Евролига: Убедљив, али безболан пораз Звезде

Кошаркаши Црвене звезде поражени су на гостовању московском ЦСКА у оквиру 22. кола Евролиге са 102:80. Српски и регионални шампион претрпео је други узастопни неуспех,

ЦСКА – Црвена звезда 102:86 (33:26, 25:20, 19:18, 25:16)

МОСКВА: Мегаспорт арена, гледалаца: 9.042, судије: Хиерезуело (Шпанија), Могулкоч (Турска), Балак (Израел).

ЦСКА: Де Коло 25, Кулагин, Теодосић 16, Августин 2, Фридзон 7, Џексон 4, Антонов 9, Воронцевич 6, Хигинс 7, Кријапа 4, Курбанов 18, Хинес 4.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 7, Томпсон 4, Дангубић, Митровић 16, Лазић 7, Добрић 5, Симоновић 10, Ракичевић, Џенкинс 12, Гудурић 3, Кузмић 10, Бјелица 6.

после тринаест везаних тријумфа у елитном такмичењу, али се може рећи да је он безболан исто онолико колико је био очекиван.

Звезда је добро отворила сусрет, створила је пет поена предности, али је домаћин одличним шутем (7/8 за три поена) већ до истека првих десет минута у потпуности преузео контролу и на први одмор отишао са предношћу од 33:26. У другој деоници и поред сјајног шута Московљана црвено – бели су успевали да очувају заостатак (38:32). Али, убрзо су домаћи играчи успели да се одлепе, па је Радоњић морао да затражи тајм-аут. Звезда је после минуте одмора одговорила тројком, првом из петог покушаја, преко Огњена Кузмића, али то није довољно јер је ЦСКА повео са 47:39. Наставили су Московљани да кажњавају било какав “празан ход” ривала, углавном погоцима после продора, па су без већих проблема стицали и одржавао двоцифрену предност. Радоњићева екипа се није предавала, али домаћин је после 20 минута водио са 58:46.

У наставку Звезда није мењала приступ у својој игри. Наставила је да игра веома агресивно са још јачим притиском на шутере, да би јој се то вратило кроз седам везаних поена Симоновића, па је сада Димитрис Итудис морао да реагује тајм-аутом код резултата 62:56 за домаће. Нажалост, ни овога пута гост није успео у потпуности да искористи период боље игре јер је Де Коло погодио нову тројку за ЦСКА. Затим је Кузмић промашио оба бацања, а француски плеј је био прецизан после тешког улаза за нову двоцифрену предност. Радоњић је наставио да дозира минутажу свим расположивим играчима, Звезда се трудила да игра разноврсно у нападу, али је ЦСКА сваки пут имао спреман одговор. ЦСКА се већ на старту последњих десет минута игре побринуо за миран финиш јер је направио серију 13:3, што је било довољно за нову максималну предност од 20 поена (90:70).

Свесни ситуације, гости нису превише форсирали, покушавали су да смање разлику, али су имали мањих проблема приликом шута са линије за слободна бацања, али и да пронађу простор за лагане поене. Налет домаћина на кратко је зауставио Лазић украденом лоптом и полагањем, али је онда уследила нова серија грешака црвено-белих, па је заостатак остао готово непромењен – 94:73.

Ни једни ни други нису превише запињали у преосталих неколико минута, напади су се углавном брзо решавали, а домаћин је на крају нанео гостима из Београда најубедљивији пораз у текућој сезони елитног такмичења – 102:80.

Покушала је екипа Дејана Радоњића у наставку да се приближи и евентуално уђе у завршницу са каквом-таквом шансом, али су “Армејци” сваки пут имали одговор на Звездине серије.

На крају су славили веома убедљиво, наневши ривалу најубедљивији пораз у овој сезони, уједно му се и реванширавши за пораз у Београду 29. децембра прошле године (78:67).

ЦСКА је уписао 16. победу и наставио је борбу са мадридским Реалом за прво место, док је првак Србије на петом месту са скором 12-10.

Евролига – 22. коло
Уникс – Реал Мадрид 77:81
Анадолу Ефес – Армани 90:86
ЦСКА – Црвена звезда 102:80
Макаби – Басконија 85:84
Панатинаикос – Бамберг 81:72

Петак
Дарушафака – Фенербахче (18)
Олимпијакос – Жалгирис (20)
Барселона – Галатасарај (21)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести