IN MEMORIAM: Јанко Пејановић (1931–2016)

После краће болести у Суботици је у 85. години преминуо некадашњи председник Фудбалског савеза Југославије Јанко Пејановић. Пејановић је почетком осамдесетих година прошлог века у два мандата

стајао на челу фудбалске организације бивше државе. За време његовог управљања федералним савезом, под стручним руководством селектора Тодора Веселиновића, некадашњи плави су били учесници Европског првенства у Француској 1984. године. На челу ФСЈ провео је укупно 4,5 година, а још толико је био у Извршном одбору.

Пејановић је рођен 6. децембра 1931. године у Сокоцу на Романији. Као дете је са породицом прешао у Суботицу и Палић, пошто је његов отац био учесник Солунског фронта. У та два места, током више од пет деценија деловања, Пејановић је оставио дубок и неизбрисив траг. Као дугогодишњи друштвено-политички и спортски, пре свега фудбалски радник унео је пуно живости у Палићу за који је најчвршће био везан.

Почетком шездесетих година прошлог века Пејановић је био један од оснивача ФК Палић, а касније његов успешни и дугогодишњи председник. Под руководством Пејановића Палић је добио модеран спортски центар, који данас носи његово име.

Некадашњи председник ФСЈ, поред осталог, четири године је био градоначелник Суботице. Укупно је осам година био члан централних комитета Савеза комуниста Србије и Југославије. У богатом и плодном животу Пејановић је четири године био генерални директор ПТТ Југославије, а исто толико провео је на функцији председника Управног одбора Поштанске штедионице.

Широј спортској јавности Јанко Пејановић постао је познат када је заједно са тадашњим генералним секретаром ФСЈ Бранком Пејовићем припремио правни оквир каснијих чувених Шајберових мера, којима је поништена комплетна завршница фудбалског првенства Југославије.

Сахрана Јанка Пејановића обавиће се данас у 17 сати на Палићком гробљу.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести