Медаља (не)могућа мисија

Премијера као из снова на Европском првенству у футсалу за репрезентацију Србије. Изабраници Аце Ковачевића у фантастичној атмосфери, пред 11.000 гледалаца,

 остварили су убедљиву победу од 5:1 над Словенијом и направили велики корак ка пласману у четвртфинале, које би могла да им донесе Португалија ако победи Словенију. Веровали су наши играчи у победу на Словенцима, али нико се није надао тако убедљивој.

- Били смо бољи на тој утакмици, али резултат је превисок јер је Словенија одлична екипа. Заувек ћу памтити атмосферу, захвалио бих се публици која је дошла у великом броју и што нас је подржали. Ово је историјска победа. Сада нам је лакше, уз овакву подршку ништа није немогуће. - рекао је капитен Марко Перић.

Са два гола против Словеније Младен Коцић је одвео Србију до важне победе и нада се да је ово почетак једне лепе футсал приче.
- Знали смо да ће бити тешко, створили смо себи притисак због домаћег терена и амбијента који нас је дочекао, а видело се то у првом полувремену када нисмо били на свом нивоу. У наставку је све дошло на своје место, деловали смо растерећено а публика нас је водила до важног успеха- истакао је Коцић.

И поред пораза Словенија се показала као изузетно добар ривал.
- Добро их познајемо, одлична су екипа, видеће се то и против Португалије. Ми смо сада у доброј позицији, пред оваквом публиком, верујте, никоме од ривала неће бити лако. Ни Португалији са најбољим играчем света Рикардињом. Могу само да обећам у име своје и саиграча да ћемо за Србију играти до последње капи крви и зноја, свесни да су ово тренуци који остају за сва времена у нашим животима. Живимо сан који би да траје што дуже - рекао је Младен Коцић.

Дан после великог успеха у амбијенту који се још препричава, изабраници селектора Аце Ковачевића започели су опоравком у теретани и спа центру, а један човек који брине о техничким стварима унутар репрезентације, тим менаyер Игор Гачић, поново је део важне мисије једне националне селекције.
- Сви смо пријатно изненађени атмосфером и хвала свима који су били уз нас. Била је то ноћ за историју нашег футсала – истакао је Игор Гачић.

И за историју ФСС, који заједно са  Београдом полаже важан испит пред европском кућом фудбала.
- Судећи по премијери и амбијенту који је све освојио, ово ће бити можда и најбоље ЕП у футсалу. Интересовање превазилази сва очекивања, уверио сам се у то када сам дошао да купим улазнице за пријатеље и видео нека разочарана лица, јер их више није било. Највеће благо ове селекције управо су играчи. Њихов менталитет, понашање, скромност и пре свега међусобни однос, велико другарство повезано и многобројним кумствима, квалитет су који ову екипу чини посебном. А све то је веома важно за добар резултат на терену. Момци са футсал терена су заиста пример тимског духа, елемента који је предуслов за сваки добар резултат. Зато и заслужују овакву подршку - рекао је Игор Гачић.

Припремио: Ј. Галић

Капитену Србије Перићу прети шишање

Репрезентативци Србије су најавили промену имиyа капитена Марка  Перића ако стигну до медаље. - Ако узмемо медаљу онда нема проблема, све је дозвољено, па и шишање. Даће Бог да се радујемо. Показали смо да имамо квалитет, али оно што ме посебно радује јесте атмосфера у тиму.Поносан сам на саиграче, као и на све оне који су нас подржали.Потрудићемо се да им се одужимо још бољим играма  - поручио је Перић.


Правила
Европско првенство у футсалу, чији је домаћин Београд, на коме је наша репрезентација убедљивом победом стартовала, заинтригирало је спортску јавност у Србији за тај, код нас још увек недовољно познати спорт. У жељи да футсал приближимо читаоцима даћемо нека основна правила игре.

Футсал се игра на терену рукометних димензија (40х20), на коме су обележене две тачке за казнени ударац (6 и 10 метара од средишње тачке на гол линији). Лопта мора да буде сферична, обима од 62 цм и тежине од 440 г. Екипу чини 14 играча, а на терену игра највише пет, од којих је један голман. Ако због искључења у било ком тиму остане мање од 3 играча (укључујући голмана) меч се прекида. Број летећих измена током утакмице није ограничен. Утакмицу суде тројица арбитара. Игра се два пута по 20 минута, а за сваки излазак лопте са терена време се зауставља.

Екипа може, по полувремену, да направи пет прекршаја, који се санкционишу директним слободним ударцем (могу се штитити живим зидом), из кога може да се постигне директно гол. Код сваког следећег прекршаја досуђује се казнени ударац (без живог зида) са удаљености од 10 метара уколико ситуација није повољнија, па се онда изводи са места прекршаја.


Прелепа слика отишла у свет

Фудбалски савез Србије и град Београд показали су се као сјајни организатори УЕФА футсал ЕУРО, а томе у прилог задовољство које је европска кућа фудбала на свом званичном сајту истакла после првог дана шампионата. Слика из Арене отишла је у свет, па у Ниону истичу да је Београд нови власник рекорда на отварању, јер је надмашио по броју посетилаца Сплит, када је на мечу Хрватска – Румунија 2012. године било присутно 8.000 навијача.

Истовремено, уз нову бројку од 11.000 гледалаца на премијерном мечу, УЕФА истиче да је Загреб на истом првенству 2012. године власник највеће посете на једном мечу ЕП у футсалу, дуелу између Хрватске и Русије коме је присуствовало 14.300 навијача. Највећу посету, како се наводи на сајту УЕФА, имао је финални меч ФИФА футсал Светског купа из 1996. године између Бразила и Шпаније (6:4) када је на трибинама било 15.500 гледалаца.

Уколико услови у Арени дозволе, нема сумње да ће оба рекорда бити надмашена, јер већ за други меч Србије са Португалијом (субота, 21) интересовање је такво да би и 18.500 улазница било мало.

На ЕП у фусалу су дошли људи из целе земље, али и региона, Републике Српске, Словеније, Хрватске, Мађарске... Има наговешатаја да ће још неке репрезентације имати завидан број присталица, пре свих Руси.

Група Ц

Русија - Казахстан  2:1

Четвртак
Словенија - Португал  (18)
Мађарска - Украјина  (21)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести