Лалошевић: Борићемо се за примат у српском фудбалу

Навијачи Војводине последњих дана имају много разлога за задовољство. Екипа која им је прирасла срцу игра одлично и после девет кола заузима прво место на табели Суперлиге.

 Шеф стручног штаба Ненад Лалатовић, који има велике заслуге за одличне резултате у овој сезони, потврдио је да ће остати на клупи црвено-белих бар до јуна следеће године. Поред тога, Воша је пре неколико дана лако и убедљиво елиминисала Бежанију у шеснаестини финала Купа Србије и тако направила први корак ка жељеном трофеју у овом такмичењу.

Све ово радује и Стевана Лалошевића, потпредседника клупске Скупштине и дугогодишњег функционера клуба, чији је навијач постао још у раној младости. Он је на сликовит начин, у интервјуу за сајт ФК Војводина који преносимо, описао како види тренутно стање у клубу, осврћући се на поједине критике и цитирајући речи легендарног Вујадина Бошкова.

- Без улажења у фудбалску струку за коју нисам компетентан, онима који су мислили да су, гледајући утакмице, ушли у суштину фудбалске игре, наш прослављени ас Вујадин Бошков на најбољи начин је одговорио речима да је и његов отац гледао у сијалицу 40 година, па опет ништа није знао о електричној енергији. Толико о тим фудбалским “стручњацима” – рекао је Лалошевић.

Као потпредседник Скупштине ФК Војводина, како гледате на недавне промене у руководству клуба?

- Моја дефиниција актуелног стања у клубу јесте да се овде не ради о појави светлости на крају тунела, већ о коначном изласку из њега на светлост дана и то у свим областима клупског живота. Тако гледам на промене које пред себе поставља клупско руководство, на челу са председником Војиславом Гајићем. Више година смо сарађивали у клубу и уверио сам се у његову посвећеност и велику жељу за успехом. Зато верујем да ће у повереном мандату, заједно са својим сарадницима, успешно руководити клубом. Посебно бих желео да истакнем пословни део клуба, којим руководи Драгољуб Збиљић. Реч је о познатом и признатом привреднику, који је себи и својим сарадницима високо подигао лествицу, чиме је померио циљеве према највишем нивоу. Клуб ће се борити за примат у српском фудбалу, а уколико неко буде бољи, спортски ћемо то признати и упутити му искрене честитке. Дугачак списак еминентних спонзора, окупљених око Драгољуба Збиљића, гарантује добар економски положај клуба, без којег нема успеха. Већ на почетку рада новог руководства види се који ће бити правци клупске политике, а које ја апсолутно подржавам.

У претходном периоду, обављен је један део радова на реконструкцији стадиона “Карађорђе”, који ускоро треба да буде дотеран по још вишим стандардима?

- Клуб дугује велику захвалност Граду Новом Саду, а посебно градоначелнику Милошу Вучевићу, на томе што је стадион реновиран у складу са захтевом УЕФА и што гледаоци имају одговарајући комфор.

Као дугогодишњи члан клуба, сигурно памтите многе важне моменте из клупске историје?

- Желим да истакнем и оне организације и појединце који свакодневним бележењем значајних догађаја у клубу, заправо стварају грађу за клупску историју. Велики допринос на афирмацији спорта уопште, а посебно нашег клуба, има лист “Дневник”, на челу са директором Душаном Влаовићем, затим РТВ са Лазом Бакмазом као доказаним пријатељем ФК Војводина, као и Боривоје Миросављевић, који је ненадмашан у томе да сликом и речју дочара атмосферу, тако да читалац има утисак као да је приказани догађај лично доживео. Они су гаранција да достигнућа клуба никад неће пасти у заборав.

Захваљујући добрим резултатима и свеукупном деловању клуба,  Вошина публика се полако и у све већем броју враћа на “Карађорђе”, који је постао потпуно безбедан за све гледаоце. Док на Северу они највернији песмом пружају подршку играчима, на Западу и Истоку се све чешће могу видети родитељи с децом у дресовима Војводине?

- Клупско руководство мора да помаже и усмерава младе људе који представљају врло значајан сегмент клуба. Треба им помоћи да се поново омасове и тако још више помогну играчима на терену, јер је уз њихову подршку све лакше. Ново руководство у клубу посебан акценат ставља управо на те младе људе и помаже им у виду стипендија, тако што унапређује Омладинску школу “Илија Пантелић”. Схватили су тај задатак као трајни, а тиме ће се на правилан начин изграђивати садашње и све нове генерације навијача.

За то је свакако потребна и промена фудбалске свести у Србији?

- Патриотизма никад доста. Ми данас репрезентацију Србије више гледамо кроз призму клупских интереса, а не као национално и патриотско питање. Чињеница је да клубовима недостаје онај локални, фудбалски патриотизам. Наша два прослављена клуба у целој земљи играју у атмосфери домаћина, док у иностранству играју као гости у сваком смислу те речи и ненавикнути на то немају већих успеха. То значи да постојећа ситуација ни њима заправо не одговара. Остали клубови, управо због недостатка локалног фудбалског патриотизма, немају већи број гледалаца и навијача, а када им у госте долазе споменути клубови, они се осећају као гости. У свим фудбалски развијеним земљама, локални спортски патриотизам је веома изражен, а то је оно што привлачи публику и доноси квалитет. Овакви односи ће се тешко мењати, али се на томе мора радити. Прво, у оквиру породице треба усмеравати своју децу, затим то чинити и у спортским клубовима, а на крају је потребно и усмеравање шире друштвене заједнице на средину у којој живимо – рекао је за сајт ФК Војводина Стеван Лалошевић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести