Бари за историју и незаборав

Године „лете“ а сећања не бледе. Напротив, све су јаче емоције како се ближи тај 29.мај када се у Барију десило мало спортско чудо. Црвена звезда се попела на кров Европе,

а дешавања у модерном али и српском фудбалу јасно показују какав је то подвиг био и колико је нереална жеља да се у догледном временском периоду нешто слично понови.

На данашњи дан пре 25 година Црвена звезда је исписала најзначајнију страницу у историји српског, тада југословенског, фудбала, пошто је на стадиону “Свети Никола” освојила Куп шампиона. Највећи успех клупског фудбала на овим просторима остварен је у финалном дуелу са Олимпиком из Марсеја, после 120 минута жестоке борбе у којој није било голова, а онда је бољим извођењем пенала (5:3) Црвена звезда освојила велики среберни трофеј.

Сјајно укомпонован тим од великих зналаца, бораца и уметника вешто је предводио тренер Љупко Петровић. Поход на европски трон почео је у јесен 1990. године  мршавим ремијем на Маракани. Савићевић и другови изборили су само 1:1 са швајцарским Грасхоперсом, али у реваншу у Цириху Звезда је убедљивиом победом (4:1) показала сву своју снагу. Клуб и екипа добили су неопходно самопоуздање, редом су после тога на путу до финала падали Глазгов Ренyерс (3:0, 1:1), Динамо Дрезден (3:0, 3:0) и Бајерн (2:1, 2:2).

Дефанзивна тактика тренера Петровића у Барију уродила је плодом, иако није била својствена тиму који је гајио офанзиван фудбал и био у стању да надмудри и најтврђе орбране. Одлука је пала са беле тачке. Стеван Дика Стојановић је већ у првој серији једанаестераца одбранио шут Амороса, што се показало одлучујеће јер су играчи београдске екипе били непогрешиви са беле тачке. Одлучујући пенал извео је Дарко Панчев и донео неописиву радост навијачима Звезде, којих је на трбинама стадиона “Свети Никола” било више од 20.000 хиљада.

Шампионски тим из Барија чинили су Стојановић, Шабанаyовић, Маровић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић (Стошић) и Бинић.- Пролетело је четврт века а и даље када разговарам о том успеху преплави ме исти осећај поноса због онога што је Звезда урадила за српски фудбал и народ. Детаљ, да је једна Барселона основана у 19. веку постала првак Европе после Звезде говори много тога о фасцинантном подвигу. Клуб је платио огромну цену због бурних дешавања на овим просторима.

Да тога није било сигурно је да бисмо још неки пут освојили ласкаву титулу - вели легендарни секретар Црвене звезде Владимир Цветковић који је са директором Драганом Yајићем означен као главни творац шампионске генерације Звезде.
Јубилеј вредан пажње, 25 година од освајања Европе, биће обележен на пригодан начин, Свечаном академијом у Сава центру, коју је режирао Југ Радивојевић уз учешче 50 јавних личности осведочених Звездаша.
Једноставно, Звездин успех за историју и незаборав.

З. Рангелов

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести