Из Токија још више медаља

После стрелаца и дизача тегова из Рија су се вратили и стонотенсери. Са Параолимпијскх игара донели су четири медаље, што је до сада највећи успех.

Злато је освојила Борислава Перић Ранковић, бронзе Нада Матић и Митар Паликућа, док су се Борислава и Беба екипно окитиле и сребром. На дочеку су их обрадовали панои са њиховим ликовима у природној величини постављени на аеродорму, као и бројна родбина, пријатељи и представници медија.

- Хвала вам што сте у ситне сате дошли да нас дочекате и све оно што смо ми урадили у Рију улепшате и увеличате вашим присуством. Ми не бисмо успели да није свих вас иза нас. Верујем да ће наредне Игре бити још боље – казала је Борислава Перић Ранковић, која је после два сребра на Параолимпијадама коначно дошла до злата.

Дуго ће се препричавати меч за бронзу Наде Матић, која се после два изгубљена сета успела да преокрене резултат и да победи. 

- Имам већу трему него када сам играла. Хвала вам много на овом лепом дочеку. Јако смо срећни и задовољни што сте нас подржавали. После свега овога још једно велико хвала свима – казала је Нада Матић.

Златко Кеслер је пет пута освајао медаље на Параолимпијским играма, пре двадесет година је био и златни и многи нису веровали да ћемо добити његовог наследника, али Митар Паликућа је на дебију на Параолимпијскм играма дошао до бронзаног одличја.

- Драго ми је што сте дошли у оволиком броју да нас дочекате. Хвала оним који су дошли из мог родног села, из Шапца, Новог Сада. Захваљујем се свим људима што су били уз нас све ово време и надам се да смо оправдали очекивања. Дивно је бити део параолимпијске породице. Хвала свима на дивном дочеку и недам се да ћемо у будћности доносити још медаља - рекао је Митар Паликућа захваливши се и тренерима, селектору, Министарству омладине и спорта и Параолимпијском комитету на помоћи.

Селектор Златко Кеслер  се после такмичарске сада нашао у улози селектора и један је од најзаслужнијих за највећи успех наших стонотенисаре параолимпијаца у историји.

- Сви из стручног штаба су урадили одличан посао. Надали смо се једној медаљи, а направили смо право чудо. Ја јесам песимиста и то сам и био после оних почетних пораза у групном делу надметања, али изгледа да је тежи пут пробудио наше играче. Борислава је победила најбоље на свету, Нада је била трећа, па  је задовољство још веће. Митру је то била прва Параолимпијада и медаља. Он је прво играо фудбал, а сада у стоном тенису има европску, светску и олимпијску медаљу. Хвала и стручном штабу и играчима и ми смо већ из Рија поручили да већ крећемо са припремама Токио - поручио је селектор Златко Кеслер.

Последња група спортиста из Рија стигла је синоћ, а дочекани су атлетичари које је предводо златни рекордер Жељко Димитријевић, сребрни Милош Митић и бронзани Немања Димитријевић.

Српски параолимпијци су иначе у Рију освојили девет медаља, више него на две претходне Параолимпијаде у Пекингу и Лондону заједно.

Г. Маленовић

Фото: Ф. Бакић

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести