Гајчин, Билић и Милановић фишеровски

У организацији Шаховског савеза Војводине, у Суботици одржава 23. Војвођански шаховски фестивал младих. Учествује 107 младих шахиста из свих крајева Војводине, који су подељени у 12 узрастних категорија,

посебно за дечаке и девојчице. Темпо игре је изузетно напоран јер се сваког дана играју по две партије, тако да су овде на испиту, осим шаховског умећа, и стрпљење, издржљивост и способност дуготрајне концентрације такмичара. Љубазни домаћини у Дому ученика средњих школа, где се такмичење одржава, а пре свих веома агилни и искусни шаховски радник из Суботице Милорад Маравић, потрудили су се да свим гостима буде пријатно. Сала за игру је пространа, топла и добро осветљена, а храна и смештај су на одличном нивоу, тако да младима не преостаје ништа друго него да се добром игром изборе за неко од одличја.

Првенство се у женској конкуренцији игра у две групе: девојчице до 8, 10 и 12 година и девојке до 14, 16 и 18 година, али се пласман рачуна посебно у свакој категорији. Код девојчица до 12 година блиста Маријана Билић са фишеровских 7 поена из 7 партија, а за њом следе Марија Станковић са 5,5 и Ивана Грујић са 4,5 поена. Миа Мићин је, са освојена 4 поена, за петама водећој тројки и имаће прилику да у 8. колу у директном дуелу претекне Ивану Грујић.

Када је реч о девојчицама до 10 година, велика новосадска нада Ања Јовановић је, према очекивању, са 5 поена из 7 кола тренутно водећа на табели, али коначан пласман је још увек неизвестан јер за њом следе Теодора Јанковић са 4,5 поена, као и Ева Луца Јухас и Вивиен Вурдеља са по 4 поена.

Најзанимљивије је међу девојчицама до 8 година, јер после 7. кола Ања Радмановић и Софија Пезељ имају по 3 поена, док је Лана Вулин сакупила 2 поена. С обзиром на то да су у овој категорији веома чести преокрети, биће веома интересантно испратити расплет у последња два кола. Међу девојчицама до 14 година Адријана Ђермановић са 4,5 поена из 7 кола крупним корацима граби ка победничком пехару, а једина која тренутно може да је угрози је Ана Шакотић која је сакупила 4 поена.

Код старијих девојака, као што је и очекивано, ЖФМ Марина Гајчин је два кола пре краја већ увелико обезбедила прво место до 16 година са максималних 7 поена из 7 кола! За сребрну медаљу бориће се Невена Радулов са 4 поена и Матилда Навратил са 3,5 поена, с тим да се њих две још увек нису међусобно састале.

Много је неизвеснији коначан пласман до 18 година, где су чак три девојке у шанси за освајање првог места, а тренутно најближа том циљу је Данка Лалић са освојена 4,5 поена из 7 партија. Пола поена мање имају Невена Хорват и Мила Шокловачки, а оне се управо и састају у наредном, 8. колу, што ће вероватно пресудно утицати на коначан пласман.

Не треба заборавити ни другог фаворита по рејтингу Марију Станимировић, која се опоравља после два несрећна пораза и која лако може да помрси конце тренутно водећима. Занимљиво је да је у овој групи виђена борба две клупске другарице из Алибунара, Невене Хорват и Марије Станимировић. Њих две заједно са Невеном Радулов представљају праве бисере које је изнедрила шаховска школа познатог ФИДЕ мајстора из Вршца, Милорада Капелана.

У конкуренцији дечака присутно је неколико вансеријских талената, а најмлађи међу њима је Марко Милановић, панчевачко чудо од детета, који има непуних 8 година и фишеровских 7 из 7! Марко је актуелни првак Србије до 8 година, а на овом турниру је два кола пре краја практично обезбедио златну медаљу, јер је у директном дуелу победио највећег конкурента Страхињу Станића (6 поена), док остали такмичари знатно заостају по поенима. Међу њима, највише шансе за бронзану медању има Сергеј Гашовић који је сакупио 4,5 поена.

Код дечака до 10 година пријатно изненађење направио је Александар Савић, члан ШК Бановци Дунав, који је противницима у првих 7 кола дозволио само један реми и то са првим фаворитом, Николом Марковићем. Са 1,5 поен више од најближих конкурената два кола пре краја практично је обезбедио прво место, док ће се за сребрну и бронзану медаљу борити тројица играча: Михајло Домбровски, Лазар Давидов и Матеја Мијушковић, који су сакупили по 5 поена.

Најнеизвесније је у групи дечака до 12 година, где чак три такмичара имају по 6 поена из 7 партија: Лав Пајчин, Алексеј Бартош и Марко Купусовић. Ситуација је врло занимљива јер су ова тројица у круг побеђивали један другог, док најближи пратилац Милош Цвркота из Вршца има 4,5 поена. Прва три места су тиме одлучена и остаје само да се види у преостала два кола какав ће бити коначан поредак међу водећом тројком.

Новосадско чудо од детета Дејан Оморјан ни овога пута није разочарао своје навијаче – са 6,5 поена из 7 партија најближе је златној медаљи, а једини који може да га угрози на тој позицији је Вукашин Грчић који је сакупио 6 поена. За треће место бориће се Милош Станковић и Вук Рутешић у директном дуелу, као и Игор Енги који ће имати тежак задатак против водећег Оморјана.

Јуниори до 16 и 18 година играју у обједињеној групи у којој се, сасвим очекивано, после 7 кола издвојила тројка старијих јуниора: Акош Корпонаи и Вук Жегарац са 6 поена и Арпад Кечкемети са 5,5 поена. Остали такмичари до 18 година имају знатно мање поена, тако да је неизвестан само коначан редослед међу овом тројицом.

Код млађих јуниора до 16 година издвојио се Миланко Билић са 4 поена, док најближи пратилац Стефан Грбин има 3 поена и у наредном колу игра са водећим до 18 година Вуком Жегарцем. Сва је прилика да ће породица Билић из Кикинде добити два кадетска првака Војводине, сестру и брата, Маријану (12) и Миланка (16 )! Борба за друго и треће место биће неизвесна, јер чак четири играча имају шансу за медаљу: Стефан Грбин, Владимир Никин, Лазар Жарубица и Митар Купусовић.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести