ЛЕ: Војводина против Бокеља

У седишту УЕФА у Ниону (Швајцарска), обаљено је жребање за прво и друго коло квалификација за Лигу Европе. Међу екипама су се нашла и три српска тима - Војводина, Чукарички и Партизан

- с тим што су црно - бели слободни у првом колу и прикључиће се такмичењу у другој рунди.

У првој рунди Војводина ће играти с Бокељом из Котора. С црногорским прволигашем прву утакмицу као гост играће 30. јуна, а реванш ће одиграти 7. јула на стадиону “Карађорђе”. Чукарички није био миљеник среће, па ће у првој утакмици бити домаћин неугодној казахстанкој екипи Ордабаси Шимкент.

- Бокељ није лоша екипа, а у прошлом првенству заузео је четврто место у црногорској лиги - рекао је Шалета Кордић, повратник у редове Војводине и нападач који је у прошлој сезони носио дрес Сутјеске из Никшића. - Которани су први пут изборили учешће у неком европском такмичењу и имају тим састављен од комбинације старијих и млађих играча. Један од најбољих је капитен, 37-годишњи бивши фудбалер Партизана Дејан Огњановић. Били су изненађење првенства, а поново су се активирали и њихови навијачи, који су увек уз тим, било да он игра добро или лоше. Улога фаворита је, ипак, на нашој страни, али је сигурно и то да нас чека озбиљан задатак. Мислим да све од нас зависи и уколико одиграмо како знамо и можемо проћи ћемо у други круг квалификација.

Бокељ је основан давне 1922. године и игра на свом стадиону Под Врмцем. Овај објектат има само једну трибину, на коју може да стане око 5.000 љубитеља фудбала, па постоји, како сазнајемо, могућност да Которани Војводину дочекају у 40 км удаљеном Петровцу. 

Обављен је и жреб за друго коло квалификација у ЛЕ, а победницима из првог круга тада ће се прикључити још 18 тимова, међу којима и победник Купа Србије Партизан.

Жреб је хтео да црно-бели у другој рунди, прво као домаћини, играју с бољим из дуела Славија (Бугарска) - Заглебје (Пољска). Војводина ће, наравно уколико прође Бокељ, снаге одмерити с победником дуела Стабек (Норвешка) - Конахс Ки (Велс), с тим што би се прва утакмица играла у Новом Саду. Треба подсетити на чињеницу да су се Војводина и Стабек састали у сезони 1998/1999. у некадашњем Интер-тото купу и да су Новосађани тада, у првом колу тог такмичења, остварили две победе - 2:1 и 3:2.

Ако прођу Ордабаси, фудбалери Чукаричког би у другој рунди снаге одмерили с бољим из двобоја Видеотон (Мађарска) - Зарија (Молдавија), а у првој утакмици тим с Бановог брда био би гост.
Утакмице другог кола играће се 14. и 21. јула.

А. Предојевић

Братић: Имали смо среће

Помоћни тренер у стручном штабу Војводине Видак Братић овако је прокоментарисао јучерашњи жреб:

- Задовољан сам жребом за прво коло и чини ми се да боље нисмо могли да прођемо. Играћемо релативно близу, иако Бокељ никако није ривал за потцењивање, посебно када буде био домаћин. Уколико прођемо, а надам се да хоћемо, чекаће нас највероватније Стабек. Играо сам у дресу Војводине утакмице у Интер-тото купу и знам да Норвежани играју веома чврсто. Ту нисмо били миљеници среће, али сам убеђен да можемо да прођемо и у треће коло квалификација – оптимиста је Братић.


Партизан на бугарску Славију или пољско Заглебје

Фудбалери Партизана нису имали среће у жребу другог кола квалификација за Лигу Европе. Црно-бели ће играти са бољим из двомеча бугарске Славије и пољског Заглебја.

Освајач Купа Србије могао је и знатно боље да прође, али противника црно – бели нису бирали.Тврде сда ће учиниће све што је у њиховој моћи да у квалификације уђу спремни и пласирају се у групну фазу другог по рангу Уефиног такмичења.

Бугарски тим је основан 1913. године, игра на стадиону Овча Купел који прима 25.000 гледалаца. Освајали су по седам пута национално првенство и Куп. Последњи пут шампиони су били пре тачно 20 година. Највећи успех у Европи је полуфинале Купа победника Купова у сезони 1966/67. и од тада нису имали запажених резултата на међународној сцени. Најбољи играч тренутно је нападач Радослав Василев (бугарски репрезентативац), а играчки кадр углавном чине домаћи играчи, уз по два Руса и Француза, једног репрезентативца Кеније, једног Румуна и једног Грка. Вредност екипе се процењује на око 4,5 милиона евра.

Пољски представник Заглебје Лубин два пута је био национални првак (последњи пут пре девет година) и једном освајач домаћег Купа. Основан је 1945. и игра на стадиону који прима 16.000 гледалаца. У својој историји нема запаженијих резултата у Европи. Садашња екипа је сачињена углавном од домаћих играча, са једним репрезентативцем Филипом Старжинским и странцима, међу којима је некадашњи играч Воше Ђорђе Чотра, један Македонац, један Чех и два Словака. Вредност екипе се процењује на око седам милиона евра.

- Нису то ривали којих би требало да се плашимо, али су свакако респектабилни. Обе екипе су тврде, тако да ко год нам буде ривал биће баш тешко. Али, мислим да смо ми фаворити, боље смо котирани на Уефиној листи, искуснији смо за играње у Европи, што би требало да искористимо. Гледаћемо ривале, уочити њихове врлине и мане и спремни дочекати оног ко прође даље – рекао тренер Иван Томић.

Занимљиво је да се Партизан у Купу Уефа састао са бугарском Славијом у сезони 1988/89.  и оба пута славио са по 5:0. Нека се историја понови.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести