Фондација Ђоковић отворила Школицу живота у Пећинцима

Фондација Новак Ђоковић у сарадњи са општином Пећинци отворила је данас у селу Доњи Товарник Школицу живота, девету по реду, у којој ће предшколске програме похађати 43 деце из овог места.

За потребе Школице реновиране су две учионице од око 100 метара квадратних, у којима ће време проводити деца од три до пет и по година, а вредност пројекта је 42.000 евра (5.100.000 динара). Део средства је уложен и у куповину мобилијара неопходног за рани развој малишана, као и у стручно усавршавање учитеља и наставника.

Горана Џуџа Јаковљевић, пројектна менаџерка Фондације, која је свечано отворила нову Школицу живота истакла је одличну сарадњу са представницима локалне самоуправе.

"За нас је веома важно да имамо добре партнере када радимо неки пројекат. Представници општине препознали су важност наших сугестија, јер је постојећи простор требало преуредити и прилагодити потребама деце од три до пет година. Постојеће учионице смо адаптирали и средили да испуњавају све услове неопходне за свакодневни боравак најмлађих", изјавила је Џуџа Јаковљевић.

Она је додала и да је урађена и пренамену мокрог чвора, тако да сада постоји један тоалет само за ову децу.

"Препознали смо и друге недостатке и Школицу опремили новим мобилијаром, јер је постојећи био стар и небезбедан. Били смо вредни, урадили значајан посао и драго нам је се што ће ова и будуће генерације имати све неопходне услове које захтева рад са децом предшколског узраста. Напоменула бих да радимо и на припреми 10. јубиларне Школице живота у Јаловику и томе се посебно радујемо”, рекла је Џуџа Јаковљевић.

Председница опстине Пећинци Дубравка Ковацевић Суботички захвалила се Фондацији Новак Ђоковић што је реализацијом овог пројекта омогућила деци из Доњег Товарника да уче и да се играју у много лепшем и подстицајнијем окружењу од оног које су имали до сада.

"Локална самоуправа у Пећинцима значајна средства улаже у побољшање услова у образовним установама на својој територији. Само ове године реновиране су четири школе, јер сматрамо да и деца у малим срединама, као што је наша, заслужују да уче у истим условима као и њихови вршњаци у великим градовима“, рекла је Ковачевић Суботички.

Према њеним речима овај пројекат значајан је и због тога што у програм предшколског образовања укључује и децу која не похађају редовно вртић и на тај начин им помаже да се социјализују, образују и интегришу међу вршњаке.

Директорке ПУ "Влада Обрадовић Камени" Светлана Поповић рекла је да је њихову намеру да подигну стандард, побољшају услове живота и деци омогуће једнаке шансе за образовање препознала је Фондација Новак Ђоковић.

"Наша ПУ реализује васпитно-образовни процес у 15 насељених места општине Пећинци, где, реално гледано, деца ипак немају исте услове и једнаку шансу за образовање - што због простора, што због других фактора који утичу на организацију и обухват деце у појединим местима. Једно од тих места је и Доњи Товарник где имамо 14 деце Припремног предшколског програма и 24 деце од три до пет и по, од којих је 14 ромске националности. Фондација је отварањем Школице живота у овом месту помогла у давању шансе овој деци за срећније и квалитетније одрастање и учење", оценила је Поповићева.

Поред Школице живота у селу Доњи Товарник, Фондација Новак Ђоковић је до сада отворила и објекте у Љигу, Рашкој, Книћу, Мерошини, Краљеву, Владичином Хану, Лучанима и Шиду, а ускоро се очекује и 10. у Јаловику.

Партнер Фондације на овом пројекту је ЦИП Центар за интерактивну педагогију.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести