ФК Војводина: Ко ће одлучивати о парама спонзора?

У уторак увече од 19 часова, у Амфитеатру Сенса, одржаће се ванредна седница Скупштине Фудбалског клуба Војводина, на којој ће се расправљати о усаглашавању Статута клуба са Законом о спорту.

Тим поводом, чланови управе новосадског суперлигаша обратили су се представницима медија, а пред новинаре су изашли Војислав Гајић, председник Управног одбора, Драгољуб Збиљић, председник Пословног тима ФК Војводина и власник компаније Енерготехника Јужна Бачка, генералног спонзора црвено-белих, као и потпредседник УО Далибор Богдановић, члан УО Душан Радојичић и генерални секретар Божидар Бероња.

- Управни одбор је одржао седницу на којој се расправљало о Статуту клуба који, овакав какав је тренутно, није у складу са Законом - рекао је  Војислав Гајић. - Нови Статут који предлажемо јако је важан како би ФК Војводина ишла узлазним и путем оздрављења. Реч је о преозбиљној теми, јер наш клуб је у дугу од 5,5 милиона евра, без судских спорова који су у току и из тога се лако може закључити да је болестан. Већ данима разговарамо и правимо предлог буџета за наредни период, који ће бити у складу са регулативама, јер мораћемо да изађемо пред повериоце и да покушамо с њима да пронађемо начин да се ти дугови пролонгирају или репрограмирају. Да бисмо финансије довели у ред, односно одредили ко ће управљати новцем који прикупе спонзори и остали чланови УО, отворили смо фронт према многима, а то је нешто што њима не одговара. Зато је усаглашавање Статута од великог значаја и без њега не можемо и идемо на ванредну Скуптшину клуба. Ако наш предлог не буде прошао, Управни обор је једногласно одлучио да напусти клуб, а страни која би нас евентуално прегласала честитаћемо у маниру клуба - господски.

Драгољуб Збиљић је истакао да је преко 20 компанија, које су ушле у Пословни тим, значајно убрзало ток ствари, а да су људи из њих дали и личне гаранције на путу оздрављења Војводине.

- Тражимо пуну подршку Скупштине, јер на овај начин није једноставно радити - истакао је Збиљић. - Клуб је био спуштен на ниске гране у тренутку када је нова управа у њега стигла. Суђење Бојана Николића у Ивањици није било случајно, а да бисмо постали велики клуб, морамо да научимо да с тим живимо. Резултати не могу да дођу преко ноћи, а ми смо успели да створимо талас надахнућа захваљујући којем је клуб најавио велике амбиције и напад на титулу и Куп. Ово сада је много озбиљнија тема. Шта ће се дешавати у наредном периоду, зависи од исхода ванредне Скуштине. Уколико ми добијемо легитимитет, имамо план рада за наредне четири године. Уколико не буде тако, Пословни тим ће се повући из клуба и честитати онима који буду у већини.

Војислав Гајић је нагласио да би клуб отишао у банкрот, да Збиљић и остали људи из Пословног тима нису у њега донели око 400.000 евра.

- Ти људи нису дозволили банкрот клуба и допринели су томе да постоји шанса за Војводину - додао је Гајић. - Од јануара месеца ни један једини папир није био прокњижен, а, уз то, наишли смо на ситуацију да имамо велики број играча с процентом туђег власништва. Питам се онда чија је ово екипа. ФК Војводина - сигурно није! Омладинска школа већ две-три године није избацила ни једног играча од чије би продаје клуб живео. Имамо план да и овај сегмент поставимо на здраве основе, али нам је за то потребан легитимитет. Од када смо дошли, управа је уплатила, у виду донација, око 500.000 евра, а до Нове године ће та цифра износити око 700.000. Уз то, исплатили смо за плате и доприносе 1.539.000 евра, а да је у клуб истовремено ушло од учешћа у Европи око 400.000 евра. Морамо да у наредној години обезбедимо још 1,5 милиона евра за нормалан живот клуба и да решимо барем још милион за дуговања. Управо због тога и комплексности задатака који су пред нама, Управни одбор је једногласан - или ћемо у уторак увече усвојити одлуку о усклађивању Статута, или од среде ми више нећемо бити у клубу.

О томе шта би конкретно донео усаглашени Статут, Драгољуб Збиљић је рекао:
- Уколико наш предлог буде прошао, Скупштина ће имати 31 члана, уместо 55 колико их је до сада било. При томе, проценат заступљености се не би мењао. Да бисмо решили проблем финансирања, потребан нам је легитимитет, јер не желимо да зависимо од скупштинске већине која другачије мисли. Статут је урађен на бази модерних, европских клубова, јер, уз пуно уважавање, не желимо да се меримо с клубовима из Србије. И даље желимо најбољи резултат од Војводине, која је истинска институција, али која је годинама урушавана. Без улагања озбиљне цифре у наредне четири године клубу не може да буде боље и зато тражимо системско решење и то на дуге стазе – поручио је Збиљић.

А. Предојевић

Буџет клуба

- Навијачима дугујем објашњење, пошто сам рекао да је буџет смањен са 2,65 милиона на 1,25 милиона евра. То није буџет за појачања, већ за испуњавање комерцијалних обавеза према повериоцима у тренутку када смо дошли у клуб. Нашим ауторитетима, а пре свих Војислава Гајића, повериоци су репрограмирали дуг на период између две и пет година и тако смо буџет за плаћање тих обавеза, плус плате, свели на 1,25 милиона. То је озбиљан предуслов за непродавање играча, а лично сам сигуран у то да тренутно имамо најбољи тим у лиги. Нажалост, нисам члан Скупштине, али ћу данас радо бити присутан као гост и апелујем само на то да све прође у атмосфери каква доликује ФК Војводина - рекао је Драгољуб Збиљић...

Збиљић не верује да ће предлог проћи

На новинарско питање шта очекује на седници ванредне Скупштине клуба, односно да ли ће проћи предлог Статута који нуди Управни одбор ФК Војводина, Драгољуб Збиљић је одговорио:
- Не очекујем да ће наш предлог проћи! Људи се тешко одричу стечених права и привилегија. Ако расплет буде такав, остаћу као спонзор уз Војводину, али бићу на трибинама, као навијач и то пуног срца.

Мандат на четири године
Војислав Гајић је, говорећи о старом и предлогу новог Статута, истакао и следеће:
- По старом Статуту, мандат овог сазива управе клуба траје још годину и по дана. Уколико наши предлози прођу, обезбедили бисмо легитимитет пословања у наредне четири године. Уз то, имали бисмо и обавезу да у року од 30 дана идемо на нове изборе, а ново руководство било би бирано транспарентно.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести