ЕП јуниорки и јуниора: Српкиње се окитиле сребром

Сребро златног сјаја. Тако се у најкраћем може описати учешће одбојкашица Србије на Првенству Европе за јуниорке у Мађарској и Словачкој.

Србија – Русија 0:3 (24:26, 19:25, 18:25)

НИТРА: Градска хала спортова, гледалаца: 425, судије: Пуехер (Италија), Никлова (Словачка).

СРБИЈА: Лазовић 17, Јакшић, Т. Милојевић (л), Љ. Милојевић 4, Коцић 5, Секулић 7, Радмиловић 1, Веселиновић 2, Букилић 9, Шорак, Ашоња, Миросављевић (л).

РУСИЈА: Лазаренко 11, Баљко 6, Котикова 12, Сталнаја 6, Подскалнаја, Оганежова (л), Плигунова, Станкевичуте, Русу, Котова 4, Тушова, Воробјева 7.

Нису изабранице Маријане Боричић успеле да у финалу победе Русију, али нема им се шта замерити. Играле су, трудиле се, али је Русија једноставно била боља.

Шанса је можда пропуштена у првом сету, с тим што су тада и до краја утакмице јуниорке Србије желеле најбоље, али нису успеле да савладају сјајног ривала. Ипак, остаће записано да су четврти пут узастопно играле у финалу Првенстава Европе, па нека тај низ и наставе.

Први сет је почео обећавајуће за нашу репрезентацију. Добри сервиси Букилићеве донели су прву серију и вођство 9:4. Добра је била Лазовићева, као и сервис и игра у пољу наших девојака, те су вођство држале без проблема на пристојној удаљености (17:13). Додале су Рускиње гас и брзо престигле наш тим, да би се ипак ушло у веома неизвесну завршницу. Ас Радмиловићеве донео је Србији изједначење (21:21), а нешто касније блок Коцићеве вођство (23:22). Ипак, срећни ас Лазаренкове вратио је вођство Русији, која је контром Воробјеве повела.

Није тесни губитак сета оставио последице по српски састав. Повеле су девојке у плавом 8:4 у другом периоду, али је за трен ока уследило изједначење (9:9). Наставиле су Рускиње с добрим сервисима, игра у блоку и пољу била им је на високом нивоу па је њихова предност констатно расла. Није Србија могла да примири сервисе ривала, самим тим ни да организује ваљане нападе. Покушавала је Маријана Боричић изменама нешто да промени, али без успеха, па је Русија дошла на корак до злата.

Тај корак је одмах начинила, на веома сигуран и убедљив начин. Држале су се наше девојке до првог обавезног одмора (8:7), али је већ на другом предност Русије била недостижна (16:11). Слабо је сервирала наша репрезентација, што је физички доминантна Русија умела да искористи и да без муке, осим накратко када су запретиле Српкиње серијом 3:0, дође до новог злата на Европском првенству.

Бронза је припала репрезентацији Турске, која је у мечу за треће место максималним резултатом поразила Белгија - 26:24, 25:15, 25:20.

М. Р.

Наши бољи после драме

Србија – Белорусија 3:2 (25:23, 17:25, 25:21, 21:25, 15:11)

ВАРНА: Хала Културе и спорта, гледалаца: 100, судије: Хулка (Украјина), Георгиев (Бугарска).

СРБИЈА: Буша 13, Перишић 2, Перић 2, Ћировић (л), Поломац 7, Недељковић (л), Ђурђевић, Кујунџић 14, Мехић 14, Мељанац 5, Тодоровић 2, Лалић 1.

БЕЛОРУСИЈА: Папека, Лазука (л), Иваницки, Абраменка, Капилу 15, Рак 17, Шмат 4, Кубар 9, Минијанку 6, Шкредау 18, Лаурушка, Циушкевич 6, Хмиалеуски.

Одбојкаши Србије забележили су другу победу у групној фази такмичења на Европском јуниорском првенству у Бугарској. После велике борбе и драме наши момчићи надвисили су вршњаке из Белорусије, али је мало недостајало да до тријмуфа дође ривал, који је приказао квалитет и велику борбеност.

Важну победу остварили су изабраници селектора Васовића, у мечу у коме је касно буђење могло и скупље да их кошта. Успели су, после великог минуса да освоје први сет, али су затим иницијативу препустили ривалу, баш као и после вођства од 2:1. На срећу, тргли су се на време у петом сету и остварили тријумф пред последња два кола, која ће одлучити о коначном пласману у групи.

Наши јуниори играју данас с Русијом од 19 часова.

М. Р.

 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести