Два Марка очекују крунисање у Рију

Иако одавно нису чланови матичног бечејског клуба, локална самоуправа највеће потиске општине приредила је пријем за своје успешне кајакаше. Био је то, практично, испраћај двојице олимпијаца,

имењака, Марка Новаковића, који ће се у Рију такмичити у К-1 200 метара и К-2 200 метара с Небојшом Грујићем, и Марка Томићевића, који ће се такмичити у К-2 1000м са Миленком Зорићем и К-4 са Зорићем, Дејаном Пајићем и Владимиром Торубаровим. Био је ово и дочек најуспешније кајакашице на минулом Европском првенству за младе у Пловдиву Биљане Релић, која се вратила са два злата, у К-1 200 метара и К-2 500 метара са Маријом Достанић у тандему. Злобници су одмах примедили да је пријем приређен за кајакаше, јер је нови члан Општинског већа задужен за омладину и спорт њихов колега кајакаш Дејан Терзић.

- Сигурно да су ми кајакаши најближи од спортиста, јер сам до јуче делио са њима добро и зло током репрезентативих припрема, али преостали олимпијци, пливач Чаба Силађи је заузет завршним припремама у Панчеву, а параолимпијка Борислава Беба Перић-Ранковић је на репрезентативним припремама у Италији, па овога пута нису могли да присуствују, али ћемо и њих испратити како доликује – рекао је Дејан Терзић.

Заменица председника општине Бечеј Далила Дујаковић се у име локалне самоуправе захвалила кајакашима на изузетним резултатима до сада и томе што, без обзира што нису чланови бечејског клуба, свуда наглашавају да су из Бечеја и пожелела двојици олимпијаца да се врате с медаљом око врата, а младој Биљани да истраје у раду и испуни своје спортске и животне амбиције.

- Презадовољна сам оствареним резултатима у Пловдиву, који су дошли као плод вредног рада у клубу и на репрезентативним припрема. Очекујем да из трке у трку напредујем и да једног дана достигнем узоре, сестре Молдован – рекла  је Биљана Релић.

Од двојице Марка суграђани очекују медаље из Риа. Ово им је друга Олимпијада, искуснији су, бољи... Знају Бечејци да је свако такмичење прича за себе, Олимпијада поготово, да много фактора утиче на коначан пласман, али верују да су имењаци способни за освајање медаља на најреномиранијем такмичењу.

- Када смо почињали, ја са 15, а имењак са 16 година, професор Жарко Грчић нас је питао да ли желимо да се бавимо кајаком озбиљно и једног дана достигнемо светске висине или више рекреативно. Обојица смо рекли да желимо да му се максимално посветимо. Тако је почело, тако је и сада. Сазрели смо за вредне резултате. То смо показали и на недавном Светском купу у Москви, када је Марко са Грујићем освојио злато у спринтерској дисциплини К-2 200 метара, а ја у К-2 1000 метара са Зорићем бронзу. Међутим, како је утврђено да је мађарски двојац био допингован, нам ће припасти сребро, а у К-4 1000 метара ћемо добити бронзу, јер је и белоруски четверац био допингован. Олимпијада у Риу је прилика да потврдимо оно што смо обећали на почетку каријере. Иако у спорту ништа није извесно, сматрам да имамо квалитет за медаљу, а да ли ћемо је освојити зависи од много фактора - јасан је Марко Томићевић.

Марко Новаковић је познат по томе да не воли много да прича пре такмичења. Тако је и сада. Свестан је да су добро радили и да му је приоритет двосед. Распоред такмичења му је ишао у прилог, јер ће обојица у двоседима прво 17. августа веслати квалификације и полуфинала, а сутрадан су финала. У друге две дисциплине ће 19. августа веслати квалификационе и полуфиналне трке, а последњег олимпијског дана финала. Надајмо се да ће обојица у оба своја финала учествовати, па шта буде.

-Радили смо добро, на Светском купу у Москви смо освојили злато, па очекујемо да Олимпијада у Риу буде круна наше каријере. Читав циклус припрема смо посветили двоседу и он је приоритет. Како смо чули да ће се после ове Олипијаде укинути спринтерска дисциплина на 200 метара, било би лепо да останемо упамћени као последњи победници, али медаља било којег сјаја била би успех на тако великом такмичењу – казао је Марко Новаковић.

Нису испраћени олимпијци без прикладних поклона, а пре поласка на пут следи им и џепарац.

Властимир Јанков

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести