Ања Цревар: Сања олимпијску медаљу

Ања Цревар је најмлађа олимпијка у историји Србије. Норму за Олимпијске игаре у Рио де Жанеиру ова пливачица, родом из Панчева, је изборила са 15 година.

Она је у Рију пливала у квалификацијама на 200 и 400 метара мешовито. На 200 метара заузела је 27, а на 400 20. место.

Месец дана пре наступа у Рију шеснаестогодишња Ања је освојила златну медаљу на Европском јуниорском првенству у мађарском Ходнезовашархељу у дисциплини 400 метара мешовито, уз државни рекорд. У дисциплини 200 метара мешовитим стилом на истом такмичењу је освојила бронзу, такође, уз државни рекорд.

Ања Цревар је нешто највредније што тренутно имамо када је у питање пливање, ређа петице у панчевачкој гимназији и обара рекорде у базену. Није јој тешко да устаје у пет ујутру, путује од Панчева до Београда и тренира од шест до осам сати, да потом иде у школу, а онда опет назад на тренинг. Само ове године више пута је обарала државне рекорде у апсолутној категорији у више дисциплина у 50-метарском и 25-метарском базену. Последњи пут рекорде је оборила на државном првенству у Новом Саду почетком децембра. Тада је пливала у четири дисциплине, на 200 слободно, 100 делфин и 100 мешовито поправила је национални рекорд за девојке до 16 година, а на 200 делфин оборила је и пасолутни рекорд Србије.

- Задовољна сам резултатима у Новом Саду. Драго ми је што сам оборила рекорде и поправила своја времена, јер је видан напредак – казала је Ања.

Одлични резултати другу годину за редом свртсали су те на врх “Дневникове” листе најбољих пливача у Војводини.
- Драго ми је што сам и ове године добила награду, јер су оне мотив за сваког спортисту да пружа још више.

За спортисте готово да празничне паузе нема. Да ли је и код тебе тако и шта желиш себи у Новој години?
- Паузе у тренинзима готово да и нема, јер после новогодишњих празника следе нове припреме за предстојећу годину, која је веома важна. У Новој години пре свега желим здравље, јер када је човек здрав све друго дође.

Најмлађа си олимпијска у историји Србије. Како си задовољна наступиом у Рију?
- Један сан ми се већ остварио када сам дошла до визе за Рио. То ми је најдражи успех. Када сам стигла у Рио била сам под утиском, а морам да признам да ме тој још увек држи. Све је тамо било сјајно, од базена, до села, а и атмосфера у нашем тиму била је сјајна. Драго ми је што сам била међу свим тим свим звездама и нашим и светским.

Који ти је наредни сан?
- Наредни сан ми је да освојим медаљу на Олимпијским играма или светском првенству – истакла је Ања Цревар.

Г. Маленовић

Следи напорна сезона
Шта те очекује следеће године?
- Фокус ће бити на Светском јуниорском првенству, јер ми је последња јуниорска година. Очекује ме и Европско јуниорско првенство, као и сениорска такмичења. Биће то још једна тешка и напорна сезона – каже Ања.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести