Гран при 2016: Специјалисткиње за преокрете

Одбојкашице Србије начиниле су нови преокрет и од 0:2 дошле до 3:2 и то против Рускиња које су у најјачем саставу на трећем турниру Гран прија.

Србија – Русија 3:2 (23:25, 25:27, 25:21, 25:20, 15:12)

КЈОТО: Хала „Шимадзу арена“, гледалаца: 2.850, судије: Канг (Јужна Кореја), Марошек (Пољска).

СРБИЈА: Буша 15, Бракочевић 11, Живковић 1, Поповић, Малешевић 1, Михајловић, Огњеновић 3, Вељковић 15, Николић 15, Стевановић 11, Рашић, Поповић (л2), Ћебић (л1), Бошковић 13.

РУСИЈА: Шербан 5, Ежова (л2), Зарјажко 10, Малигина, Љубушкина, Гончарова 20, Косијаненко 4, Бабешина 2, Старцева, Фетисова 4, Кошељева 18, Илченко 5, Малова (л1), Шљаховаја 6.

Изабранице Зорана Терзића су пропустиле шансе у завршницама прва два сета, пре свега захваљујући сопственим грешкама, али су се онда консолидовале, одиграле озбиљно пожртвовано и са што мање грешака, а баш такав стил донео им је нову велику победу. Треба поменути да је Русија претрпела први пораз у Гран прију, после шест узастопних победа.

Играо је читав сусрет Терзић без бомбардерке Бранкице Михајловић, па се Буша истакла у свих пет сетова, а како је време пролазило, тако је комбиновао поставу док није нашао коначно победничко решење.

После неизвесне борбе од првог поена, у завршници првог сета Србија је имала предност 23:22, али је Русија преко Гончарове серијом 3:0 повела. Слично је било у другом периоду игре, где су наше девојке имале „квалитет“, али је поново дозволила да их ривал превари и дође до убедљивог вођства.

Видело се да Србија добро игра, али да јој недостаје импулс који ће да покрене лавину. Управо тај импулс догодио се код вођства Русије од 14:10 у трећем сету. Терзићеве рокаде уродиле су плодом, заиграла се Маја Огњеновић и веома често остављала наше нападаче без блока, а крајњи пуцачи постајали су све сигурнији. Примачки тандем Николић – Буша био је на високом нивоу, а Тијана Бошковић донела је убојитост у нападу, те је Србија освојила трећи сет уз преокрет и најавила повољнију плиму за наставак.

Течна игра плавих девојака наставила се како су нас већ навикле, Русија је покушавала да се одупре, да ухвати прикључак, али су сви напади лагано одбијани. Од ране фазе четвртог периода је Србија повела с три поена вишка (12:9) и више се није окретала, јездећи ка тај-бреку. Средњи блокери Јована Стевановић и Стефана Вељковић одирали су одлично у тандему, а Терзић није пропустио да готово свим девојкама пружи шансу.

Држала се Русија преко Кошељеве до 3:3 у коцкарском сету, али је уследила одлучујућа серија наших девојака и предност од 9:4. Мењао је и Маричев, али без успеха. Било је 12:9, а асом Огњеновићеве дошла је Србија до пет меч лопти (14:9), али је искористила тек четврту за велику победу.

М. Ристић

Програм субота

И група (Кјото)
Русија – Тајланд (8)
Србија – Јапан (11)

Г група (Анкара)
Бразил – Белгија (13.30)
Турска – Италија (16.30)

Х група (Хонг Конг)
САД – Холандија (7.15)
Кина – Немачка (9.45)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести