Бронзана медаља Дејана Оморјана

У словачком граду Попраду, популарној туристичкој дестинацији у подножју Високих Татри, одржана је Шаховска олимпијада за младе до 16 година.

Учествовале су 54 екипе  из 40 држава, а Србију су представљали наши најперспективнији кадети: Вук Ђорђевић, Велимир Ивић, Теодора Ињац, Марина Гајчин и Дејан Оморјан. У коначном пласману, Србија се нашла на деоби 9. места, али на жалост, због најслабијих додатних критеријума, на крају је ипак завршила као 16. репрезентација. Треба такође напоменути да је Србија од 9 кола 5 играла против по рејтингу јачих екипа. .

Овај  резултат је остао у сенци огромног успеха младог и веома перспективног Дејана Оморјана, који је као резерва освојио бронзану медаљу.  Овим је Дејан на најбољи могући начин оправдао поверење селектора као дебитант у кадетској репрезентацији. Општи утисак са Олимпијаде је добар, селектор Јосип Декић задовољан је игром, што је најбитније.

Прво коло је протекло без већих потешкоћа против младе, још неискусне екипе Јапана. Резултат је био 3:1 у корист нашег тима. У другом колу састали смо се  са Украјином једном од најјачих репрезентација. Играли смо нерешено. Пех имао је Велимир Ивић на другој табли, који је укрстио копље са старијим, али слабије рејтингованим Јуровским Олександром. Наша млада нада црним фигурама после 6 сати борбе и у  реми позицији, у 161. потезу изгубио битку.

Наредно, треће коло играло се истог дана, па је селектор одлучио да одмори Вељу и пружи шансу дебитанту Дејану Оморјану против Хрватске. Успели смо да докажемо ко је најјачи на простору бивше Југославије. У овом колу треба истаћи победу сјајне Теодоре Ињац над ФИДЕ мајстором Миљенком Мухом, која је осигурала победу српској репрезентацији. Дејан је такође оправдао поверење селектора и добио партију.  Марина и Вук су ремизирали за коначан резултат од 3:1.

У четвртом колу противник је био Азербејyан, четврти носилац по рејтингу. Овде посебно треба похвалити Вука Ђорђевића који је успео да савлада ФИДЕ мајстора Баршили Наила (рејтинг 2414) и то црним фигурама.  Међутим, крајњи резултат је ипак био нерешен. Следећи на менију био је први тим Немачке, који је по рејтингу дефинитивно био фаворит. Међутим успели смо да победимо Немце. бриљирала је Теодора Ињац против вршњака који има чак 135 поена рејтинга више. Дејан Оморјан је такође заблистао у овом колу, победивши црним фигурама ФИДЕ мајстора Валентина Букелса. Веља и Вук су ремизирали са, по рејтингу, јачим играчима. Крајњи резултат био је 3:1 за нашу, по снази, јачу екипу.

Након овог успеха уследио је слободан дан који су наши кадети провели у обиласку Попрада, интересантног градића који се налази на 700 метара надморске висине. А у шестом кола састали смо се са Кинезима, који су у последњем тренутку променили састав и пореметили нашу репрезентацију. Опет је блистао Дејан Оморјан који је успео да преокрене тоталну изгубљену позицију.

Што се тиче остатка екипе, треба истаћи реми Вука Ђорђевића  против ФИДЕ мајстора Ли Јана (рејтинг 2402). Теодора је видевши Вељину позицију на другој табли понудила реми још неискусном Ванг Шиву. Млади Кинез је храбро одбио реми уз кисели смешак и доспео у коњску завршницу која му је могла доћи главе. Резултат је ипак био нерешен, а Веља је своје фанове овог пута изневерио, тако да смо одиграли 2:2.

Истог дана играло се и 7. коло, а наша екип се помало уплашила. Додуше, и Мађари са којима смо се састали на четвртом столу имали су исти став. У овом колу заблистали су Марина и Вуле који су у дугим мечевима ипак славили. Теодора је релативно брзо изгубила битку, док је Веља ремизирао, проценивши лако добијен меч. Коначни резултат био је 2,5:1,5 за нову победу Србије. После овог кола наша феноменална петорка је делила друго место са Русијом.

У осмом колу изгубили смо од победничке репрезентације Ирана . Једини отпор пружила је Теодора Ињац против ФИДЕ мајстора Голамија (рејтинг 2453) са којим је склопила реми црним фигурама у доста бољој позицији. Остале три меча смо изгубили (0,5:3,5). Ово је уједно био и први пораз за нашу екипу.А у последњем колу нисмо имали баш среће са жребом. Извукли смо Јермене. Блно смо изгубили са 4:0.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести