Квалификације за ЛЕ: Војводина доказала квалитет, поново у плеј-офу

Новосађани су били бољи од домаћег Динама из Минска и, резултатом 2:0, обезбедили су место у данашњем жребу за бараж у швајцарском граду Ниону.

Динамо Минск – Војводина 0:2 (0:1)

БРЕСТ: Стадион „Брестски“, гледалаца: 6.000. Судија: Делфереир (Белгија). Стрелци: Бабић у 32. и Антић у 82. минуту за Војводину. Жути картони: Хабовда  (Динамо), а Пушкарић, Милетић и Максимовић (Војводина). Црвени картон: Ел Монир (Динамо Минск).

ДИНАМО МИНСК: Игнашевич 6, Карпович 6, Консевој 6, Свјерчински 6, Остроух 6, Нојок 6, Биков 6, Коритко 6 (Жуковски), Хабовда 6, Ел Монир 5, Будник 5 (Ротковић).

ВОЈВОДИНА: Кордић 8, Милетић 8, Пушкарић 8, В. Ковачевић 8, Антић 9, Максимовић 8, Палочевић 9, Мелег 9 (Јованчић), Малбашић 8, Бабић 9 (Трифуновић), Трујић 8 (Мићић).

Војводина је поново, други пут заредом, у плеј-офу за групну фазу Лиге Европе. У реванш утакмици 3. кола квалификација одиграном у Бресту, Новосађани су били бољи од домаћег Динама из Минска и, резултатом 2:0, обезбедили су место у данашњем жребу за бараж у швајцарском граду Ниону. Наш тим је одбранио част српског фудбала, показавши да има бољу екипу од ривала из Белорусије и заслужио је пролазак у предворје групне фазе еминентног европског такмичења.

Први су, баш као што су то и најавили, запретили играчи Војводине, пошто је у 4. минуту замало поред гола шутирао Александар Палочевић. Њима је свакако био потребан гол, јер би резултат 0:0 даље одвео Белорусе. Међутим, нису ни играчи Динама остали дужни, па је већ у 8. минуту узвратио, одлично изведеним слободним ударцем са скоро 30 метара, украјински интернационалац Нојок, али је Марко Кордић беспрекорно интервенисао и избио лопту у корнер.

Ношени подршком с трибина, домаћи играчи су имали нешто више од игре у уводним минутима, па се очекивала реакција Новосађана и усмеравање сусрета у ток који би њима много више одговарао. Игра је била неповезана с обе стране, а Војводина је други пут била нешто конкретнија у 17. минуту, када је са 30-так метара оштро по земљи шутирао Пушкарић, али је лопта отишла поред леве стативе. Стигао је пар тренутака одговор Ел Монира, поново из велике даљине, али је и његов шут био непрецизан.

Опасност пред голом српског тима уследила је после шута Свјерчинског у 20. минуту, али је Марко Кордић поново био на висини задатка. Иако су Лалатовићеви ученици најављивали висок пресинг, није им та намера успевала и Динамо је имао већи посед лопте. То му је донело серију удараца из угла, међутим, правих прилика није било, па је  првих пола сата семафор показивао 0:0. Навијаче новосадске екипе сигурно је бринуло то што Дејан Мелег и његови саиграчи никако нису успевали да успоставе свој начин игре, деловала је она доста неповезано, а суперискусни Коритко је био главни креатор честих, али не и опасних напада тима из Минска.

А онда је стигла велика радост за госте! У 32. минуту Синиша Бабић је сјајно добио лопту од капитена Мелега на левој страни шеснаестерца, дао себи кратак фор и одличним шутем десном ногом савладао Игнатовича. Лопта се од леве стативе одбила у мрежу Динама и Воша је први део циља остварила. Повела је 1:0 и створила предуслов да се нада пласману у плеј-оф. Међутим, пуно је било остало до краја сусрета, па нас је занимало колико је реално својеврсно обећање десног бека Немање Милетића да, уколико поведу, Новосађани сигурно неће примити гол.

У 43. минуту на неких 18 метара од гола срушен је Јуриј Остроух, слободан ударац извео је Биков, али је, срећом, учинио то и слабо и неубедљиво,  па се с минималним, али за Новосађане огромним вођством, отишло се на велики одмор.
Војводина је од 54. минута имала и додатну предност. После једног дуела с Немањом Милетићем, када је лопта отишла ван граница терена, Либијац Ел Монир је неспортски реаговао и ударио бека из Новог Сада. Арбитар Делфереир из Белгије није имао ни трунку дилеме и показао је директан црвени картон домаћем фудбалеру. До краја је остало у том тренутку 35 минута и све је ишло наруку екипи из Србије.

У 61. минуту одлично је прошао по десној страни Малбашић, упослио Мелега, али је од свега Војводина извукла само корнер. Наравно, нису се предавали ни ученици тренера Сергеја Боровског, али, бројчано ослабљени, тешко су стварали изгледније ситуације пред голом Кордића. С друге стране, новосадски фудбалери су играли веома паметно, не остављајући простор ривалу за иоле смисленију игру. Високим пресингом, баш оним што је Лалатовић и прижељкивао, онемогућавали су течније акције Динама, уједно успостављајући контролу игре и већи посед лопте.

У 68. минуту на 20-так метара од гола Игнатовича, оборен је Никола Трујић, а Дејан Мелег је из лепе позиције шутирао тик поред гола. Игра се потом умирила, није било шанси ни пред једним голом, па је Воша била све ближе остварењу циља. У 79. минуту погрешио је Игнатович у једној безопасној ситуацији и замало да је сам убацио лопту у сопствену мрежу. Срећом по њега, лопта је отишла у корнер. Војводина је играла у ширину, мудро развлачећи игру.

У 82. минуту све је било решено. На левој страни лопту је добио Никола Антић, направио пар корака, а онда с 25 метара затегао левицом ка голу Игнатовича. Иако се бацио, голман тима из Минска није успео да одбрани овај ударац, а лопта се по други пут закопрцала у његовиј мрежи. Било је то 2:0 за Војводину, а до краја је остало премало времена за Белорусе да било шта промене.

А. Предојевић
 

Воша почела у истој постави

Иако је шеф стручног штаба Новосађана Ненад Лалатовић најавио одређене промене у саставу екипе у односу на прву утакмицу, утакмицу у Бресту почела је Војводина у потпуно истом саставу као и пре недељу дана на стадиону „Карађорђе“. Иако су новинари наслућивали да ће се пронаћи место за Богдана Планића на месту централног бека, то се није догодило, па су поново тандем стопера чинили Дарко Пушкарић и Владимир Ковачевић, док је Планић шансу чекао на клупи за резервне играче.

Прекинут низ Динама

У последње две сезоне Динамо из Минска играо је у групној фази Лиге Европе, што сведочи довољно о квалитету белоруског тима. Међутим, овог пута наишли су на тим Војводине који је, у обе утакмице, био много бољи ривал и заслужио да он буде тај који ће потражити шансу за улазак у једну од група. Наравно, пуно тога зависиће од среће при данашњем жребу, односно којег ривала ће црвено-бели добити на путу ка остварењу снова.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести