И Мареј завршио причу у Мелбурну

Први фаворит Енди Мареј елиминисан је са Аустралијан опена. Његов сан о титули већ у четвртом колу угасио је фантастични Миша Зверев - 7:5, 5:7, 6:2, 6:4.

Педесети тенисер света је само једном у каријери стигао овако далеко на неком Гренд слем турниру, Мареј га јако добро познаје из јуниорских дана, а његово ослањање на сервис волеј игру је мач са две оштрице против играча какав је Британац. Уосталом, тениски свет је нешто раније видео шта је Истомин урадио у дуелу против Новака Ђоковића.

У намери да брзо онемогући сличан исход, Мареј је од старта меча почео да притиска и тражи пукотину у у игри ривала.На семафору је убрзо писало 3:1  и чинило се да Енди има потпуну контролу над оним шта се дешава на терену. Међутим, уместо рутинске завршнице првог дела и почетка рутинског одрађивања посла, публика на централном терену је тада само гледала увод у период узбудљивог и фантастичног тениса са обе стране, али пре свега демонстрације нападачког и ефикасног тениса у режији сјајног Мише Зверева.

После велике борбе и веома квалитетног тениса мареј успео да изједначи на 1:1 у сетовима после тачно два сата игре.Да изгубљен сет неће много пореметити Зверева било је јасно још на почетку трећег сета кога је добио експтресно, поново прешао у вођство и придобио публику на своју страну.  Мареј у настваку просто више није знао шта да ради. Константна комуникација са ложом једноставно није могла да му да прави одговор за игру Мише Зверева.Немац је мењао ритам као да је он први на свету и имао је одговор на све. И када је резултат био тесан није се нервирао, напротив - Енди се више ништа на терену није питао, Зверев је стигао да највредније победе у каријери.    

Енди Мареј не само да није одбранио пласман у финале, фазу турнира у којој је досад играо и губио пет пута, већ долази у ситуацију да турнир за њега постаје оно што је Ролан Гарос дуго био Новаку Ђоковићу. Мелбурн је већ у првој недељи остао без обојице, па сада епитет највећег фаворита, бар по АТП листи, носи Милош Раонић. Ипак, турнир, тенис и публика су од Зверева и Истомина добили два меча за памћење.

 

Зверев: Не знам како сам ово урадио

Миша Зверев није ван топ 100 на свету као Денис Истомин, али је и његова победа над једним од највећих фаворита на Аустралијан опену стигла као шок.

- Као да сам био у коми, само сам играо сервис и волеј од почетка до краја. Не знам како сам ово урадио, боље ми ви реците, ви сте гледали - рекао је Зверев после меча.

Тениски шампиони имају способност да експресно иза себе оставе изгубљене поене и да додају гас када је то било најпотребније. Зверев, иако је јуниорску каријеру започео када и Мариеј и Ђоковић, није тениски шампион, али се то на терену против Ендија није видело.

Неко други би цео свој труд просуо након вођства од 2:1, 4:3, 40:30 и промашеног скоро непромашивог смеча. Yим Куријер га је питао шта је тада помислио. - Погледао сам у маму, а она се увек смеје у тим ситуацијама. То ми је помогло - одговорио је насмејани Миша.

 

Мареј: Новаков пораз није утицао на мене

Енди Мареј је после шокантног пораза од Мише Зверева рекао да је гледао пођеднако шокантну елиминацију Новака Ђоковића, али да му то није било у глави.

- Гледао сам Новаков меч, али он није имао никакав утицај на моје играње. Када год је требало, Миша је одиграо сјајно. Извукао је неке одличне поене и потпуно заслужио да победи. Одиграо је сјајан меч - рекао је Мареј.

Британац није крио  да је веома разочаран због пораза јер је желео да стигне што даље на турниру.

Разочаран сам, иза мене је најбољих седам месеци у мом животу. Био сам фаворит на овом турниру, имао сам жељу да прођем што даље, али сада нећу имати прилику да освојим овај турнир.

Он је пет пута до сада губио у финалу овог турнира, сада није успео да прође ни прву недељу.

Не знам да ли сам пропустио шансу, сваке године дођете са новом приликом. Чак и да сам победио, у следећем колу бих играо са Нишикоријем или Федерером. Вавринка је и даље на турниру, момци попут Цонге… Ту су Роyер и још тројица топ 10 играча у мојој половини жреба. Нису постојале гаранције, чак и да сам победио, ко зна да ли бих отишао даље.

Ово је први Гренд слем на којем је наступао као први играч света.

Нисам уопште размишљао о томе, играо сам турнир и нормално излазио на терен. Када изађете на меч, пласма је небитан, то је моје мишљење - казао је Мареј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести