Играћемо боље, нема места еуфорији

Фудбалери Црвене звезде почели су припреме за нову сезону у којој ће највећи изазов представљати такмичење у оквиру квалификација за Лигу шампиона.

То је била и прва тема којом се ,из свог угла, позабавио тренер Миодраг Божовић.- Има клубова који улажу и по 100 милиона евра, па не успеју да се квалификују у Лигу шампиона. Наш буyет је скроман. Видим да се ствара еуфорија, не да смо већ ушли у елитно такмичење, него са киме ћемо бити у групи. Молим медије да не стварају еуфорију, биће врло тешко. Велики успех биће Лига Европе, што не значи да треба да се одрекнемо Лиге шампиона. Борићемо се, даћемо све од себе - истакао је Божовић.

Харизматични стручњак очекује да црвено- бели направе помак у квалитету игре.- Сачували смо костур екипе и нормално је да играмо још боље. Познајемо се годину дана и уигранији смо.Ангажована су три нова играча у дефанзивној лнији, Стефан Милошевић, Томас Фибел и Адам Мичел.
- Задовољан сам појачањима до сада. Очекујем још два или три квалитетна фудбалера.Гејлор Канга из Ростова је изгледа близу доласка у Београд.

- Он се изгубио у Габону. Врачеви га траже и очекујемо да нам јаве путем димних сигнала - у свом стилу је узвратио Божовић.Звезда ће 20. јуна сазнати име ривала у другом колу квалификација за Лигу шампиона, а први меч те рунде на програму је 12. јула.- Не би требало да имамо тежак задатак. Увек морамо да размишљамо о томе ко ће бити противник, а не би ваљало да добијемо тим који је већ у такмичарском ритму. На папиру је 90 процената слабијих екипа од нас.

Многа кадровска питања још увек нису решена, пре свега статуси најбољих стрелаца Вијеире и Катаија.- Покушаћемо до краја да задржимо њих двојицу и после тога све завису како ћемо завршити квалификације. Понуда има за Катаија и Уга и уколико дође баш права тешко ћемо их задржати - био је помало загонетан Божовић.

Прве две недеље шампиони ће тренирати у Београду а ударни фаза припрема биће обављена у традиционалној бази, словеначким Термама Чатеж, од 27. јуна до 9. јула. Генерална проба заказана је за 6. јул, а ривал ће бити словачка Жилина.

З. Рангелов
 

Шампионски кадар, Вијеира касни

Тренер Божовић има на располагању следеће играче:
Голмани: Кахриман, Супић, Вићић
Одбрамбени играчи: Петковић, Цветковић, Ибањез, Стефан Милошевић (стигао из Спартака), Адам Мичел (Нови Зеланд), Фибел, Луковић, Ренудлић, Павићевић, Едсон да Силва, Анђелковић
Везни играчи и нападачи: Ле Талек, Доналд, Катаи, Срнић, Јововић, Аyић, Гаврић, Матос, Бабунски, Вијеира, Сикимић, Орландић
Екипи ће се 20. јуна прикључити и репрезентативци Кахриман, Манојловић, Ристић, Плавшић и Аврамовски, те млади играчи којима је предах тек почео због обавеза у омладинској лиги: Станковић, Јовељић, Илић, Рачић, Јовановић.
Прецртани су Yошуа Паркер (има уговор још шест месеци), као и Звездина деца Немања Ахчин, Милош Тркуља, Марко Маринковић, Душан Живковић и Златко Илићић. Редове Звезде напустили су Марко Грујић (Ливерпул) и Саша Стојановић којем је истекао уговор. На прву прозивку каснио је само Португалаца Вијеира.
 

Притисак

Свестан је Миодраг Божовић делкатног задатака који га очекује у другој сезони на клупи шампиона.Духовитим одговором амортизовао је питање поводом притиска пред нове изазове.
- Притисак ми је 130/90, али се мало спусти кад прошетам- каже Гроф.
 

ЗВЕЗДАН ТЕРЗИЋ НАЈАВЉУЈЕ НОВА ПОЈАЧАЊА
Лига шампиона жеља

По уобичајеној пракси играче је поздравио генерални директор Звездан Терзић, који се потом обратио медијима.
- Имамо оформљен тим, прошле године је била другачија ситуација. Доводили смо играче када су УЕФА такмичења већ одавно почела. Наша највећа снага је у томе што смо задржали окосницу тима и што ниједан играч неће напустити клуб до краја квалификација.То се у новијој историји није десило- нагласио је Терзић.

Најинтересантнија тема је преалзни рок.
- Жеља тренера је била пре свега да ојачамо централни део одбране. Довели смо Фибела, а ускоро би требало да нам се придружи још један штопер. Скаутирали смо много играча. Пошто имамо четири странца који ће бити стартери договор је са тренером да доведемо још двојицу. Они би сви могли да играју у квалификацијама, док би се у првенству ротирали. Са једним странцем смо дуго у причи, дефинисали смо много тога, чекамо само да он реши неке административне проблеме са клубом.

Снови о пласману у Лигу шампиона су актуелни.
- У другом колу квалификација Звезда мора да буде фаворит, мада и тамо има непријатних ривала. Потенцијални противници у трећем и четвртом колу су клубови који имају много веће буyете и бројне странце. Ипак, потрудићемо се да испунимо очекивања навијача, мада је Лига шампиона жеља а Лига Европе реалност. Оно што је јако битно је да Звезда буде шампион јер нам титула даје добру основу. Лично сам убеђен да ће се то догађати у наредне три, четири године- оптимиста је Терзић.

З. Р.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести