ЕП Француска 2016: Шпанија - Чешка 1:0 (0:0)

У другом мечу Групе Д Европског првенства у Француској Шпанци су победили Чехе са 1:0 (0:0) и на тај начин се изједначили на врху табеле са Хрватском.

ТУЛУЗ: Стадион Тулуза, гледалаца 30.000, судија: Марсинијак (Пољска), стрелац: Пике у 87. минуту. Жути картон: Лимберски (Чешка).

ШПАНИЈА: Те Хеа 6, Пике 7, Бускетс 7, Ињијеста 7, Мората 7 (Адуриз 6), Фабрегас 6 (Алкантара 6), Рамос 6, Хуанфран 7, Алба 7, Силва 7, Нолито 6 (Педро).

ЧЕШКА: Чех 7, Кадерабек 6, Селасије 7, Хубрик 7, Сивок 7, Нецид 6 (Лафата 6), Лимберски 6, Росицки 6, Плашил 6, Крејчи 6, Дарида 6.

У другом мечу Групе Д Европског првенства у Француској Шпанци су победили Чехе са 1:0 (0:0) и на тај начин се изједначили на врху табеле са Хрватском. Дуел ова два ривала у наредном колу највероватније ће одлучити ко ће у доигравање са прве позиције.  Прво полувреме меча у Тулузу није испунило очекивања. Био је ово дуел који су многи жељно исчекивали с обзиром на то да је чешки фудбал у експанзији.

Номинални гости, међутим, ограничили су се само на одбрану свог гола и у првом полувремену успели да сачувају мрежу,што им је давало шансу да у настваку утакмице остану непоражени. Оно што је карактерисало први део игре је тактичко надмудривање у којем фаворизовани Шпанци нису успели да изађу као победници. Имали су, додуше, две-три шансе и то после добрих продора Хуанфрана по десној страни, међутим, у дуелима са Моратом и Силвом сјајни Петар Чех је изашао као победник. Као што рекосмо - Чеси су се углавном одлучили за одбрану гола, а један једини покушај шута ка голу ривала извео  је траљаво Томас Нецид. Све у свему - прво полувреме за заборав.

Наставак је почео великом иницијативом Шпанаца који су у уводним минутима имали две прилике и извели чак четири корнера. Међутим, умало да Чеси дођу у вођство, после прекида из близине припретио је Хубик, али је Те Хеа био сигуран. Шпанци су доминирали, а Чеси стварали прилике. У 65. минуту Селасије је шутирао главом, а Фабрегас са гол линије избацио лопту. За разлику од првог, у другом полувремену је виђен одличан фудбал.

Велико пожртвовање су показали Чеси, у неколико наврата пожртвованим интервенцијама спречили су Шпанију да дође до вођства. Али, нису издржали до краја - у 87. минуту примили су гол. Из непосредне близине Пике је ударцем главе савладао сјајног Чеха.До краја утакмице Чеси су имали једну велику прилику, али резултат се није променио и Шпанци су, ипак, заслужено славили. 

И. Лазаревић

Република Ирска - Шведска 1:1 (0:0)

СЕН ДЕНИ: Стадион Француска, гледалаца: 80.000, судија: Милорад Мажић (Србија). Голови: Хулахан у 48. минуту за Р. Ирску, Кларк (Ибрахимовић) аутогол у 71. минуту за Шведску, жути картони: Мек Карти, Вилан (Р. Ирска), Линделоф (Шведска).

РЕПУБЛИКА ИРСКА: Рендолф, Колман, Брејди, Клар, Ошеј, Вилан, Мекарти (Мек Геди), Хендрик, Хулахан (Кеан), Волтерс (Мек Клеан), Лонг.

ШВЕДСКА: Исаксон, Лустиг (Јоханстон), Мартин Олсон, Гранквист, Линделоф, Себастијан Ларсон, Левицки (Екдал), Калстром, Форсберг, Берг (Гудети), Ибрахимовић.

У предграђу Париза Ирци и Швеђани одиграли су утакмицу са два потпуно различита полувремена, након које оба тима могу да жале за целим пленом. Ирци су били много бољи у првом полувремену, а Швеђани у наставку меча, а меч одлично одсудио наш најбољи арбитар Милорад Мажић.
Прву прилику Ирци су имали у 9. минуту преко Хендрика, али је Исаксон фантастично интервенисао. Острвљани су пропустили шансу у 17. минуту када је Ошеј био смушен и неспретан у петерцу гостију јер после корнера није успео да убаци лопту у мрежу. У 32. минуту Хендрик је топовски шутирао са двадесетак метара, али је погодио пречку. Швеђана у нападачким акцијама нигде није било. Ибрахимовић је био потпуно одсечен, а цео тим анемичан и безопасан. Први шут ка Ирском голману Скандинавци су упутили тек у 38. минуту преко Ибрахимовића.

Већ на почетку другог полувремена Ирци су успели да наплате далеко бољу игру. Одлично је по десној страни прошао Колман убацио лопту у шеснаестерац Швеђана, а њу је одличним дроп киком Хуахан и погодио Исаксонову мрежу за 1:0. То је био сигнал да Швеђани напокон покажу нешто од свог нападачког арсенала. Од тада су они загосподарили тереном и ређали шансе испред ирских врата. Само минут после примљеног гола након корнера Швеђани у два наврата из одличних акција шутирали на гол Рендолфа али без резултата.

Након неколико гужви пред голом Ираца оно што није успело шведским нападачима урадио је Кларк постигавши аутогол. Наиме, опет се показало да у готово сваки гол шведске мора да буде умешан Ибрахимовић, чак и када га не постигне. Он је након лепе акције убацио оштру лопту с леве стране, Кларк је био неспретан и из петерца главом закуцао лопту у сопствену мрежу. Испоставило се да је већ тада постављен коначан исход ове борбене утакмице.

Д. Кнежић

Милорад Мажић за десетку

Иако фудбалска репрезентација Србије не учествује на ЕП у Француској, нашу земљу представља судија Милорад Мажић и његов тим, и то на најбољи начин.
Правду у првом мечу групе Е између Шведске и Републике Ирске делио је управо најбољи српски арбитар Мажић и његови помоћници Милован Ристић и Далибор Ђурђевић, док су додатне судије иза гола били Данило Грујић и Ненад Ђокић. Четврти судија био је Матеј Југ из Словеније.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести