Бачка заслужено освојила историјски бод у елитној лиги

Одлично је за једну екипу када за 300 минута не прими гол... То је пошло за руком Партизану на старту сезоне, рачунајући обе утакмице за Заглебљем

 (са продужецима у Пољској) и првенственог дуел са Бачком на новосадском “Карађорђу”. Међутим, очигледно је да криза тресе Партизан, јер црно-бели за тих 300 минута нису ни постигли гол, што их је коштало елиминације из Европе и нових потреса у клубу.

Утакмица против новог Суперлигаша из Бачке Паланке показала је да играчи Партизана немају воље и самопуздања. Једини коме тога не фали је био Бразилац Евертон. И дебитант у црно – белом дресу, Бразилац Леонардо упутио је речи хвале свом сународнику.

- У фудбалу некада нису важни техника и прецизан пас, колико жеља и изгарање на терену. То нам је недостајало на почетку сезоне. Мораш увек да покажеш велику вољу, да се бориш, да скачеш за сваку лопту. Сувише смо млако ушли у утакмицу са Бачком и ту није крив тренер, тражио да будемо агресивни. То је био само Евертон који „гризе“ као пас, он те кида на терену и испуњава све задатке, тако морамо сви да играмо - рекао је Леонардо.

Његове речи показују суштину проблема црно-белих који очигледно психолошки нису прегурали елиминацију на старту квалификације за Лигу Европе. Против бачкопаланчана била је  видљива још једна стара бољка Партизана: немоћ када неки тим игра чврст и организован бункер на својој половини. У већем делу меча црно-бели су играли по систему - ја теби - ти мени, споро и безидејно, на крају и неефикасно.

Чињеница је, такође, да заказују они од којих се највише очекује. Млади Немања Михајловић, пролетос најбољи играч Партизана, потпуно је ван форме и против Бачке је био неприметан. До уласка Леонарда и Саше Илића није било никакве креације у офанзивним акцијама, а ни са њима није направљен озбиљнији искорак у игри. Доведен као велико појачање, искусни центарфор Никола Ђурђић је у очајној форми, а ко је гледао утакмицу у Новом Саду не може а да озбиљно не посумња у његове фудбалске квалитете. Добар пријем лопте, њено задржавање и пас бар до најближег саиграча били су „мисаона именица“ за овог центарфора који током 90 минута није ушао ни у полушансу. Додуше, то је „грех“ и његових саиграча.

Иако екипа из Бачке Паланке готово да није имала офанзивних акција, видело се да  у табору Партизана шкрипи и у дефанзиви. Црно - бели су често били далеко од лопте, каснили су са стартовима. Уколико се Партизан не тргне и не нађе решење за пробој бункера ривала, који га сигурно чека на многим утакмицама у домаћем првенству, предстоје још мрачнији дани, иако су се сиви облаци већ увелики надвили над Хумску.

Са друге стране, ОФК Бачка, иако је играла тврдо, на нулу, за неутралне гледаоце крајње досадо и неатрактивно, остварила је свој сиљ. Није узалуд тренер Спасоје Јелачић прво честитао својим пуленима на фенатичној борбености. Изгарали су Бачвани, гинули су за сваку лопту и на крају су за то нагређени – освојили су први бод у елитном рангу у клупској историји, и то против Партизана. За пример колегама у црно – белим дресовима. 

Д. Кнежић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести