ЕП Пољска 2016: Како смо играли тако смо и прошли

Српским рукометашима догодило се оно чему смо се најмање надали - нису успели да се пласирају у други круг такмичења на Европском првенству у Пољској.

Македонија - Србија 27:27 (13:13)

КРАКОВ: Таурон арена, гледалаца: 11.000, судије: Хорачек и Новотни (Чешка), седмерци: Македонија 6 (4), Србија 3 (2), искључења: Македонија 2, Србија 12 минута.

МАКЕДОНИЈА: Дупјачанец, Ристовски (6 одбрана), Манасков 10 (4), Стоилов 4, К. Лазаров 4, Митков, Јоновски, Миркуловски 3, В. Маркоски, Н. Мојсовски 1, Прибак, Георгиевски 5, Ф. Лазаров, Ојлески, Кузмановски.

СРБИЈА: Марјанац (2 одбране), Пушица, Шешум 7, Никчевић 5, Марјановић, Ђукић 1, Станић (12 одбрана, 2 седмерца), Ненадић 7 (2), Бошковић, Рнић 2, Бељански, Зеленовић 3, Абутовић, Марсенић 2, Орбовић, Елезовић.

Орлове су кући послали Македонци, пошто је реми (27:27), због боље гол разлике, ишао на руку нашим јужним суседима. Репрезентација Србије је брзо и неславно окончала своје учешће на Првенству Европе у Пољској. Некада смо били светска рукометна велесила, а сада смо само бледи учесник једног еминентног међународног такмичења.

У последњем нападу наше репрезентације Иван Никчевић је, десетак секунди пре краја, сјајно упослио добро постављеног Дарка Ђукића, који је, у маниру правог рукометног лава, постигао леп гол, кроз ноге македонског чувара мреже Борка Ристовског. Селектор Македонаца Ивица Обрван одмах је позвао тајм аут, извукао са гола Ристевског и убацио yокера, тако да су наши јужни суседи имали играча више у пољу. Искусни Кирил Лазаров је промешао нашу очајну одбрану, сјајно пронашао Дејана Манаскова и овај је, са звуком сирене, надмудрио голмана Станића, пославши Орлове у гнездо из којег су испраћени са много песимизма.

И ми и Македонци смо у игру ушли видно оптерећени значајем сусрета. Али, док нашег противника није хтела акција у нападу, дотле смо ми почетнички грешили у одбрани, дозвољавајући Лазарову и саиграчима да држе резултатски реми, који је више одговарао Македонцима. Звучи парадоксално, ми смо имали бриљантног Станића на голу и веома запажене Ненадића, Шешума и Никчевића у нападу, а Македонцима је мало шта полазило за руком. Голман Ристовски је био неприметан, Лазаров далеко од издања којег смо се прибојавали, а једино су Манасков и Стоилов, уз дакако нашу свесрдну помоћ, одржавали Македонију у животу.

У последњих десетак минута сусрета чинило се да смо коначно овладали ситуацијом на терену, али лоша, веома лоша игра у одбрани и неколико техничких грешака у нападу увели су нас у завршницу за инфаркт.

Очигледно смо, формирајући екипу, правили рачун без крчмара, упуштајући се у праву спортску авантуру, јер, између осталог, нисмо имали пробојног пивота, преко којег многе репрезентације на овом првенству завршавају пола посла. У нечему смо изгубили корак са Европом и сада је свима јасно да смо трећеразредна рукометна нација.

Ј. Галић

Селектор Дејан Перић поносан на играче

Селектор репрезентације Србије, Дејан Перић, овако је видео реми са Македонијом 27:27, који је нашу репрезентацију коштао елиминације са ЕУРО 2016:

- Честитам Македонији на напорном мечу и пласман у други круг. Желим им да наставе да приказују и даље добре партије. Честитао бих и мојим играчима. Не само на овој утакмици, већ на времену које смо провели заједно. Имали смо тешку групу, али ни једном то нисмо споменули у припремном периоду, јер би то значио изговор за спортисту који треба да игра против најбољих и да победи. Одлучила је једна одбрана или једна одбијена лопта. То је спорт и мени је драго да су екипе са простора бивше Југославије водиле један мали спортски рат до последње секунде – рекао је Перић и додао:

- Изгубили смо шансу за пласман у другу фазу, али у спорту постојие различити начини да се изгуби. Честитам мојим играчима на врхунској спортској атмосфери, квалитету игре и моралу. Од срца сам поносан на ову групу играча, младих и старих, који су терет великог такмичења и изазов који је био пред нама, изнели на највишем нивоу. Хвала и пољској нацији на изузетно организованом такмичењу.

О самој завршници меча.
- Постигли смо гол 10 секунди пре краја. Највећи проблем је то што код вођства гол разлике нисмо ухватили лопту након одбране Станића, а затиим направили беспотребно искључење. Када би се све ово поновило, исто бих то урадио. Посебно бих нагласио да, код последњег тајм-аута Македоније, смо имали пет играча на терену. Тражио сам да стану на линију од шест метара сва петорица и да трче око пивотмена, да ни један не излази на противничке играче. Вишак који је направљен на Манаскова је последица тога што је један од мојих играча изашао на 11 метара на Кирила Лазарова који је био са лоптом на 15 метара.

Један од најбољих појединаца у синоћнем мечу голман Дарко Станић честитао је Македонцима на проласку у други кру.
- Желим им сву срећу у наставку такмичења. У кључним тренуцима је пресудило искуство македонских играча, односно, неискуство наших играча. Дејан Манасков је био кључни играч који је преузео одговорност - рекао је Станић.

Жарко Шешум са сузама у очима говорио је о елиминацији:
- Тешко је било шта рећи. Не могу никоме ништа да замерим у овом тренутку. Борили смо се, играли најбоље што можемо у овом тренутку. Играли смо добро, било је грешака, али нико не греши, нити промашује намерно. Играли смо и лепо, и добро, али ово је за један гол у последњој секунди. Ту нема шта много да се каже. Не памтим када ми је оволико било тешко – рекао је Шешум и прокоментарисао последњи напад Македонаца, у који су ушли са седам играча на пет српских: - Хтели смо да направимо фаул, али са два играча мање, било је тешко. Лопта је бржа од човека плус бројчана предност. Они су искусна екипа, направили су вишак и дали гол. Свака част.

Петар Ненадић, средњи бек Србије:
- Оно што могу да кажем је да смо се борили и играли добар рукомет. Очигледно је да нам фали још искуства, поготово са клупе, али апелујем да треба сачувати ову екипу. Ако овај састав буде наставио у оваквом ритму може далеко да догура за неколико година.

Ивица Обрван, селектор репрезентације Македоније:
- Оба тима су заслужила да оду у следећи круг. Честитам својим играчима на једној тешкој и исцрпљујућој утакмици. Од првог минута се видело да је велики улог у игри и да су играчи обе селекције у грчу. Тако се одвијала утакмица. Овим резултатом смо осигурали још најмање три утакмице. Срећан сам због целе репрезентације. Поносан сам на играче на све три утакмице које су одиграли на ЕП. Морам рећи Дејану Перићу да су оставили јак утисак и поручујем људима који воде ову репрезентацију да наставе овим путем. Ту се види један велики квалитет.

Дејан Манасков, лево крило Македоније:
- Оба тима су знала да ће бити веома тешка утакмица. Борили смо се 60 минута под великим притиском. Имали смо више среће на крају, постигли гол пет секунди пре краја и са овим ремијем изборили пласман у главну фазу.

Група А (Краков)

Прво коло: Пољска - Србија 29:28, Француска - Македонија 30:23, Друго коло: Србија - Француска 26:36, Пољска - Македонија 24:23. Треће коло: Србија - Македонија 27:27, Пољска - Француска .

1. Француска

2

2

0

0

66:49

4

2. Пољска

2

2

0

0

53:51

4

3. Македонија

3

0

1

2

73:81

1

4. Србија

3

0

1

2

81:92

1

Група Б (Катовице)

Прво коло: Хрватска - Белорусија 27:21, Исланд - Норвешка 26:25. Друго коло: Исланд - Белорсија 38:39, Хрватска - Норвешка 31:34. Треће коло: Белорусија - Норвешка 27:29, Хрватска - Исланд .

1. Норвешка

3

2

0

1

88:84

4

2. Хрватска

2

1

0

1

58:55

2

3. Исланд

2

1

0

1

64:64

2

4. Белорусија

3

1

0

2

87:94

2

Група Ц (Вроцлав)

Прво коло: Шпанија - Немачка 32:29, Шведска - Словенија 23:21. Друго коло: Словенија - Шпанија 24:24, Немачка - Шведска 27:26.

1. Шпанија

2

1

1

0

56:53

3

2. Шведска

2

1

0

1

49:48

2

3. Немачка

2

1

0

1

56:58

2

4. Словенија

2

0

1

1

45:47

1

Треће коло (данас): Немачка - Словенија (17.15), Шпанија - Шведска (20.00).

Група Д (Гдањск)

Прво коло: Мађарска - Црна Гора 32:27, Данска - Русија 31:25. Друго коло: Русија - Мађарска 27:26, Данска - Црна Гора 27:26.

1. Шпанија

2

1

1

0

56:53

3

2. Шведска

2

1

0

1

49:48

2

3. Немачка

2

1

0

1

56:58

2

4. Словенија

2

0

1

1

45:47

1

Треће коло (данас): Русија - Црна Гора (17.15), Данска - Мађарска (20.00).

 

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести