Љиља Дрљевић као некада

У Крагујевцу (хотел Шумице) игра се 10. Појединачно првенство Србије у шаху за жене. Игра се Бергер турнир са 10 учесница, а темпо игре је 90 минута за првих 40 потеза и 30 минута до краја партије,

уз бонификацију од 30 секунди за сваки потез. У случају деобе места одлучиваће међусобни резултат као први додатни критеријум, а затим успех према победницима, Сонеборн-Бергеров систем и на крају жреб.

На Шампионату учествују пет најбољих шахисткиња са полуфинала првенства Србије: ЖФМ Теодора Ињац, ЖИМ Јована Ерић, ЖФМ Радмила Ковачевић, ЖВМ Сузана Максимовић и ЖИМ Љиља Дрљевић, затим Ирина Чолушкина као трећепласирана на прошлом Шампионату, ЖИМ Сандра Ђукић и ЖФМ Марина Гајчин, које су замениле ЖИМ Марију Ракић, односно ЖВМ Анђелију Стојановић, као и ЖФМ Јована Милошевић и ЖИМ Марија Петровић, које су ушле по рејтингу, након отказа ЖВМ Наташе Бојковић и ЖВМ Јоване Војиновић. Овакав састав гарантује узбудљиве борбе до самог краја, будући да у исто време имамо искусне бивше и садашње репрезентативке, а исто тако и неколико младих нада које ове године дебитују на Шампионату и пружају богату и садржајну игру против старијих.

После 7 одиграних кола најуспешнија је Љиља Дрљевић са 5,5 поена, која се после дуже паузе активирала у шаху и заиграла својом некадашњом снагом када је није занимало ништа осим победе. У стопу је прати Јована Ерић са 5 поена која је, после недавно завршених основних студија биологије на Београдском Универзитету, одлучила да се посвети шаху, а њени одлични резултати у последње време су само наговештај њеног убрзаног шаховског раста. Занимљиво је да су и Љиља и Јована једини пораз претрпеле од тренутно трећепласиране Радмиле Ковачевић, као и да су обе ремизирале са Сандром Ђукић, која је тренутно на 4. месту.

У наредном колу видећемо дуел две водеће Дрљевић – Ерић који ће, врло вероватно, одлучити овогодишњу шампионку, будући да остале такмичарке заостају читав поен. Улог је велики, у првом реду место у репрезентацији за овогодишњу Олимпијаду у Азербејyану, тако да очекујемо бескомпромисну борбу која је, уосталом, и Љиљин и Јованин заштитни знак.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести