Ласло Шурањи спреман за нове изазове

Српски спортисти донели су нацији много радости освајањем медаља на Олимпијским и на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру. Много смо очекивали од стралаца

и на једном и на другом такмичењу, али је медаље у овом трофејном спорту донео једино Ласло Шурањи, злато и бронзу са Параолимпијских игара, што су прва одличја  још од 1996. године у стрељаштву за особе са инвалидитетом. Тада је у Атланти Ружица Алексов  погодила злато и сребро. Уз злато пушком у троставу забележио је и параолимпијски рекорд, а све то није случајност јер је овај Новобечејац заволео стрељаштво и пре него што је доживео незгоду која га је везала за колица.

- Још као средњошколац сам се опробао у овом спорту и веровао сам да ми добро иде, али тадашњи тренер ми је рекао да нисам талентован. Међутим, судбина је хтела другачије. Доживео сам незгоду приликом скока у воду пре двадесетак година, а онда сам се пре 15 година вратио стрељаштву и резултати су почели да стижу – каже Шурањи.

Његов тренер Драган Марковић је рекао пре одласка на Параолимпијске игре да је Ласло спреман за три финала и да се нада бар једном одличју.

- Били смо сигурни за три финала, јер су ми те три дисциплине примарне и постизао сам добре резултате ове године. Нисам смео унапред ништа да изјављујем. Када се уђе у финале све је могуће. То се видело и у мом првом финалу где сам ја све време водио и мислили смо да ћу освојити медаљу, али нисам успео. Сва срећа па сам се вратио и следеће две дисциплине успео сам да узмем одличја.

Очекивале су се медаље и од његових колега стрелаца, али они нису успели да до њих дођу.

-Сви су били спремни као и ја, али стрељаштво је специфичан спорт. Психа човека много утиче на резултат, тако они нису успели да доживе те Параолимпијске игре као једно обично такмичење и да отпуцају своје резултате. Мени је драго што ја јесам због нашег спорта и селектора који је нама свима указао поверење и дуго је чекао ова одличја. И моје колеге су добри стрелци и како њима тако и мени остаје да тренирамо. Можда ће они на следећем такмичењу успети, а ја нећу. Све је то спорт.

Шурањију ће новчана награда за освојену златну медаљу бити од велике помоћи.

- Живим са родитељима и награда за освојено злато много ми значи. Држава брине о нама спортистима, редовно примам стипендију. Наставићу и даље вредно да тренирам, јер се стрељаштвом бавим из љубави. Новац ће ми само помоћи да се више фокусирам на то што волим.

Шурањи се већ вратио на ватрену линију, пред њим су нови изазови.

- У 2017. су светски купови, а годину дана касније и Светско првенство у Кореји. Тамо ћу први пут имати прилику да испуним квоту за следеће Параолимпијске игре у Токију 2020. године - најавио је Ласло Шурањи.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести