Ђоковић шампион Ролан Гароса

Први тенисер света Новак Ђоковић освојио је прву титулу на Ролан Гаросу у каријери, пошто је данас у финалу савладао

Британца Ендија Мареја са 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.
Ђоковићу се посрећило да из четвртог финала у Паризу дође до јединог грен слема који му је недостајао, а укупно 12.

Уједно, постао је тек други тенисер који је у истом тренутку владао са сва четири највреднија пехара (после Дона Баџа и Рода Лејвера) и уједно тек осми који је сакупио све грен слемове.
Новак је задао нови тежак ударац ривалу, повећао предност у међусобним дуелима на 24:10, и забележио 13 тријумф у последњих 15 мечева над Марејом.

Он је до титуле на стадиону "Филип Шатрије" дошао после преокрета у великом стилу, победивши светског броја 2 доминантном игром након губитка првог сета и три сата игре.
Ђоковић је као из снова отворио дуел, на сервис Британца освојио је сва четири поена и одмах дошао до брејка, али Мареј није клонуо и већ у наредном гему направио је ри-брејк, а потом везао још три гема за 4:1 за предност.

Ствари су се у потпуности окренуле после тога, Србин је фуриозно играо и лако се вратио у игру препустивши само један гем у другом сету.
Ђоковић није желео да се заустави на томе, погађао је из свих позиција и вршио велики притисак приликом сервиса Мареја, што је резултатирало великим бројем брејкова у корист Новака, за преокрет 2:1.

Ђоковић је играо са све више самопоуздања, на старту четвртог сета направио је брејк, али је у осмом гему на свој сервис пропустио да реши меч.
Ипак, све је исправио у 10. гему после мале драме и две неискоришћене меч лопте, али је из треће коначно разбио велику баријеру звану Ролан Гарос.

Отворено првенство Француске играло се за наградни фонд од 32 милиона евра, а Ђоковићу као победнику припада два милиона европских новчаница.

 

Удовичић: Ђоковићу ти си понос Србије
Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је данас нејбољем светском тенисеру Новаку Ђоковићу освајање историјске титуле на Ролан Гаросу.

"Свака част легендо! Честитам ти на историјском успеху којим си потврдио да си најбољи тенисер свих времена! Ти си понос Србије и верујем да ћеš нам и прво српско олимпијско злато у тенису управо донети ти!“, наводи се у честитки министра Удовичића.

 

 


Преокрет Ђоковића, на сет од титуле на Ролан Гаросу

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић против Британца Ендија Мареја води са 2:1 у сетовима у финалу Ролан Гароса.

Ђоковић је до предности дошао после преокрета 3:6, 6:1, 6:2 и нешто преко два сата игре на стадиону "Филип Шатрије" у Паризу. Новаку недостаје само један сет да освоји једини трофеј који му недостаје из колекције грен слемова.

Ђоковић је као из снова отворио дуел, на сервис Британца освојио је сва четири поена и одмах дошао до брејка.
Међутим, Мареј није клонуо и већ у наредном гему направио је ри-брејк, а потом везао још три гема за 4:1 и сачувао брејк предности до краја сета.
Српски тенисер фуриозно је кренуо у наставку и брзо дошао до 3:0 у гемовима.

Други рекет света спасио је две брејк лопте у четвртом, али није успео да одбрани нови налет Ђоковића који заредом осваја три гема за изједначење у сетовима.
Србин је наставио у истом ритму и у потпуности држао дешавања у својим рукама, погађао је из свих позиција и вршио велики притисак приликом сервиса Мареја.

То је резултирао са два брејка за велику предност од 4:1 у трећем сету, после чега је рутински преокренуо на 2:1.
Обојица играју за прву титулу на Отвореном првенству Француске, а Ђоковић води у међусобном скору са 23:10.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести