Дерби са Спартаком нови изазов

АМСТЕРДАМ: Европска прича Војводине, која је почела крајем јуна у Петровцу на мору, после готово два пуна месеца, завршена је у холандском Алкмару.

(Од нашег специјалног извештача)

Новосађани су у квалификацијама за Лигу Европе елиминисали црногорски Бокељ (1:1 и 5:0), велшки Конахс кеј (1:0 и 2:1) и белоруски Динамо из Минска (1:1 и 2:0). Пут су закључили у плеј-офу за пласман у групну фазу овог такмичења, у двобоју с АЗ Алкмаром, од којег су код куће изгубили са 3:0, да би у реваншу у Холандији резултат био 0:0. Црвено-бели су, дакле, трећи пут у последње четири сезоне застали на корак од пласмана у групу, настављајући да сањају жељено достигнуће. Имали су прилику још једном да се увере да се налазе ту негде, веома близу од продуженог европског боравка, али и довољно далеко од њега. Таман толико да снове не преточе у јаву.

Овог лета Воша је остварила четири победе у Европи, уз три ремија и само један пораз и уз гол-разлику од 12:6.

- Имам разлога да будем поносан на играче које водим – рекао је тренер Ненад Лалатовић. – Показали смо да играмо добар фудбал, да је атмосфера у тиму феноменална и да, ако бисмо остали у сличном саставу, имамо потенцијал да у наредној сезони дефинитивно нападнемо Европу. Нажалост, у српском фудбалу је то готово немогуће, живимо од продаје фудбалера и они одлазе. Тешко је толике промене компензовати и онда настављамо с радом, стварањем и афирмисањем играча и, нажалост, с њиховом продајом. Сада се окрећемо нашој Суперлиги, у којој смо веома добро стартовали и у којој желимо да у истом стилу и наставимо. Већ нам је у мислима недеља и утакмица са Спартаком на „Карађорђу“, па ћемо морати да се у главама што пре прешалтамо и не дозволимо себи празан ход.

Војводина је Алкмару одиграла утакмицу после које се на достојанствен начин опростила од европске конкуренције. Истина, нису Новосађани имали неке изразитије прилике да изненаде тим АЗ-а, али му нису ни дозволили да се разигра и још једном их порази. Веома запажене партије пружили су голман Марко Кордић, стопер Богдан Планић и капитен Дејан Мелег, иако су и остали играчи били на висини задатка.

- Показали смо да овај тим, иако нема странаца у њему, може равноправно да се носи с европским екипама. Нисмо дозволили Холанђанима да нас још једном победе и заиста је штета што нећемо наставити с наступима у Европи. Остаје нам да поново изборимо то право, па да у наредној сезони опет покушамо да коначно стигнемо до групне фазе – рекао је Богдан Планић.

Последњу утакмицу у дресу Војводине у Алкмару је одиграо десни бек Немања Милетић. Представници белгијског клуба Вестерло дошли су у Амстердам по њега и он је, уместо Нови Сад, отпутовао на лекарске прегледе у Белгију где ће, буде ли све у реду, наставити каријеру. Сазнајемо да у финишу прелазног рока постоје изгледи да још неки играчи напусте Војводину, али је то, за сада, ипак само у домену нагађања.

Повратак кућама Новосађана се, због проблема на аеродрому Шипхол у Амстердаму, мало отегао, па се екипа јуче тек у поподневним сатима вратила у ФЦ „Вујадин Бошков“. Црвено-бели немају времена за одмор, у недељу је на програму војвођански дерби са одличном еклипом Спартака у Новом Саду. Значи, морааће  да забораве на европско такмичење и да се што пре привикну на домаће, у којем их чека пуно обавеза и циљева.

А. Предојевић

Лалатовић: Кордић све бољи и бољи

После утакмице у Алкмару тренер Војводине Ненад Лалатовић је рекао:
- Није нам лако било после онаквог пораза у Новом Саду. Имали бисмо веће шансе за пролаз да смо, можда, прво играли у гостима. Уз добру и дисциплиновану игру, показали смо да можемо да се носимо с Холанђанима. АЗ је заслужено отишао у групну фазу, па нам остаје жал што то нисмо били ми. Нисмо имали спортске среће, добро смо тактички одрадили утакмицу. Реалан је био исход без победника, направили смо коректне резултате у Европи, како за клуб, тако и за српски фудбал. Није лако из нашег првенства пребацити се на европску сцену. У Новом Саду смо три пута били кажњени из три прилике. Зато смо у почетку били обазривији, да не бисмо опет примили наивне голове. Брза је била лопта, феноменалан терен и жао ми је што нисмо постигли барем један гол. Недостајао нам је Трујић, јер Алкмар има проблем када треба да нападне. Увек играју боље на страни него код куће и била би то одлична утакмица за Трујића, имао би простора. Кордић из утакмице у утакмицу показује квалитет и Војводина је у њему добила доброг голмана. У полувремену смо схватили да можемо да играмо с Алкмаром и били смо спортски безобразнији у наставку сусрета.

Тренер АЗ Алкмара Џон ван дер Бром:
- Свима је јасно да је утакмица била добра. После победе у Новом Саду било нам је лакше да приведемо посао крају с нерешеним резултатом. Јако смо задовољни и већ размишљамо о извлачењу група у Монаку и надамо се добрим ривалима, а сада се окрећемо холандској лиги. Желим Војводини пуно успеха у српској лиги.

Фудбалери Воше испраћени аплаузима
Када је арбитар из Немачке означио крај утакмице у Алкмару, аплаузе својих навијача добили су играчи оба тима. Фудбалере Војводине испратили су они највернији, који су превалили 1.720 километара аутобусом како би пратили дуел у Алкмару и нису жалили ни грла, ни дланове да то ураде баш онако како треба. На крају су свом тиму кроз песму и аплаузе одали признање за све оно што је овог лета урадио у квалификацијама за Лигу Европе.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести