Евролига: Звезда декласирала Галатасарај

Кошаркаши Црвене звезде су у 23. колу Евролиге уписали убедљиву победу против Галатасараја. Одлична игра црвено-белих кулминацију је доживела у другој четвртини.

Црвена звезда – Галатасарај 77:58 (20:17, 28:12, 16:13, 13:16)

БЕОГРАД: Дворана: "Александар Николић", гледалаца: 6.016, судије: Перез Пизаро, Замојски, Силва.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 2, Томпсон 10, Митровић, Лазић 17, Симанић, Добрић, Симоновић 12, Џенкинс 11, Гудурић 2, Јовић 6 (8 ас), Кузмић 16 (8 ск), Бјелица 1.

ГАЛАТАСАРАЈ: Прелyић 4 (3 ас), Мицов 11, Фитипалдо 8, Тајус 1, Коркмаз 5, Шилб 2, Арар 4 (6 ск), Плајс 2, Деј 8, Гулер 8, Диблер, Коксал 5

Кошаркаши Црвене звезде су у 23. колу Евролиге уписали убедљиву победу против Галатасараја. Одлична игра црвено-белих кулминацију је доживела у другој четвртини.Гости су у првој деоници држали корак са Звездом, али су изабраници Дејана Радоњића додали гас у других 10 минута и дошли до двоцифрене предности.

Бриљирао је Бранко Лазић са четири тројке у првом полувремену, а одлично га је пратио Симоновић. У наставку се разиграо и Огњен Кузмић, којем је пре меча уручена награда за најбољег играча у јануару. До краја сусрета су црвено-бели у потпуности контролисали игру и резултат и дошли до победе која је веома битна у борби за топ 8. Најефикаснији у Звезди били су Лазић са 17 и Кузмић са 16 поена, а двоцифрени су били још и Симоновић (12), Yенкинс (11) и Томпсон са 10 поена. Код гостију се истакао Владимир Мицов, који је био једини двоцифрен са 11 поена. Црвено-белима је ово 13. победа у елитном такмичењу уз 10 пораза, а у наредном колу играју у четвртак против Бамберга, такође у „пиониру“.

Утакмице је почела тројком Лазића, али је Мицов експресно узвратио. У следећем нападу Лазић је поново погодио са дистанце, из левог угла, а турска екипа је поново узвратила истом мером – овога пута Коксал. После четири далекометна поготка и два минута игре резултат је био 6:6. У другој половини четвртине Звезда је била у налету.

Прво је Џенкинс погодио тројку за 11:7, а након што му је Гулер одговорио на исти начин, Лазић је из свог трећег шута погодио трећи далекометни шут. Потом је добра одбрана црвено-белих омела Плајса, а Волтерс остварио другу асистенцију за Кузмића и 16:10 на семафору. У последњем минуту Звезда није реализовала две отворене ситуације за далекометни погодак (Добрић и Симоновић), па су на први предах црвено-бели отишли са три поена предности – 20:17.

Брза игра виђена је на старту друге деонице. После коша уз фаул Томпсон је домаћинима донео 23:17, али Деј је узвратио продором већ у следећем нападу. Радоњић је Јовића вратио у игру, после две брзе личне грешке начињене у првој четвртини, а звездин плеј одужио му се брзим поготком за 25:19. На половини друге деонице Звезда је четвртом тројком Лазића стигла до прве двоцифрене предности – 33:23. Три минута до полувремена Звезда је направила нову највећу предност – 37:24 и у тим тренуцима почела силовито да ломи ривала. После серије погодака - Кузмић, па тројка Симоновића, па опет Кузмић, па "двојка" Yенкинса – црвено-бели су на велики одмор отишли са резултатом 48:29.

После три минута игре у наставку Звезда је отишла на више од 20 поена разлике. Након слободних бацања Кузмића, а седме асистенције Стефана Јовића, Кузмић је погодио из игре за великих 52:31, и то након што су Звездини кошаркаши натерали Галатасарај да у три узастопна напада изгуби лопту. Галатасарај је наставио да срља из грешке у грешку, а Звезда, поготово Лазић, да игра изврсно. Из пет покушаја са дистанце главни Звездин дефанзивац пет пута је био прецизан – 60:36. Три минута до краја претпоследње четвртине Јовић је донео нови максимум за црвено-беле – 62:36. По завршетку трећег дела игре било је чак плус 22 за домаћина – 64:42.

У последњој четвртини Радоњић је испробавао различите петорке, које су без већих проблема одржавале разлику. На око пет минута до краја меча резултат је био 69:47. Игра црвено-белих деловала је изузетно лагано, а Лазић је наставио да „хапси“ у одбрани. Рутински су црвено-бели меч привели крају и потврдили да су поново ушли у победнички ритам.

М. Бороцки
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести