Матић се враћа у репрезентацију, Љајић и даље на чекању

Фудбалска репрезентција Србије је након три кола преузела улогу лидера у Д квалифкационој групи за пласман на СП,

а нова искушења дочекује са провереним снагама. Селектор Славољуб Муслин, у Спортском центру у Старој Пазови, саопштио је имена играча (26) на које рачуна за квалификациону утакмицу са Велсом (12. новембар) у Кардифу, као и за пријатељски меч са Украјином у Харкову (15. новембар).

Прво је уследило селекторово објашњење о статусу Адема Љајића који пружа одличне партије у Торину, па је било индиција да ће се вратити у редове репрезентације.

- Ово су најбољи играчи које смо изабрали за ову прилику, који могу да одговоре на све захтеве и испуне задатке које поставим испред њих. Свима су врата отворена. Пратимо све наше играче, нарочито Љајића. Драго ми је да добро игра, да даје голове и надам се да ће тако да настави. Зашто да на следећем окупљању не буде са нама - рекао је Муслин.

Дакле, битнијих кадровских новитета у националном тиму нема. Велики плус је повратак Немање Матића, који је издржао суспензију од три утакмице, а минус је изостанак Коларова због парних жутих картона. На списку су опет и Душко    Тошић, Немања Радоја и опорављени Игњовски. Због мање минутаже у Браги изостављен је  Никола Стојиљковић, а његова алтернативе је дебитант Александар Пешић, који се из Тулуза преселио у редове Аталанте.

- Морамо да водимо рачуна и о будућности, па ће са нама бити перспективни Пешић који не игра много у свом клубу, али желим да га видим на тренинзима и проверим у мечу са Украјином. Имао сам идеју да у Харкову пружим шансу и неким момцима из младе селекције али је та опција отпала пошто их очекује бараж са Норвешком за пласман на ЕП.

Није искусни стручњак скривао добро расположење.

- Било би лепо да на крају квалификационог пута, који је дуг и тежак, будемо на првом месту. Имамо добар амбијент, одличну групу фудбалера, желим да сачувамо костур екипе и унапређујемо начин игре. Видели смо да честе промене у одбрани нису донеле бољитак. Уиграност је битан елемент за постизање резултата.

У дефанзиви заиста шкрипи, а додатни проблем може бити чињеница да Ивановић и Максимовић не играју у Челсију и Наполију.

- Пред свако окупљање постоји тај проблем, али није нас спутао. Наравно, није добро кад играч нема минутажу, али опет тај детаљ је додатна мотивација за доказивање. Можда је пример Митровића најбољи доказ. Дао је два гола Аустрији, није играо у клубу, потврдио је квалитет опет тресе мреже на Острву.

Окрећемо се Велшанима који су на свом терену у прошлом колу неочекивано изборили тек реми са Грузијом.

- Могли су да остану и без бода у том мечу. Фаворити су али је на њима већи психолошки притисак. Студизоно смо их скенирали. Није то она селекција коју смо пре неколико година убедљиво добијали,мада је већина играча иста. Квалитетнији су од Ираца, имају добре играче на челу са Бејлом, Аланом и Ремзијем, који праве разлику на терену. Коректно су укомпоновани и слажем се да су зенит досегли на ЕП у Француској. Али, нису у паду, имају доста младих играча. Озбиљан су ривал, на нама је да се спремимо на прави начин и изборимо за што бољи резултат - најавио је Муслин, који ће 7. новембра окупити репрезентативце на мини припремама у Старој Пазови.

З. Рангелов

 

Селекторов избор

Голмани: Владимир Стојковић (Нотингем), Предраг Рајковић (Макаби) и Александар Јовановић (Архус).

Одбрана: Бранислав Ивановић (Челси), Никола Максимовић (Наполи), Матија Настасић (Шалке), Стефан Митровић (Гент), Јагош Вуковић (Кајзериспор), Филип Младеновић (Келн), Душко Тошић (Бешикташ), Александар Игњовски (Фрајбург), Антонио Рукавина (Виљареал) и Александар Коларов (Манчестер сити).

Везни ред: Немања Матић (Челси), Лука Миливојевић (Олимпијакос), Немања Гудељ (Ајакс), Љубомир Фејса (Бенфика) и Немања Радоја (Селта).

Нападачи: Душан Тадић (Саутемптон), Филип Костић (Хамбург), Александар Катаи (Алавес), Лазар Марковић (Спортинг), Зоран Тошић (ЦСКА), Александар Митровић (Њукасл), Андрија Павловић (Копенхаген) и Александар Пешић (Аталанта).

 

Стиже и Коларов

Александар Коларов је због казне пропустио дуел са Ирском, али је потом против Молдавије и Аустрије зарадио жуте картоне и мора опет на приндни одмор. Искусни дефанзивац Ситија биће уз саиграче.

- Надам се да ће Коларов доћи одмах, али то зависи од његовог тренера. Прошли пут када је био под суспензијом је такође инсистирао да дође одмах, али га Гвардиола није пустио. Уклопио се у слободне дане које је екипа добила. И тада је живео у режиму репрезентативаца, иако није имао право да игра. Он је ипак један од вођа тима, његово присуство нам много значи - истакао је Муслин.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести