Ђонин петнаести пут

Завршено је 13. колом Првенство ШК „Бора Костић” Вршац и Града Вршца. Неке од партија су завршене брзо јер су такмичари пре овог кола учврстили свој положај на табели и никаквим резултатом у последењем колу

не би могли изменити свој пласман. Такав случај је био у партијама Станимировић – Митрованов, Бућан – Ђорђев и Милић – Ђонин. Међутим, ремији постигнути у партијама Војна – Ранков и Радулов – Петровић настали су тек после садржајне борбе, када су се противници уверили да нема могућности за даљу игру на добитак. Одлучене партије последњег кола су Узелац – Попов, где Узелац није успео да спасе слабију позицију са пешаком мање, али разнобојним ловцима која се вероватно ипак могла одржати, и партија Зорић – Овчаров у којој је Зорић играо предузимљиво и успео да сломи отпор свог противника.

Коло пре краја победник је већ био познат. ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин је освојио нову, јубиларну 15. шампионску титулу првака клуба „Бора Костић“ Вршац и Града Вршца. Ако имамо у виду да је по броју освојених титула првака други на листи ФИДЕ мајстор Милорад Капелан са шест освојених титула, а трећи ФИДЕ мајстор Слободан Мунижаба са три титуле, тешко је замислити да ће овај рекорд Ђонина неко достићи у скорије време.

Ђонин је играо веома сигурно, завршио је турнир без пораза и истовремено постигао највећи број победа. Непоражени на турниру су остали и другопласирани Владимир Бућан и трећепласирани Бојан Ђорђев. Леп је и јубилеј Ђонина који је свој први шаховски турнир освојио пре тачно 40 година далеке 1977. године када је постао пионирски првак Вршца. Од тада до данас остао је веран свом клубу Бора Костић Вршац, у ком је у разним старосним категоријама освајао титуле правака – пионирски, омладински, раднички и сениорски првак. Од 1978. године је стални члан прве такмичарске екипе, а толики број година играња за вршачки клуб има још само Зоран Попов.

Влада Бућан је такође играо сигурно и потврдио је да је у врху вршачког шаха и један од ослонаца екипе Бора Костић Вршац. Владимир је, иначе, син познатог новинара “Дневника” и публицисте Душана Бућана, који је годинама учествовао у раду и животу клуба као организатор активности и један од најбољих играча. Познат је и по квалитетном и духовитом уређивању шаховске рубрике „Дневника“, као и билтена “Меморијала Боре Костића”, веома јаког велемајсторског шаховског међународног турнира који се традиционално играо у Вршцу и годинама окупљао најјаче светске велемајсторе. Коментари које је писао Душан Бућан у билтенима били су посебна драж ових турнира.

Бојан Ђорђев се на најбољи начин вратио у вршачки такмичарски шах, а у овом мартовском прелазном року вратио се и у састав екипе свог клуба Бора Костић Вршац. Првенство је одиграо сјајно и сигурно и тиме најавио да ће у наредним сезонама бити један од ослонаца своје екипе и један од кандидата за титуле на наредним првенствима. Управа клуба не крије задовољство што је овај квалитетан, млади човек, машински инжењер и шахиста појачао клуб у сваком погледу.

Четврто место је освојио Лаза Петровић и тиме остварио леп успех. Он је играо борбено и предузимљиво и у једном периоду турнира је био један од најозбиљнијих конкурената за прво место. Лаза је сјајно одиграо и прошлогодишњу лигу за екипу Бора Костић Вршац и дугогодишњи је ослонац екипе, што се очекује и у наредној сезони. Освајањем прва четири места на свом појединачном првенству, ШК Бора Костић Вршац је потврдио да је носилац шаховских активности у Вршцу и околини и да у свом играчком саставу окупља најјаче играче на овим просторима.

Додела пехара, медаља и новчаних награда победницима турнира обавиће се на свечаности годишње скупштине 29. март.

Доминација панчевачких дечака

У сали Хемијско-медицинске школе у Вршцу окупили су се победници општинских такмичења у конкуренцији дечака и девојчица сваког од разреда основних школа и одржано је Окружно такмичење за основце Јужнобанатског округа. Са овог такмичења победници четвртог, петог, шестог, седмог и осмог разреда изборили су право да наступе на републичком такмичењу, које тек предстоји, док ученици и ученице од првог до четвртог разреда, на жалост, овде завршавају своја такмичења и по пропозицијама за њих се не организује републичко такмичење.

Одиграна су појединачна и екипна такмичења у мушкој и женској конкуренцији, а победници по разредима су: Нађа Стајчић (Панчево) и Лука Стојков (Ковачица) код првака, Ања Радмановић (Панчево) и Марко Живков (Панчево) код другака, Теодора Ђоровић (Панчево) и Марко Милановић (Панчево) код трећака, Јована Димитријевић (Вршац) и Матеја Мијушковић (Панчево) код четвртака, Ања Попов (Вршац) и Стефан Марсенић (Панчево) код петака, Анђела Тасић (Вршац) и Давид Полић (Панчево) код шестака, Варвара Вељковић (Бела Црква) и Вук Новковић (Панчево) код седмака, и Јелена Павловић (Панчево) и Милош Миливојевић (Вршац) код осмака.

У екипној конкуренцији код девојчица најбоље су биле ученице ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Панчева, друго место је припало ОШ „Мика Антић“ такође из Панчева, док су домаћинима образ осветлале девојчице из ОШ „Паја Јовановић“ које су освојиле треће место. Код дечака виђена је апсолутна доминација панчевачких основаца који су освојили сва три прва места: најбоља је била ОШ „Мика Антић“, затим ОШ „Стевица Јовановић“, и на крају ОШ „Свети Сава“.

Наградни фонд 660.000 динара

Овогодишње, 11. по реду, појединачно Првенство Србије за мушкарце одржаће се у Крагујевцу, од 23. до 31. марта. Од 10 играча позваних према једном од три критеријума (прошлогодишњи успех, рејтинг листа, полуфинални турнир) њих девет је потврдило учешће, па ће ово првенство имати заиста репрезентативни састав. Велемајстор Мирослав Марковић обавестио је ШШ да због ванредних околности неће учествовати на Шампионату, па је у листу учесника уврштен интермајстор Михајло Радовановић, као прва резерва.

Учесници Шампионата су: велемајстори Роберт Маркуш, Иван Иванишевић, Милош Перуновић, Бранко Дамљановић, Данило Милановић, Миша Пап, Дејан Антић, Горан М. Тодоровић, интермајстор Михајло Радовановић и ФИДЕ мајстор Радоје Ирижанин. Главни судија биће међународни судија Милорад Маравић из Суботице, а његов заменик ФИДЕ судија Небојша Радосављевић из Параћина.

Просечан рејтинг учесника је 2510 поена, што представља турнир на прелазу из 11. у 12. категорију ФИДЕ. Од досадашњих 10 Шампионата Србије једино је онај први, у Вршцу 2007. године, био јачи према просечном рејтингу. Такмичари ће се надметати за рекордни наградни фонд од 660.000 динара, а никада до сада на Првенству нису наступила три такмичара са рејтингом преко 2600, што ће се десити овог пута. Исто тако, рејтинг Роберта Маркуша од 2671 поен највећи је неког учесника Шампионата икада. Већ у првом колу је дерби двојице најбоље рејтингованих играча – велемајстора Роберта Маркуша и Ивана Иванишевића.

Припремила: Ива Узелац

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести