Марина Маљковић: Сустигли ме умор и емотивно пражњење

Селекторка женске сениорске репрезентације Србије Марина Маљковић саопштила је да напушта клупу националног тима.

– После доста размишљања и многих непроспаваних ноћи, желим да обавестим јавност у Србији да сам донела одлуку да поднесем оставку на место селекторке женске кошаркашке репезентације. И сами знате да сам особа која одлуке, поготово овакве природе, не доноси без претходно озбиљног размишљања. Желела сам да завршимо још један циклус такмичења и после остваривања циља и пласмана на Европско првенство у Чешкој дала сам себи времена да добро размислим о томе да ли сам у стању да и даље обављам посао селекторке. Упркос великим спортским амбицијама и жељи да покушам да нашем националном тиму помогнем да остане на врху, појавио се осећај умора, физичког и емотивног пражњења, који ме је сустигао после више од пет година непрекидног рада, истовремено у клубу и репрезентацији. У овом тренутку нисам у стању да дам оно што увек од својих играчица и сарадника тражим, а то је максимум и било би себично са једне стране, а деструктивно са друге, да посао који волим највише на свету у мојој Србији коју волим највише на свету обављам половично. Других разлога доношења овакве одлуке нема. Увек сам била искрена и овом приликом желим да се извиним свима онима којима се нисам јавила или одговорила на поруке претходних дана, а који су на овај или онај начин чули за моју одлуку – рекла је Марина.

Марина је из Истанбула допутовала у Београд како би образложила своју одлуку.

–  Стигла сам у Београд и искључиво из поштовања према институцији у којој се налазимо и председнику Предрагу Даниловићу, јер сам желела да лично информишем јавност о својој одлуци на месту на коме сам пре пет година промовисана у селекторку. Претходни период памтићу искључиво по лепим стварима и резултатима који су превазилазили све могуће реалне оквире, а долазили су као последица преданог и вредног рада групе у којој су били људи из Савеза, сви, од оперативаца до челних људи, мог стручног штаба и, наравно, највише играчице и то све оне које су макар и један дан провеле на припремама са нама од 2011. године и тако дале свој допринос. Заједничким радом направили смо највећи успех у историји женске кошарке у Србији. Кренули смо од нуле, а на крају смо се попели на кров Европе и стигле до олимпијске бронзе. За мене је највећа част чињеница да сам добила прилику да представљам моју Србију на великим такмичењима. Такву врсту додатне мотивације, жеље и емоције не може да понуди ниједан други посао.

И то није све…

– Одласком са места селекторке, ја не одлазим из српске кошарке. Напротив, уложићу сву енергију да промовишем женску кошарку у Србији у жељи да направљени резултати не буду само бљесак, већ да постану део једне нове традиције. У оквиру Покрета за женску кошарку омогућили смо да 400 девојчица бесплатно тренира кошарку, а радићемо на томе да до краја 2017. број девојчица које бесплатно тренирају може да се испише са четири цифре. Виђаћете ме сваког месеца у Србији на дружењу са мојим малим кошаркашицама, јер желим да им у бесплатним школама омогућим најбоље могуће услове за развој и кошаркашки напредак. Председнику Даниловићу, првом и једином коме сам пре неколико дана саопштила своју одлуку, изузетно сам захвална јер је као дугогодишњи врхунски спортиста и успешни функционер препознао моје искрене разлоге овакве одлуке. Њему, свим људима у Савезу и нашој репрезентацији желим много среће и успеха у будућности. У мени ће увек имати пријатеља и особу која ће у сваком тренутку бити на располагању, спремна да помогне – рекла је Маљковићева.

С. Р.

 

Све иде у рок службе

Бројним представницима медија се обратио и председник КСС Предраг Даниловић.

– Не могу да кажем да је ово моја прва ружна вест у новој години, али сигурно није лепа… Марина и ја смо сели пре неки дан, она ми је објаснила неке ствари и ја то у потпуности разумем. Хвала јој на лепим речима, она зна шта  о њој мислим као човеку и великом стручњаку. Хвала јој у име Савеза… Ту нема неке велике приче, жао ми је што нећемо сарађивати, али такав је професионални живот, све ово иде у рок службе. Што се тиче Савеза, ми ћемо у што краћем року, заједно са сектором за женску кошарку, учинити све што је могуће да нађемо особу која одговара критеријумима да води нашу женску репрезентацију – објаснио је Даниловић.

 

Соња Петровић најбоља у Европи

Наша репрезентативка Соња Петровић изабрана је за најбољу европску кошаркашаицу  2016, у избору престижног интернет портала Еуробаскет.  Уз то, она и Ана Дабовић изабране су у најбољу петорку Европе према избору овог кошаркашког сајта. Ана је заузела место у идеалној постави на позицији плејмејкера, а Соња на позицији крила. Место у другој петроци нашла је Јелена Миловановић.

 

Следи ЕП

Србија је са Маљковићевом на клупи освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а годину раније титулу првака Европе у Будимпешти. У 2017, од 16. до 25. јуна, нашим златним дамама предстоји Европско првенство у Чешкој на коме бране титулу, а играће у групи са Француском, Словенијом и Грчком.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести