ЕП Француска 2016: Шок на старту, Гризман јунак Француза

Француска – Ирска 2:1 (0:1)

ЛИОН: Олимпијски страдион, гледалаца: 56.300,  судија: Рицоли (Италија). Стрелци: Гризман у 58. и 61. минуту за Француску, а Брејди (из пенала) у 2. минуту за Ирску.  Жути картони: Канте и Рами (Француска), Колеман, Хендрик и Лонг (Ирска). Црвени картон: Дафи (Ирска).

ФРАНЦУСКА: Лорис – Евра, Кошћелни, Рами, Сања – Канте (Коман, Сисоко), Матуиди, Погба – Паје, Гризман, Жиру (Жињак).

ИРСКА: Рендолф – Ворд, Дафи, Кио, Колеман – Меклин (Ошеј), Хендрик, Мекарти (Хулахан), Брејди – Марфи (Валтерс), Лонг.

Домаћини ЕП нису допустили изненађење и пласирали су се у четвртфинале, али тек након преокрета у другом полувремену, када је одлични Антоан Гризман за само три минута постигао два гола и решио питање победника. Мучили су се дуго Французи, након шока који су им ривали приредили у 2. минути игре.

Нису се поштено фудбалери ни растрчали по терену, а на семафору је стајало 0:1. У првом нападу Ираца лопта је шетала по шеснаестрерцу, а када се чинило да је опасност отклоњена, Погба је неопрезно стартовао на Шејна Лонга и сидуја Рицоли је без двоумљења показао на белу тачку. Одговорност је преузео Брејди, јунак победе над Италијом и пласамана Ираца у осмину финала и, уз мало среће, донео је предност свом тиму: Лорис је полетео у леви угао, а лопта је након одбитка од десне стативе  завршила у мрежи.

Наравно, после тога је уследио велики притисак Француза, али, испоставиће се, до краја полувремена он је био без резултата. Ни једну озбиљнију прилику домаћини нису створили до 45. минута. Тада је из срца шеснаестерца покушао Паје, али је изблокиран, бао као и Гризман, када је покушао одбитак да спроведе до мреже. Ирци су се у првом полувремену маестрално бранили, а озбиљно су припретили у 42. минуту након прекида преко Дафија, чији је шут главом после прекида прошао крај стативе Хуга Лориса.

И у другом полувремену први су припретили Ирци, када се у 52. минуту Меклин ослободио чувара и ушао у шеснаестерац с леве стране, али лоше центрирао у покушају да нађе саиграча на другој стативи. Стезали су потом обруч „галски петлови“ и награда је стигла у 58. минуту. Акција домаћих је дуго трајала, а онда је Сања добро центрирао с десне стране, а лопту је главом са линије пенала одлично захватио Гризман и послао је иза леђа ирског чувара мреже. У првих 15 минута другог дела утакмице посед лопте је био 76:24 у корист Француза, а нападачка игра донела им је вођство, испоставиће се и пролаз даље, у 61. минуту,  поново је стрелац био одлични Гризман. Једна дубинска, висока лопта ишла је на Жируа, који је одлично спустио до свог саиграча, а проблем за Ирце је била чињеница да су два играча непотребно кренула на Жируа, па је Гризман остао сам, кренуо га колу и погодио ближи угао за 2:1. 

Четири минута касније, меч је практично решен опет захваљујући Гризману, којег је Дафи срушио као последњи играч одбране и зарадио директан црвени картон. Са играчем мање, Ирци нису имали снаге и знања, мада су се до последњег тренутка борили, да изједначе и одведу меч у продужетке, а и Французи су пропустили да трећим голом реше све дилеме. Ипак, задржали су вођство и домаћин се очекивано нашао у четвртфиналу ЕП.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести