Девето злато за неприкосновену Србију

Србија – САД 10:6 (2:0, 3:1, 3:0, 2:5)

ХУИЏУ: Базен ХуиЏу Јиншан лејк, гледалаца: 2500, судије: Александреску (Румунија) и Бјанки  (Италија). Играч више:Србија  6 (4), САД 12 (3).Два играча више: Србија 1 (1). Петерци:Србија 1 (1), САД 1 (0).

СРБИЈА: Г. Пијетловић, В. Рашовић 1, Гоцић 1, Ранђеловић 1, Ћук 1, Д. Пијетловић 2, Убовић, Алексић, Јакшић, Филиповић 3 , Прлаиновић 1, С.Митровић, Б.Митровић.

САД: Мозес, Данстајн, Вавић 1, Оберт, Релс, Купидо 1, Самјуелс, Азеведо, Бовен 1, Бонани 1, Смит 1, Халок 1, Барон.

Ватерполисти Србије четврти пут за редом освојили су трофеј Светске лиге, девети пут од осамосатељања, уз једно злато освојено са Црном Гором. Изабраници Дејана Савића у финалу су савладали репрезентацију САД са 10:6, од које су били бољи и у групи (10:8). Уз трофеј, нашим момцима је припао и чек на 100 хиљада долара.

Одбрана Србије на челу са најбољим играчем финалног турнира голманом Браниславом Митровићем, деловала је као сат. О томе говори и податак да су Американци у прве три четвртине успели да постигну само један погодак. После три четвртине, наши момци су водили са 8:1. Американци су се још и држали у првој четвртини, али је Филиповић са два гола донео вођство од 2:0. Затим је на почетку другог дела Гоцић повисио на 3:0, а онда је средином овог дела игре Филиповић из ситуације с два играча више погодио за 4:0. Тек у 12. минуту сусрета Американци су преко Купинда дошли до првог гола. До одласка на велики одмор Ранђеловић је повисио на 5:1 и већ тада је било решено питање победника. У трећој деоници Пијетловић, Рашовић и Ћук су погодили за 8:1.

Да у последњој деоници српски играчи нису мало смањили гас, ривал би доживео дебакл. Овако изабраници Дејана Удовичића су у четвртом периоду успели да постигну још пет голова и тако барем мало ублаже пораз.

Капитен Живко Гоцић је истакао да је екипа играла веома добро у прве три четвртине, па Американци нису имали шансе да се врате.

- Заслужено смо победили и освојили још један трофеј у Светској лиги. Али, најважније је било то да смо видели где смо, где шкрипи и да то пробамо да исправимо у периоду до Олимпијских игара – рекао је Гоцић.

Душко Пијетловић је честитао саиграчима на трофеју и рекао да је евидентно да су све екипе још у фази припрема.

- Ипак, дошао је до изражаја наш квалитет који имамо годинама. Освојили смо трофеј у дуелу који је био много тежи него што резултат показује. Није лако у шест дана одиграти шест утакмица, уз јаке тренинге – казао је Пијетловић.

Филип Филиповић је честитао Американцима, рекавши да рад са Удовичићем даје резултате.

- Сјајно смо почели, одлично смо одиграли одбрану. До четврте четвртине смо примили само један гол. После нашег доброг почетка Американци нису имали шансе да се врате у меч. Последња четвртина није за коментарисање. Већ је све било готово. Ипак, таквог опуштања више неће бити – склон критици био је Филиповић.

Андрија Прлаиновић се надовезао:

- Освојен је још један трофеј, овакви турнири су ипак бољи од пријатељских сусрета, јер имају драж. Када смо већ били у финалу, имали смо мотив и да га освојимо. Одлично смо одиграли одбрану у прве три четвртине и било је много добрих ствари у нашој игри.

Г. М.

 

Бранислав Митровић најбољи

Наш голман Бранислав Митровић сјајно је бранио на финалном турниру Светске лиге и заслужено понео награду за најбољег играча. За најбољег чувара мреже изабран је Грк Флегас, док је најбољи стрелац Американац Азеведо.

- Најважније је да смо Американце схватили озбиљно, јер смо се по други пут састали са њима на турниру. То је могло да буде опасно. Сломили смо их агресивношћу, све смо држали у нашим рукама што ме радује. Ипак је ово само један део припрема за Рио. Радује ме признање. Није фраза то је за читаву екипу која ми је помогла да браним како треба – рекао је Митровић.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести