Арбутини заслужено титула

Суботица је добила новог шаховског првака, то је ФИДЕ мајстор Синиша Арбутина са освојених 7,5 поена из 9 кола. Играо је заиста сјајно и остварио 6 победа и 3 ремија.

Злобници кажу да га је пратила и срећа, али срећа прати храбре и одважне, а Синиша је то на овоме првенству заиста и био. Све партије је одиграо  без икаквих калкулација, а такав став и наступ донео му је заслужену титулу првака Суботице.

Све саопштено потврдила је Синишина партије из 9. кола, у коме је црним фигурама наступао против колеге по титули ФИДЕ мајстора Оливера Пардића. Велика већина играча би ту партију брзо ремизирала и поделила прво место са ИМ Балинтом Нађ Хеђешијем, који је веома лепо и брзо савладао ФИДЕ мајстора Обрада Сиротановића. Али Синиша то није желео, решио је да партију игра до краја на победу и да сам тријумфује на турниру. Из потеза у потез полако је стезао ривала, а таква игра му је донела и малу позициону предност, коју је он у завршници успео да реализује и стигне до свог циља – свеукупне победе на турниру.

Како се првенство ближило крају ИМ Балинд Нађ Хеђеши је играо све боље. У седмом колу је белим фигурама у Сицилијанској одбрани лако и веома лепо савладао чврстог ФИДЕ мајстора Белу Месароша. Осмо коло му је тако донело дерби на првом столу са водећим Арбутином у коме је вођена жестока борба. Арбутина је у отварању стекао минималну позициону предност, коју му је донео ловачки пар, и чинило се да има изгледне шансе да ту своју предност и реализује.

Али, како је партија одмицала и материјал на табли се редуковао, та предност била је све мања, а истопила се у завршници разнобојних ловаца, па је у партији склопљено примирје. И као што смо већ рекли, у последњем колу је ИМ Нађ Хеђеши заблистао у правом смислу те речи. Веома лако, брзо и лепо он је забележио победу која му је донела друго место на турнирској табели. Можда он њиме није задовољан, али према свеукупној игри коју је приказао на овоме првенству то је више него реалан пласман.

Значајну победу у последњем колу забележио је и Горан Габрић који је белим фигурама савладао Михаља Пацала, што му је омогућило да подели 3. и 4. место са ФИДЕ мајстором Обрадом Сиротановићем. Захваљујући бољим додатним критеријумима Горан је трећи. Овим резултатом Габрић сигурно не може бити задовољан будући да је добар део турнира био водећи, али је посустао у финишу. У седмом колу до тада водећи Габрић се састао са својим млађаним колегом по титули Андрашом Шољмошијем. За Горана је та партија била врло значајна – била му је  потребна победа да би задржао вођство на турнирској табели. Али, као што то увек бива, када је најпотребније онда је и најтеже. Габрић је од почетка заиграо одлучно и предузимљиво, стекао је и малу позициону предност, али захваљујући врло доброј и прецизној игри Шољмошија није успео да је реализује, па је партија завршена ремијем. Таквим резултатом је свакако био задовољнији Андраш.

Габрићу се у осмом колу десио још један кикс када је морао да потпише предају против ФИДЕ мајстора Обрада Сиротановића који је белим фигурама, стрпљивом и прецизном игром, успео да реализује своју малу позициону предност. Овом победом Сиротановић је у финишу турнира стигао водећег Арбутину, али је у последњем колу имао црне фигуре против Нађ Хеђешија који је, како се показало, био непремостива препрека. Без обзира на то, деоба 3. и 4. места са Габрићем је свакако веома леп успех за Сиротановића којим он може бити апсолутно задовољан.

Отворено првенство града, у организацији Шаховског савеза Суботице и локалне самоуправе,оправдало је очекивања. На њему су учествовали играчи из скоро свих општина северне Бачке и било је врло неизвесно до самог краја, што је изазвало велико интересовање локалних љубитеља шаха.Овакво такмичење у многоме доприноси даљој популаризацији и развоју шаховске игре на овим просторима.

М. Маравић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести