Милановић 14. на свету

У грузијском граду Батумију одржано је Првенство света за кадете до 12 година. Србију су на овом великом такмичењу представљали Марко Милановић до 8 година, Хана Денић

 и Јован Стевановић до 10,Невена Ђорђевић и Лука Будисављевић до 12 година. Селектор младих шахиста је био интермајстор Зоран Арсовић, а као члан делегације у Батумију је био и велемајстор Мирослав Миљковић.

Иако Србија није освојила медаљу, можемо бити задовољни игром наших кадета. Сви су значајно поправили свој рејтинг, а највише Јован Стевановић који је зарадио нових 88 поена. Најближи одличју био је сјајни Панчевац Марко Милановић. У првих 6 кола је победио 5 партија и изгубио само од првог носиоца на турниру. Изгледало је да има одличне шансе да се бори за медаљу. Међутим, уследио је реми у 7. колу, а затим још болнији пораз у 8. колу и ту је већ било јасно да одличје измиче.

На крају се ипак показало да би са победом у последњем колу Марко избио на деобу 3. и 4. места, што би био феноменалан резултат, али га је пораз од вршњака из Јерменије омео у томе. И поред тога, можемо бити задовољни његовим наступом са освојених 7,5 поена из 11 партија и заузетим 14. местом. Марко се равноправно носио са вршњацима из света, али енергија коју има га је често одводила до пребрзог доношења одлука и губитка већ добијених партија.

Јован Стевановић је после два пораза на старту турнира ушао у форму и везао чак 5 узастопних победа, што га је довело на одличних 5 из 7 и дало му шансу да се бори за висок пласман. Ипак, умор је учинио своје, тако да је из преостале 4 партије освојио само пола поена и на крају са 5,5 из 11 заузео 71. место. Јован може још много тога да пружи и да његова игра иде узлазном линијом.

Лука Будисављевић је стартовао као 53. носилац, а на крају је заузео 37. место, уз доста ремија и само 2 пораза. То говори да се снажно супротставио својим вршњацима и да није лако губио. Можда је могао до још којег бода да је сваки пут успео да реализује стечену предност, али и ово је солидан резултат будући да је зарадио 71 рејтинг поен и тако се примакао врло близу граници од 2000 поена.

Код девојчица Невена Ђорђевић, која је након одустајања шампионке Маријане Билић заузела њено место, није се обрукала. Одиграла је доста чврсто, на моменте и јако добро као средином турнира када је везала 3 победе, али на крају ипак 4,5 из 11 и освојено 71. место. Овај резултат је у границама њеног почетног рејтинга, који ће се након ового турнира увећати за 14 поена.

Хана Денић је са освојених 6 поена оправдала, а можда чак и премашила очекивања. Пре само месец дана Хана је дебитовала на Европском првенству за кадете у Прагу, тако да је ово њен тек други наступ на међународној сцени. Освојеним 40. местом у Батумију показала је да се добро носи са  вршњакињама и што је још важније, све њене партије су одлучене што говори да је увек храбро играла на победу.

Од укупно 18 медаља САД је освојила највише - два злата и сребро, а друга Русија два злата и бронзу. И бивше совјетске републике су биле успешне, па је тако Туркменистан освојио по једно злато и бронзу, а Казахстан злато. Индија је освојила сребро и три бронзе, а Кина, Монголија и Вијетнам по једно сребро. Листа земаља са освојеним одличијма завршава се са Азербејyаном и Ираном којима је припала по једна бронза.
Остало је мање од годину дана до следећег Светског првенства за млађе кадете у Бразилији, као и Светског првенства за старије кадете у Монтевидеу. Егзотичне дестинације, други крај света и много разлога да се неко од наших шахиста нађе на смотри најбољих на свету.

М. Станковић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести