КСС: ФИБА и Евролига да пронађу решење прихватљиво за све

Кошаркашки савез Србије упутио је данас писма на адресу генералног секретара ФИБА Патрика Баумана и извршног директора Евролиге Ђордија Бертомеуа,

у којима апелује да се што пре реши новонастала ситуација како би све стране биле задовољне.

"Ситуација у којој смо се нашли захтева од свих да учинимо додатне напоре како би се заштитили интереси европске кошарке. Сматрамо да било каква условљавања и одсуство дијалога неће донети никакво решење, већ ће само увећати проблем који евидентно постоји и прети да даље ескалира. Евентуално неучествовање 14 националних репрезентација на првенству Европе сасвим сигурно није нешто што ће европску кошарку учинити бољом", стоји у писму КСС.

КСС даље наводи да кошарку неће учинити бољом ни формирање нове Евролиге јер су "поједине лиге уцењене како би њихови шампиони били учесници".

"Знајући за спремност ФИБА да се ради на проналажењу решења прихватљивог за све, очекујемо да, као први човек светске кошарке, учините све што је у Вашој моћи да се пронађе излаз из ситуације у којој смо се нашли", истичу из КСС ген-секу ФИБА Бауману.

КСС је у другом писму, упућеном Ђордију Бертомеуу, поручио да без квалитетних националних такмичења нема ни клупских и да је свима циљ популаризација кошарке широм Европе.

"Обраћамо се Вама са апелом да се пронаде решење прихватљиво за све. Иако разлике између Евролиге и ФИБА делују огромне, па чак и непремостиве, верујемо да ситуација није таква. Евролига призната је и поштована од свих националних федерација и клубова и њен даљи развој, неоспорно је мишљење свих, допринеће и развоју европске кошарке".

Према речима КСС заједнички став свих је да, поред Евролиге, постоји бар још једно такмичење у коме би играли и напредовали такође веома квалитетни клубови.

"Из тог такмичења би најквалитетнији добијао шансу да игра и у Евролиги, чиме би се задовољио спортски критеријум да сваки клуб у Европи има шансу да заигра у најквалитетнијем такмичењу. Евролига тренутно инсистира на томе да то такмичење буде Еврокуп, а ФИБА да то буде ФИБА Лига шампиона. Ако тако остане, ни једно ни друго такмичење неће имати потребан квалитет и довешће до озбиљних сукоба и подела у европској кошарци. То ће довести до смањења интересовања љубитеља кошарке за праћење ових такмичења, самим тим и телевизија и медија".

КСС је изнео решење да ФИБА и Евролига заједно организују такмичење, у којем би учествовале и националне лиге.

"Такво такмичење имало би подршку свих кошаркашки битних европских фактора - федерација, клубова и спонзора, а кроз њега би најбољи имао пролаз у Евролига", закључују из Сазанове улице.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести