АО 2017: Федерер освојио 18. гренд слем

Швајцарски тенисер Роџер Федерер победио је Шпанца Рафаела Надала у финалу Аустралијан опена и у 34. години освојио 18. гренд слем.

Швајцарац је у финалу на Род Лејвер арени славио против великог ривала са 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 и тако је дошао до пете титуле у Мелбурну, а прве од 2010. године.

Финале није донело спректакуларан тенис као што се можда очекивало, али јесте драму, а Федерер је преокретом у петом сету стигао до толико жељеног трофеја. Као никада раније служио га је бекхенд у дуелима са Надалом и то је можда и одлучило финале. Као и у полуфиналном дуелу са Вавринком, Федерер је на крају четвртог сета затражио медицински тајм-аут иако се није видела повреда, а Надал је имао вођство од 2:0 и 3:1 у петом сету. Ипак, Федерер је у шестом гему вратио брејк, а онда је уз велику помоћ публике (не баш као у финалу УС опена 2015. године) и неколико фантастичних удараца направио још један брејк и дошао је до велике победе.

Био је ово 35. међусобни дуел двојице великих ривала и 12. победа Федерера. Федерер сада на вечној листи има четири највећа трофеја више од Надала и Сампраса и шест више од Новака Ђоковића. Федерер је после великог тријумфа рекао да би волео да постоји нерешен резултат у тенису јер би радо поделио трофеј са Надалом.

- Честитам Рафи на невероватном повратку тенису. Мислим да ни он ни ја нисмо веровали да ћемо бити у финалу Аустралијан опена. Тенис је тежак спорт, не постоји нерешен резултат. Да постоји, био бих срећан да поделим титулу са Рафом.

Он је признао да је иза њега тежак период.
- Последњих шест месеци су били тешки. Нисам био сигуран да ли ћу успети да се вратим. Рафа, настави да играш, потребан си тенису. Одиграо сам невероватан турнир, не могу да будем срећнији тренутно. Надал је још једном показао своју величину после пораза у финалу. Шпанац је имао брејк предности у петом сету, али је Федерер добио последњих пет гемова.

- Честитам Роџеру и његовом тиму, невероватно је да игра на оваквом нивоу после толике паузе. Још једном свака част, срећан сам због тебе. Ово су биле две сјајне недеље за мене. Имао сам тежак период иза себе када ми повреде нису омогућиле да играм на прави начин, што није ништа ново код мене, али сам напорно радио да будем ту где јесам данас - рекао је Надал.

Шпанац је навео да је финале на Род Лејвер Арени био сјајан и да је Федерер више залужио победу.
- Наставићу да покушавам, вратио сам се на високи ниво и мораћу да наставим да се борим у наставку сезоне. Надам се да ћу се вратити наредне сезоне и да ћу освојити овај трофеј лево, овај десно је леп али је овај други бољи - додао је Шпанац, који није успео да освоји 15. гренд слем титулу.

Велики Рафа – највећи Федерер
Готово сви светски медији клањају се новом краљу Млебурна Роџеру Федереру коме је ово пета титула на Аустралијан опену. Швајцарски тенисер исписао је историју на тениској сцени и заслужено добија похвале са свих страна. Он је тако постао први тенисер који је три највећа турнира освајао пет и више пут.

Иако Надал није успео да се домогне жељене титуле, медији га хвале, али титулу највећег добија Роџер.
“Велики Рафа, највећи Роџер“.

Гардијан напомиње да је ово били епско финале које је можда и последње за Федера.

Дејли Телграф подсећа да је Федерер један од најстаријих који су освајали Мелбурн, па ако овако настави близу је да сруши рекорд Кена Розвела који је 1972. освојио Аустралијан опен, а тада је има 37 година два месеца и један дан.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести