Милош Ћук: Нисмо једини који желе злато

Ватерполо репрезентација Србије се победом у припремној утакмици над селекцијом Мађарске опростила од београдске и српске публике пред најважнији турнир ове године – Олимпијске игре у Рију.

Изабраници Дејана Савића данас ће отпутовати у Италију, где ће до среде тренирати са њиховом репрезентацијом и са Аустралијом. Затим следи повратак у Србију, дружење на отвореном тренингу у петак са медијима, а онда, 30. јула, следи  пут за Рио.

- Утакмицом са Мађарском смо завршили припреме за Олимпијске игре и преостало нам је још да у Италији одрадимо тренинге са њиховом селекцијом и Аустралијом. Ово лето било је веома напорно, поготово базичне припреме у Словенији, после Светске лиге. Мислим да је све успешно одрађено, тако да спремно очекујемо олимпијски турнир – каже репрезентативац Милош Ћук.

Већина репрезентација са којима сте спаринговали овог лета и играли утакмице скрива тактику, као и ви, али можеш ли ипак да кажеш ко ће нам бити највећи ривали у Рију?
- Тачно је да сви тимови скривају тактику, то се видело и у дуелу са Мађарима на Ташмајдану, било је мало и непријатно за гледање. По мом мишљењу, највећи ривали требало би да нам буду Мађари, Црногорци и Хрвати. Они су кроз припреме и турнире овога лета највише показали и уз нас су најозбиљнији кандидати за освајање олимпијских одличја.

У богатој нисци одличја које је освјила твоја генерација недостаје само олипијско злато. Можда вам медији и нација стварају претерани притисак, шта су ваша очекивања?
-  Сви знају шта су наша очекивања на сваком турниру и шта је за нас успех. Мислим да нико ни близу не жели више злато од нас самих. Понекад себе ухватим да размишљам о томе шта нас очекује, па сам себи беспотребно набијем тензију, а такмичење још није ни почело. Зато се сви трудимо да не размишљамо превише шта нас очекује, већ да идемо корак по корак. То је једини пут да се дође до најсјајнијег одличја, све друго може да нам одмогне. Многи нас проглашавају за највеће фаворите, као да ми треба само тамо да се појавимо узмемо злато и вратимо се кући. Али није тако. Биће много теже него на светском и европском првенству. Сви долазе на Олимпијаду далеко спремнији, а нама преостаје да у Рио одемо мирне главе и тамо покажемо шта знамо.

Колико је добро што сте са Мађарима, са којима и играте прву утакмицу у групи, до планиране завршнице са њима не можете да се састанете?
- Тешко је када већ на старту имате ривала као што је Мађарска. Зна се да је сваки почетак на турниру тежак док не уђете у ритам и док не упливате у све то. По мом мишљењу то није лоше, мада та прва утакмица не значи ништа, јер ко зна како ће се даље одвијати ствари и ко ће на којој позицији да заврши, те ко ће на кога ићи у четвртфиналу. Наравно да ћемо ми као и увек ићи на победу, али без притиска.

Колико вам је помогло то што сте у дуелу са Мађарима видели да је Бенедек променио начин игре?
- Из оног њиховог пасивног и што би ми рекли меканог прешли су на тврђи ватерполо, са доста контаката и дуела. Не знам да ли су отворили карте у овим припремним дуелима и да ли ће овако играти у Рију, али са њима је тешко играти увек. Грци су евидентно напредовали, а успели су да освоје и турнир у Бору савладавши вас у финалу после петераца.

- Њих нисам раније поменуо, али и они улазе у круг фаворита. Њихова најјача снага је у томе што су већ дуго заједно, а имају и два добра центра и све се своди на њих. Али, мислим да су екипе много тога скривале током летњих припрема и турнира и да ће бити тактичких изненађења у Рију.

Да ли је можда и једно од изненађења и то што Савић једини од селектора још увек није објавио коначан списак за Рио?
- Можда је нека тактичка варка, али не бих ја улазио у то, он нека тактизира, а ми амо ту да слушамо и играмо – закључио је Ћук.

Гордана  Маленовић

Повреда је прошлост
Имао си незгодну повреду леђа, да ли је она сада санирана?
- Донекле сам то “закрпио” док сам био у Мађарској. Повреда је баш била незгодна, а не можеш да играш и да се чуваш.Успео сам кроз вежбе и терапије да санирам повреду и сада немам проблема.

Остајеш ли и наредне сезоне у Егеру?
- Имам уговор на још годину дана, а остају и Борис Вапенски и Бане Митровић. Међутим, следеће године Мађари ће дозволити да у екипи играју само два странца, тако да ће бити и повратних карата за Србију – упозорио је Ћук.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести