ЕП Француска 2016: Хрвати руше португалски комплекс

Утакмица осмине финала Европског првенства између Хрватске и Португалије игра се вечерас од 21 час у Ленсу. Победник те утакмице ће у четвртфиналу играти против бољег из сусрета Пољска–Швајцарска.

Селектор Хрватске Анте Чачић рекао је да је Португалија тежак противник, али је истакао да верује у квалитет своје екипе.

- У овој фази такмичења нема лаганих противника, а ми смо добили можда и најтежег. Али, били смо и у најјачој групи па смо је успешно прошли и нема разлога да и у овај сусрет не уђемо са самопоуздањем. Поштујемо Португал, али верујемо у квалитет, заједништво и карактер које смо до сада показали и радујемо се новом изазову - рекао је Чачић.

Хрватска је против Португалије играла три пута и сва три пута изгубила. Два пута у пријатељским утакмицама и на Европском првенству 1996. године (0:3), кад је Мирослав Блажевић одмарао главне играче за четвртфинални двобој са Немцима. Голман Данијел Субашић уверен је да Хрватска коначно може да победи Португалију.

- Неће бити фаворита, одлучиваће ситнице. Ми смо пуни оптимизма и ако одиграмо на досадашњем нивоу биће добро. Ова генерација ће срушити португалски комплекс - рекао је Субашић, пренела је агенција Хина.

Субашић је казао да Португалија у прве три утакмице у групи није била на правом нивоу, али је нагласио да је реч о јакој екипи.
- Посебно у нападу. Имају једног од најбољих фудбалера на свету, али Португал није само Кристијано Роналдо - рекао је голман Монака и додао да је слаба тачка Португала одбрана. - Имају мало проблема у одбрани... Биће то занимљив окршај, пун адреналина - навео је Субашић.

Субашићев одговор није задовољио броје новинаре, па су наставили да му постављају питања о Роналду.
- Доста више питања о Роналду. Нема се ту више шта да се дода, па гледамо га  на ТВ-у.

Да Исланд није победио Аустрију голом у петом минуту судијске надокнаде, управо би Исланђани били противник Хрватске.
- Можда је и боље да играмо против Португала, него против неке мале репрезентације која би се повукла позади и онда бисмо се мучили да их пробијемо. Против Португала ћемо моћи да играмо.

Чињеница да Хрватска на путу до финала не може да игра против Немачке, Италије, Француске, Енглеске и Шпаније изазвала је еуфорију међу навијачима те селекције, али и подигла лествицу очекивања.
- Драго ми је због еуфорије међу навијачима. Жреб нам је повољнији, али на ЕП нема лаке утакмице. Треба добити Португал, а онда смо тек у четвррфиналу. Полако, идемо из утакмицу о утакмицу - рекао је голман Хрватске.

Роналдо наша узданица

Португалски фудбалер Нани верује да ће Кристијано Роналдо наставити да постиже голове, као и у победу своје екипе против Хравстке.
- Сви знају Кристијана и за шта је способан у било ком тренутку, у било ком минуту утакмице. Потпуно сам уверен да ће наставити да постиже голове.Он је наша узданица- рекао је Нани.

Све до 50. минута последњег меча против Мађарске у Групи Ф, из које је Португал као трећи стигао до другог круга, Нани је био једини стрелац своје екипе. Дао је гол Исланду у првом колу и био стрелац изједначујућег поготка против Мађара у првом полувремену. Међутим, у другом полувремену те утакмице коначно је на сцену ступио и Роналдо и са два поготка се изједначио с Нанијем и донео репрезентацији пласман у други круг.
- Он је фантастичан играч и не знам шта би било ко могао да каже против њега. Против Мађарске је свима показао колико вреди, ућуткао је све критичаре.

И поред тога што су у групи остали без победе, Португалци нису обесхрабрени.
- Морамо да верујемо да можемо да победимо било коју екипу, без обзира ко је с друге стране... Биће нам тешко против Хрватске. Они су имали дан одмора више, али морамо учинити све да се што брже одморимо и спремни дочекамо утакмицу - рекао је Нани.

Марадона: Португалци се превише ослањају на Роналда

Легендарни аргентински фудбалер Дијего Марадона сматра да се репрезентација Португала сувише ослања на Кристијана Роналда. Он због тога види Хрватску као фаворита у предстојећој утакмици осмине финала Европског првенства.Један од најбољих фудбалера света икада прати догађања у Француској и колумниста је листа Тајмс Индија.

- Роналдо је био бриљантан против Мађарске, али ће Португал играти са пола снаге ако Кристијано не кликне, а Хрватска ће га добро чувати. Можда ће морати да се бори за простор, а шансе Португала зависе од тога колико ће Роналдо то добро радити. Они ће морати да попуне рупе у одбрани и средини терена, пошто грешке на том делу терена могу довести до елиминације. Хрватска улази у меч као фаворит - навео је Марадона у колумни за Тајмс Индије.

Роналдо није приказао очекивану игру током Европског првенства и изнервиран је писањем медија око тога, а уочи утакмице са Мађарском у језеро је бацио микрофон једног новинара. Медији су писали да је најбољи играч Португала  нервозан и да није у жељеној форми, међутим, против Мађарске је одиграо бриљантну партију, асистирао је код првог гола и сам постигао два.  С друге стране, Хрватска је освојила прво место у Групи Д победом над Шпанијом у последњем колу од 2:1 иако је играла без прве звезде Модрића. Та победа је још више подигла морал хрватским играчима, а нарочито њиховим навијачима који и не помишљају да би Роналдо могао да их пошаље кући.

- Хрватска је показала брзоплетост против Шпаније. Рано је примила гол против браниоца титуле и то је могло да је сломи. Али, начином којим се вратила без звезда тима Луке Модрића и Марија Манyукића, Хрватска је показала да је снажна, одлучна и способна.Хрватска је тактички као већина европских екипа, не дају вам ништа у одбрани, а њихова специјалност су брзи контранапади - рекао је Марадона.

Не бринем се, даће Левандовски гол

Селектор репрезентације Пољске Адам Навалка рекао је да га не брине то што је Роберт Левандовски и даље без постигнутог гола на Европском првенству.
- То што Левандовски није постигао гол уопште није проблем. Он много ради на терену и има утицај на то како играмо. Улази у шансе и само је питање времена када ће погодити. Мислим да ће погодити већ у наредном мечу - каже Навалка.

Пољска је предвођена нападачем Бајерна из Минхена у квалификацијама за ЕУРО постигла 33 гола на 10 утакмица. Међутим, на шампионату у Француској изабраници Адама Навалке нису тако ефикасни, пошто су на три утакмице само два пута затресли мрежу противника. Једино су Украјина, Албанија, Шведска и Аустрија постигле мање голова и те селекције су елиминисане са шампионата. Левандовски је у квалификацијама постигао 13 голова, а до сада није успео да пронађе пут до мреже противника на Европском првенству.

Нову шансу да пробије лед Левандовски ће имати данас у Сент Етјену када ће се састати са Швајцарском.

Осмина финала

Субота
Швајцарска – Пољска  (15)
Велс – Северна Ирска  (18)
Португал – Хрватска  (21)
Недеља
Француска – Република Ирска  (15)
Немачка – Словачка  (18)
Мађарска – Белгија  (21)
Понедељак
Италија – Шпанија  (18)
Енглеска – Исланд  (21)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести