ЕП Амстердам 2016: Ивана Шпановић првакиња Европе (видео)

Српска атлетска хероина, скакачица новосадске Војводине Ивана Шпановић, освојила је титулу првакиње Европе на ЕП у Амстердаму.

Од 26-годишње Зрењанинке и очекивано је да конкуренцији девојака које су учествовале у финалу буде најбоља, а Ивана је то, без икаквих проблема и дилема и остварила, доносећи Србији златно одличје, прво после пуних 26 година. Ово је уједно био и одличан показатељ за Шпановићеву и њеног тренера Горана Обрадовића да су на правом путу у припремама за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру и да јавност у нашој земљи од ње може да очекује јако пуно у Бразилу.

Није Ивана у првом скоку финала успела да одмах ривалкама покаже ко је ко, јер је преступила, иако је летела добрано преко седам метара. То је, наравно, није омело, психички стабилна и самоуверена, дочекала је други скок и одлетела далеко, до 6,94 метара. Нашој лепотици нису сметали јак ветар и хладнија температура, знала је шта и колико може и занимало нас је једино да ли ће остварити сопствену замисао од пре финала, а то је да прескочи седам метара.

У трећој серији Ивана је скратила скок, раније пала у песак и остварила “само” 6,81 метар. И та даљина, у том тренутку, вредела је довољно за прво место, а о техничкој несавршености овог домета посведочио је и израз лица Горана Обрадовића. Међутим, млада, 22-годишња Британка Џасмин Сојерс је у наставку серију имала скок од 6,86 метара, што је био њен нови лични рекорд, који је сведочио да Шпановићеву неће очекивати само лакша шетња ка златној медаљи.

Када су из конкуренције отпале четири најлошије пласиране скакачице, температура ваздуха додатно је пала, па је српска репрезентативка обукла хеланке и у четвртој серији скочила 6,71 метар. И даље је, међутим, била сигурна на првом месту, а Сојер је, уз велику помоћ ветра (4 метра у секунди, у леђа), скочила 6,78 метара. Све ближа најбољима била је и Немица Малаика Миамбо, која ове године има сјајан резултат од 7,16 метара, која је била на трећем месту са 6,65 метара.

На крају пете серије, иако је забележила даљину од 6,72 метара, Новосађанка је била насмејана и зрачила је више него позитивном енергијом. Сојерс је преступила и само је још један скок делио од најсјајнијег одличја. Температура је била све нижа и то сигурно није одговарала атлетичаркама. Ривалке нису успевале да поправе своја најбоља остварења, а када то није пошло за руком ни Сојеровој, било је све готово. Ивана је постала најбоља на Старом континенту, покушала је у последњем скоку да прелети и седам метара, али је поново преступила. Нема везе, оних 6,94 метара били су сасвим довољни за славље, а Шпановићева је, са заставом Србије, оптрчала победнички круг.

У финалу трке на 400 метара за атлетичарке, наступила је наша сјајна Тамара Салашки. У јакој конкуренцији, она се храбро борила до последњег метра и заузела седмо место, резултатом 52,23 секунди. За њу је ово био истински подвиг, јер је и самим учешћем у завршној представи направила сјајан домет. Злато је припало Либанији Гренот (Италија) с резултатом 50,73, сребро Францускињи Флорији Гвеј - 51,21, а брозна Кристини Охуругу (Велика Британија)- 51,47.

А. Предојевић

Резултати скока удаљ за даме
1, Ивана Шпановић (Србија) 6,94, 2. Џасмин Сојерс (В. Британија) 6,86, 3. Малаика Миамбо (Немачка) 6,65, 4. Ксенија Балта (Естонија) 6,65, 5. Меј (Турска) 6,62, 6. Санија (Шведска) 6,59, 7. Вестер (Немачка) 6,51, 8. Акпана (Норвешка) 6,51, 9. Катер (Немачка) 6,48, 10. Велдакова (Словачка) 6,47, 11. Корнута (Украјина) 6,42, 12. Беки (Украјина) 6,29 метара.

Освојила сам злато са просечним скоком, једва чекам Рио

- Срећна сам што сам освојила златну медаљу са овим просечним скоком. Жао ми је што нисам успела да скочим седам метара, али ипак ово је моја седма узастопна медаља са великих такмичења и не могу бити задовољнија. Као што смо и рекли ово је било моје последње такмичење пред Олимпијске игре у Рију и драго ми је да сам остала на свом нивоу. Мало ме је пореметио дан паузе између квалификација и финала, али још једно искуство за мене, које се завршило са освојеном златном медаљом. Једва чекамо Рио и спремамо се за такмичење из снова", рекла је шампионка Европе у скоку удаљ.

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести