Ф1: Розбергу пол позиција, Хамилтон ударио у зид

Возач Мерцедеса Нико Розберг освојио је пол позицију пред Велику награду Европе, осму трку овогодишњег шампионата Формуле 1, док је његов тимски колега Луис Хамилтон

удесом завршио квалификације. Хамилтон ће прву трку у Азербејyану у историји започети са десете позиције.

Розберг је до пол позиције на уличној стази у Бакуу дошао сјајним кругом од 1:42.758 минута. Њему ће се у првом реду на старту трке, у данас у 15 часова по нашем времену, придружити Данијел Рикардо у болиду Ред Була, иако је возач Форс Индије Перез  заузео друго место. Мексиканац ће бити померен за пет позиција због промене мењача која му је била потребна после удеса на трећем тренингу.

Прве квалификације у престоници Азербејyана обележила је Хамилтонова грешка у делу где је стаза најужа. Британац је ударио десним делом болида у зид два минута пре краја и није имао шансу да потом поправи своје време.
Баш у време када су квалификације биле готове за Хамилтона, Розберг је поставио свој најбољи круг, пошто је за седам и по десетинки надмашио до тада водећег Переза. На стази је истакнута црвена заставица, а када су квалификације настављене, Рикардо је успео да се задржи испред Себастијана Фетела у Ферарију, иако су имали идентично време. Разлог зашто се Аустралијанац нашао испред свог некадашњег тимског колеге је чињеница да је први поставио брзи круг.

Фетела су следили тимски колега Кими Раиконен, Фелипе Маса у Вилијамсу и возач екипе Торо Росо Данил Квјат. Прву десеторицу у квалификацијама комплетирали су други возач Вилијамса Валтери Ботас, Макс Ферстапен у Ред Булу и Хамилтон.
Први део квалификација обележили су резултати двојца Менора, који је иза себе оставио обојицу возача Реноа и по једног Мекларена и Заубера. Рио Харјанто је био најбољи међу елиминисанима, на 17. месту, испред Паскала Верлајна, Џенсона Батона и Маркуса Ериксона. Из последњег реда стартоваће возачи Реноа Кевин Магнусен и Yолион Палмер.

У другом делу није било већих изненађења, а Роман Грожан у болиду Хаса је био први испод црте. Следили су га возач Форс Индије Нико Хилкенберг, Карлос Саинс јуниор у болиду екипе Торо Росо и возач Мекларена Фернандо Алонсо. Уз њих, квалификације су тада завршили и други возач Хаса Естебан Гутијерес и Фелипе Наср у Зауберу.

Трка за Велику награду Европе вози се у недељу у 15 часова, уз директан пренос на Спорт клубу.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести