Ђорђевић: Медаља увек обавеза

Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић каже да се свакодневно ради како би национални тим спремно дочекао лето и квалификације за Олимпијске игре.

Такође, у новогодишњем интервјуу за званични сајт Кошаркашког савеза Србије Ђорђевић је говорио о Евробаскету и поразу од Литваније, притиску, затим о младим играчима који се намећу, као и о српским играчима у НБА лиги.

- Резиме године генерално је врло добар. Са репрезентацијом смо имали врло упечатљиво лето, значајно, са добрим играма. Добили смо велика признања свих европских кошаркашких сила да смо играли одличну кошарку. Чак су нас и сврстали у фаворите за освајање ЕП, што је био један од мојих личних циљева – да сви схватимо да је велика разлика између самог играња кошарке и играња кошарке да би се освајале медаље -  рекао је Ђорђевић и додао: - За мене постоји знак једнакости између мушке сениорске репрезентације Србије и обавезе да се увек иде на освајање медаља. Што се мене тиче, та медаља мора да буде најсјајнија! 

Да ли 2015. можемо да окарактеришемо као успешну?

- Четврти смо у Европи, на ’једну лопту’ смо одиграли полуфинале са Литванијом, које би нас, да смо победили, одвело директно на Олимпијске игре у Рио. Сматрам да је све то добар резултат, мада лично нисам задовољан. Мислим да је бреме фаворита, које нам је наметнуто од ривала, било превелико. Подлегли смо притиску резултата, поготово како се такмичење ближило крају (фаза у Лилу), где су поједини играчи осетили велики притисак, пре свега наше кошаркашке јавности, па су због тога одиграли на нешто слабијем нивоу од групне фазе у Берлину где смо доминирали јаком, модерном и атрактивном кошарком.

Меч против Литваније је практично одредио целу годину ?

- Тако је. Једна утакмица и једна лопта су одлучиле наш резултат. То је често тако и, нажалост, мало шта можемо сада да урадимо, осим да се још боље спремимо за следеће изазове. Чврсто верујем да је баш та утакмица показала играчима на који начин се игра за медаље на сваком такмичењу, јер је то преко потребно за континуитет резултата, што је зацртано као наш основни циљ – константно играње завршних мечева било којих репрезентативних такмичења, самим тим и борба за медаље.

У јулу нас очекују квалификације за Олимпијске игре ?

- Било би добро да будемо домаћини турнира. Изузетно би нам значило, као што нам је значила подршка наших навијача у Берлину. Та подршка је буквално била ветар у леђа нашим момцима. Они су то много пута истицали и били понесени ентузијазмом људи са трибина. Као један од кључних услова за успех једне репрезентације одувек подвлачим однос са навијачима, осећај блискости, заједништва и директан контакт, уз велико узајамно поштовање.

Које су активности стручног штаба наше сениорске репрезентације током сезоне?

- Уз скоро свакодневне телефонске разговоре, ту је прављење програма припрема, сарадња са струком кроз разна саветовања и састанке… Сви заједно пратимо велики број играча, кандидата за селекције – како сениорску, тако и све остале. Разговори са играчима, сарадња са оперативцима КСС.

Да ли је већ направљен план припрема?

Да, направљен је оквирни план припрема и припремних утакмица. У зависности од трајања плеј-офова, размишља се о најбољим датумима за прва окупљања која могу бити и некомплетна, у зависности од завршница клупских такмичења.

Који млади играчи би наредног лета могли да се нађу у конкуренцији за сениорску репрезентацију?

- Јокић, Гудурић, Ребић, Јарамаз, Загорац, Симанић, Тејић, Давидовац… И још неколицина момака који играју по разним европским клубовима или су на школовању у Америци, углавном играчи чији развој пратимо већ две године.

Како оцењујете партије наших играча у НБА лиги?

- Према очекивањима, Бјелица је био врло добар на почетку, сада у малом паду, вероватно због напорног лета, повреде коју је имао и због које је испао из доброг континуитета. Не сумњам да ће њему ова сезона бити од великог значаја за даљу успешну НБА каријеру. Никола Јокић има запажену минутжу и запажену ролу у Денверу. Све је сигурнији и константнији у својим играма, што изузетно радује. Намеће се као играч од важности за свој тим, а тако би требало да се развија и кад је репрезентација у питању.

Мислим да ће он бити јако квалитетан играч, коме је важно да уз НБА полако додаје и репрезентативно искуство. Као играч има велики коефицијент интелигенције, потребно је да развије атлетску страну и то је и био главни разлог што су из Нагетса одлучили да га већ ове године потпишу. Марјановић нема велику минутажу, тако да не могу потпуно да оценим његов развој у НБА, али на неколико утакмица кад је добио шансу имао је запажене партије, на нивоу игара из претходне сезоне у Црвеној звезди. Још постоји жал што је морао да пропусти последње ЕП јер сматрам да је могао да буде један од кључних играча репрезентације Србије.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести