Ђоковић после пет сетова у четвртфиналу АО

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић победио је Француза Жила Симона, у драматичном мечу у пет сетова током четвртог кола на Отвореном првенству Аустралије.

Наш ас је одиграо  један од најлошијих дуела у последње време, два пута је губио вођство у сетовима, али је на крају славио резултатом 6:3, 6:7(1:7), 6:4, 4:6, 6:3. Србин се пласирао у 27. узастопно гренд-слем четвртфинале, у којем ће играти против Јапанца Кеија Нишикорија, који је прилично лако елиминисао Француза Жо-Вилфреда Цонгу у три сета.

Ђоковић је, за више од четири и по сата борбе на “Род Лејвер арени”, вероватно оборио негативни лични рекорд, јер је забележио округло 100 неизнуђених грешака, уз катастрофалну реализацију брејк шанси - 6 од 25.  Осим тога, уписао је 62 винера, од којих је девет било сервисом, док је Симон такође био у дебелом минусу, али је мање грешио – 32:68.

Ђоковић је боље отворио дуел са Симоном и први направио брејк за вођство од 3:1, али је експресно стигао одговор противника. Ипак, поново је Ноле одузео сервис ривалу у финишу и дошао до првог сета. Најава онога што следи у следећа три и по сата, стигла је у другом делу игре.

Петоструки шампион Мелбурна константно је нападао, био агресиван, али је пропустио 11 брејк шанси у том периоду. У трећем гему није реализовао три, у деветом чак шест, а два гема касније још две прилике да одузме сервис Французу. Отишло се у тај-брејк, у којем га је бекхенд потпуно стао, али је и Новак очајно бирао ударце. Три пута је покушавао дроп-шотом, иако није изградио поен – сва три су завршила у мрежи и Симон је тај део игре добио са чак 7:1.

Слична ситуација као у првом, поновила се и у трећем сету – рани брејк Ђоковића и вођство од 3:0, а онда очајан гем и пад. Ипак, још једном је у финишу имао више концетрације и добио тај сет, повевши са 2:1.

Ако је, међутим, трећи сет био исти као први, онда је четврти био исти као други. Овога пута нису реализоване четири прилике да се Жилу одузме сервис, а казна је стигла баш када не треба – у деветом гему. Стрпљиво је Француз чекао своју шансу, дочекао је и грешкама противника изједначио на 2:2.

Новак је у одлучујућем сету кренуо фуриозно и за двадесетак минута повео са 5:1. Као и много пута током овог меча догодио му се нови пад – Симон је вратио један брејк, потом спасао две меч лопте и на 5:3 пребацио притисак на Новака. Ипак, четири сигурна сервиса била су довољна да Ђоковћ “преживи” најтежи меч у последњих неколико месеци.

Ђоковић: Само да не грешим...

Новак Ђоковић је рекао да је много грешио у дуелу са Симоном, али да је најбитније то што се пласирао у четвртфинале Аустралијан опена. Српски ас је у осмини финала направио невероватних 100 неизнуђених грешака, па га је водитељ упита шта је рекао себи после четвртог сета. Новак је одговорио:

- Не желите да знате... - насмејао се Ђоковић и наставио: - Када играте против тенисера као што је Симон, онда морате да будете спремни на велику размену удараца. Жил је играо веома добро, борио се, док сам ја пуно грешио. Срећан сам што сам победио после четири и по сата велике борбе.

Новаков противник у борби за полуфинале биће Кеи Нишикори из Јапана.
- Играли смо много пута на великим турнирима, памтим да сам изгубио од њега у полуфиналу УС Опена, али сам га касније добијао. Мислим да је најважније да смањим број грешака - истакао је Ноле.

Симон: Многи су желели да победим

Француски тенисер Жил Симон рекао је после пораза од Новака Ђоковића да су многи тенисери желели да он победи.
- Знам да је много играча желело да добијем овај дуел. Много играча би се боље осећало да је Новак испао. То је нормално, јер је он најбољи тенисер света. Тешко је играти на начин на који ја играм. Зато кажем да ми је тешко да играм Вавринкин тенис којим га је побеђивао. Сви имамо различите квалитете - рекао је Симон.

Момак из Нице, који је био постављен за 13. носиоца, открио је да има јасан план у мечевима са Ђоковићем.
- Тачно сам знао шта радим, али вам нећу рећи тај план. Имао сам га, познајем Новака добро. Сви знамо ко је он и колико је тешко наћи решење у мечевима с њим.
План је функционисао, направио је 100 неизнуђених грешака. То је добар број за мене, за њега није, али ни овога пута то није било довољно. Играо је боље, стављао више притиска приликом удараца. Услови су били нешто спорији, а он је јаче ударао лоптицу. Ризиковао је и лоптице су улазиле. Од 2:1 до 5:1 у петом сету мислим да је све ударце одиграо добро. Погодио је много линија, био веома агресиван и нема много шта да се каже. Дефинитивно је играо боље на крају - додао је Жил Симон.

Федерер протутњао поред Гофана

Трећи тенисер света Роџер Федерер пласирао се у четвртфинале Аустралијан опена, после убедљиве победе над Белгијанцем Давидом Гофаном од 6:2, 6:1, 6:4, после само сат и по времена игре. Швајцарац је потпуно доминирао од почетка до краја, а већ први део игре наговестио је да га не чека дуг посао. Противнику је два пута одузео сервис и после двадесетак минута повео са 1:0. Још убедљивији је био у другом, да би му тек у трећем сету 15. носилац пружио какав-такав отпор. Међутим, то се десило када је већ био у дебелом заостатку, па није успео да спречи ривала да се пласира у 47. гренд-слем четвртфинале у каријери, а 12. на Отвореном првенству Аустралије.
У следећем колу четвороструког освајача Мелбурна чека Томаш Бердих који је уз доста муке и после пет сетова савладало Роберта Баутиста-Агута.
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести