ЕП Београд 2016: Србија у финалу, убедљива победа против Грчке

Ватерполо репрезентација Србије пласирала се у финале Европског првенства у Београду пошто је у Комбанк арени савладала Грчку са 13:7 (4:3, 2:0, 4:1, 2:3).

Грчка – Србија 7:13 (3:4, 0:2, 1:4, 3:2)

БЕОГРАД: Арена, гледалаца: 11.000, судије: Штампалија (Хрватска), Александреску (Румунија). Играч више: Грчка 12 (3), Србија 10 (8). Два играча више: Србија 1 (0).

ГРЧКА: Флекас (4 одбране), Милонакис, Дервисис, Генидунас, Фунтулис, Понтикас, Афрудакис 1, Делакас 1, Мурикис, Коломвос 1, Гунас 2, Влахопулос 2, Галанопулос.

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић 2, Гоцић, Ранђеловић, Ћук 1, Д. Пијетловић 3, Никић, Алексић, Јакшић 1, Филиповић 3, Прлаиновић 2, С. Митровић 1, Б. Митровић (9 одбрана).

Ватерполисти Србије пласирали су се у финале Европског првенства које се игра у Београду. Изабраници Дејана Савића одиграли су одличан меч и ношени фантастичним бодрењем 11.000 навијача са трибина савладали Грчку са 13:7 и сада чекају ривала, који ће бити познат после полуфиналног дуела Црне Горе и Мађарске. Играли су сигурно „Делфини“ како у одбрани, тако и у нападу, а одличном реализацијом играча мање одлучили су овај дуел. Грчка се још и држала у првом делу утакмице, али у наставку није успела да испрати жесток ритам Србије. Целу утакмицу одлично је бранио Бранислав Митровић.

И Србија и Грчка кренули су са чврстим одбранама, а судијски пар је одлучио да сваки прекршај санкционише искључењем, па их је у првој деоници било чак девет. Првог играча више промашила је Србија, а онда је на другој страни погодио Евангелиос Делакас за 1:0.

Убрзо је стигло изједначење, а Филип Филиповић је искористио играча више. Душко Пијетловић је опет из ситуације с играчем више преокренуо на 2:1. Но, нису се дали Грци и још два пута до краја овог периода су успевали да изједначе, да би само две секунде пре краја првог дела Душан Мандић с играчем више донео нову предност Србији од 4:3.

Почетком другог периода Грци нису успели да искористе чак два играча више, а сигуран на голу био је Бранислав Митровић. Егал игра у базену наставила се и у првих четири ипо минута другог периода који је протекао без погодака, а обе екипе имале су неколико изгледних прилика, али их нису искористиле. А онда је Србија са два гола успела да се одвоји на „плус три“. Прво је Душан Мандић одличним лобом на 3.20 до краја овог периода игре повисио на 5:3, а онда је Душко Пијетловић својим трећим поготком на мечу 58 секунди пре одласка на велики одмор повећао на 6:3. Управо су то били и преломни моменти на утакмици, јер је у наставку Србија наставила са сигурном игром, а Грчка никако није успевала да пробије нашу одбрану којом је одлично на голу командовао Бранислав Митровић.

Није Србија на почетку треће деонице искористила два играча више, а онда је уследила казна и са друге стране погодио је Ангелос Влахопулос смањивши на 6:4. Међутим, то је било све што су Грци показали до краја ове четвртине. Уследила је серија „делфина“ од 4:0, а погађали су Ћук са дистанце, два пута Прлаиновић с играчем више и на крају Филиповић за великих 10:4.

У четвртој четвртини нешто опуштенија игра „делфина“ уродила је са два гола Грка. Прво једно непрецизно додавање наших играча у нападу, па непажња у одбрани и капитен Христос Афрудакис је успео да савлада Митровића и смањи на 10:5. У следећем нападу још једно непрецизно додавање Србије у нападу, да би Грци на другој страни с  играчем више погодили преко Христодулоса Коломвоса и смањили на 10:6. Но, све наде им је убрзо угаио Никола Јакишић који је с играчем више донео Србији предност од 11:6, а Филиповић је својим трећим голом само потврдио победу. До краја утакмице голови Влахопулосаи на крају Стефан Митровић за коначних 13:7.

Г. Маленовић

„Делфини“ већ окренути ка финалу
Селектор српског тима Дејан Савић био је задовољан после победе над Грчком и пласмана својих пулена у финале.

- Најважније је да смо у финалу, већ почињемо да се спремамо за финални меч. Али морам да кажем да је Грчка репрезентација једна од оних која има најјачег играча више на свету, али смо пре свега са нашом одличном игром у одбрани и играчем мање и изузетним ритмом дошли смо до ове феноменалне победе. Надам се да није крај да треба да чекамо дуел између Мађарске и Црне Горе и да се што боље припремимо за финале – рекао је Савић.

Стефан Митровић је рекао да резултат од 13:7 не показује право стање ствари у базену.
- Грчка је по мом мишљењу једна од екипа која је на овом турниру имала најбољу форму и приказали су један висок ниво ватерпола. Честитао бих саиграчима на пласману у финале и захваљујем се публици, јер да није било њих сигурно да не би смо могли у оваквом ритму од првог до последњег минута да играмо. Али, ето ову утакмицу смо можда одиграли боље и од оне против Хрватске на старту турнира, то је добар показатељ. Сада нам предстоји још финална утакмица. То је дуел са који сви живе поготово када играш пред својом публиком. Пред нама је да се добро одморимо у ова два дана и да оставимо све и што имамо и што немамо у базену, како бисмо освојили титулу пред нашим навијачима – казао је Митровић.

Утакмице за пласман
Румуни савладали Немце
У разигравању од 13. до 16. места мушког дела такмичења Словачка је победила Малту са 17:9, у разигравању од 9. до 12. места Румунија је била боља од Немачке после петераца са 14:13 (регуларни део 10:10), а у разигравању од 5. до 8. места Шпанија је савладала Русију са 10:9.

Четвртфинала женског дела првенства
Одиграни су четвртфинални сусрети женског дела такмичења. Холандија је декласирала Немачку са 19:2. Холанђанке су већ у првој четвртини решиле питање победника коју су добиле са 8:0. Италија је савладала Грчку са 10:4, већ од старта су наметнуле свој ритам игре, па је после друге деонице већ било све јасно.

Мађарска је била боља од Француску са 18:6 и исто од старта кренула силовито, па је после две деонице водила са 11:4 и до краја мирно привела сусрет крају. Шпанија је победила Русију 12:8. Италија ће у полуфиналу играти са Мађарицама, а Холанђанке са Шпанијом.

Данашњи програм

Мушкарци
Разигравање 13-16. места
Турска – Грузија (9)
Разигравање 9-12. места
Француска – Холандија (10.30)
Разигравање 5-8. места
Италија – Хрватска (18.45)
Полуфинале
Црна Гора – Мађарска (20.15)

Жене
Разигравање 5-8. места
Француска – Грчка (12)
Немачка – Русија (13.30)
Полуфинале
Холандија – Шпанија (15.45)
Мађарска – Италија (17.15)

 

       

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести