Бабић, Жарковић и Грчић стазама Фишера

У Основној школи „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници одржан је 15. дечји викенд-турнир у шаху, трећи по реду ове сезоне. Ово је уједно и један од четири квалификациона турнира

преко којих се учесници квалификују за финални – Меморијални позивни турнир младих „Бранко Боговац“. На турниру је учествовао 71 такмичар, па се испоставило да је страх организатора од слабог одзива учесника био неоснован, упркос томе што се у истом термину одржавало финале појединачног кадетског првенства Београда. Као и на свим турнирима у организацији ШК Глига, осим деце из Београда, учествовала су и деца из Бановаца, Панчева, Лазаревца, Новог Сада и Врбаса. Батајница је постала место где шаховски тренери радо доводе своје ученике да одмере своје шаховско умеће са вршњацима.

Играло се седам кола по Швајцарском систему, са темпом игре од 15 минута по играчу. Деца су наступала у четири групе: најмлађи, девојчице, млађи дечаци и старији дечаци, али су у оквиру групе девојчице посебно награђене млађе и старије девојчице. Радује то што је на овом турниру наступило троје деце која су рођена 2010. године, а додељена је и захвалница Стефану Глигићу из Сурдука као најмлађем учеснику. Посебно истичемо да је традиција да се додељује захвалница за фер-плеј, а она је овом приликом припала Даници Младеновић из Земуна. Даница је својим поступањем према противници показала да поседује врлине које је имао и Светозар Глигорић – по коме је и установљена међународна награда за фер-плеј.

У најмлађој групи учествовало је 13 такмичара. Прво место је освојио Марко Жарковић из Батајнице (ШК Глига), са свих 7 победа, друго је припало Димитрију Матијевићу из Лазаревца (ШК Колубара) са 6, а трећи је био његов клупски саиграч Немања Петронијевић са 5 поена.

Група млађи дечаци је била најбројнија и ту је учествовао 31 такмичар. Прво место са 6 поена заузео је Никола Марковић из Новог Сада (ШК Капабланка 1992), друго је припало Александру Радојичићу из Београда (ШК Делфин) са 5,5 освојених поена, колико је сакупио и Марко Купусовић из Врбаса, али са нешто слабијим Бухолцем.

Група старији дечаци је бројала 14 учесника, а у њој је учествовала и Марија Станковић из ШК Бановци Дунав. Ризиковала је да остане без медаље, али је на крају била трећа у веома јакој конкуренцији и показала да може више него равноправно да се такмичи са дечацима. Прво место, као и на претходном турниру, припало је Вукашину Грчићу из Нове Пазове са фишеровских 7 из 7, друго је заузео Илија Вуковић из Батајнице (ШК Бановци Дунав) са 6 , док је Марија Станковић као трећепласирана освојила 4,5 поена.

У групи младих дама наступило је 13 девојчица (10 млађих и 3 старије). Код млађих девојчица прво место је са 5,5 поена заузела Мила Раденковић из Батајнице, која наступа за ШК Глига и за ШК Бановци Дунав. Друго место је припало Мињи Тошић из Београда (ШК Мала рокада) са 4 поена, док је трећа била Инес Зрнановић из Земуна са истим бројем поена, али уз нешто слабији Бухолц. Код старијх девојчица прво место је освојила Јана Бабић из Београда (ШК Мала рокада) са свих 7 победа, друга је била Мина Раденковић из Батајнице (ШК Бановци Дунав) са 4, док је треће место припало Мирослави Релић такође из Батајнице са 3,5 поена.

Занимљиво је истаћи да су ученици ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“, у којој се такмичење одиграло и која има доста деце која играју шах, освојили пет медаља: Мила Раденковић, Мина Раденковић, Мирослава Релић, Марко Жарковић и Илија Вуковић. Такође, треба похвалити и шаховску школу ФМ Славка Азарића чији су ученици на овом турниру укупно освојили пет медаља.

И. Раденковић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести