Мирослав Копања: Олимпијада највећи изазов

Председник Шаховског савеза Војводине и од недавно доктор инжењерског менаyмента у биотехнологији Мирослав Копања прокоментарисао је актуелну ситуацију у Шаховском савезу Србије

и представио је планове СССВ у текућој години.

Покренута је правна процедура у циљу испитивања легитимности тзв. Ванредне Скупштине СССС на којој сте разрешени функције председника. Докле се стигло са тим поступком?
- У Статуту Шаховског савеза Србије недвосмислено пише да је Удружени савез Војводине носилац мандата за функцију председника Шаховског савеза Србије у периоду децембар 2013. – децембар 2017. године. Нажалост, појединим неодговорним делегатима из Београда и централне Србије Статут СССС и Закон о спорту апсолутно ништа не значе и сматрају да могу да их крше кад год то њима одговара, па је Шаховски савез Војводине био принуђен да правду потражи на суду, те ускоро очекујемо поништавање свих нелегалних одлука са тзв. Ванредне Скупштине СССС – каже Копања.

Шта је све за време вашег мандата урађено за СССС и СССВ?
- Најважније је да се за све време мог мандата пословало домаћински, без дуговања и кашњења у текућим обавезама, било кад су у питању режијски трошкови Савеза, плате запослених или  принадлежности репрезентативцима. Измирена су не мала дуговања према Светској шаховској федерацији (ФИДЕ) која су се вукла деценијама уназад. На тај начин обезбеђени су основни услови да наши шахисти наступају на турнирима широм света, јер је у противном претила суспензија наших екипа и играча на свим нивоима.

Да ли је истина да је прошле године СССС после много времена пословао без губитака?
- Тако је, без дуговања и губитака, што ми је од почетка био примарни циљ, али један наш познати велемајстор ми је на почетку мандата добронамерно рекао: „Председниче, када доведете савез у позитиву чувајте се, јер ће тада многи пожелети да преотму ваше место“. На жалост, сада увиђам колико је био у праву... 

Како сте успели да се изборите да поред имена Шаховске федерације Косово на свим званичним ФИДЕ турнирима стоји звездица која не прејудицира статус?
- То је била велика дипломатска победа коју сам заједно са својим сарадницима извојевао на конгресима ФИДЕ и Европске шаховске уније (ЕЦУ), мукотрпним и упорним преговорима, као и својим угледом и ауторитетом као председник Светске зоне 1.5. Чак су ми и представници Олимпијског комитета Косова признали да смо од свих спортова једино ми, шахисти, успели то да издејствујемо.

Да ли су у 2015. години одржана сва такмичења предвиђена календаром СССС?
- Сва такмичења су одржана на време и у зацртаном плану, а са својим сарадницима успео сам да по први пут укључимо шах и као школски спорт и као изборни предмет у многе основне школе широм Србије. Ово сматрам историјским успехом, јер кроз акцију Шах у школе можемо да обезбедимо неисцрпну базу талентоване деце, неопходну за повратак нашег шаха на старе стазе славе.

Која међународна такмичења се планирају за ову годину?
- Као делегат нашег Савеза на конгресима ФИДЕ и ЕЦУ схватио сам да као мала земља немамо довољно средстава да шаљемо наше талентоване шахисте на међународна такмичења широм света, али зато имамо довољно креативности и знања да Европу и свет доведемо код нас. Успео сам да се, и поред жестоке конкуренције, изборим да ове године будемо организатори два велика и важна такмичења у Новом Саду: Европског првенства за младе у брзопотезном и убрзаном шаху, као и Купа европских шампиона. На жалост, некима смета да се у Војводини одржавају овако квалитетна такмичења, па би по сваку цену желели да их пребаце у Београд и друге градове у централној Србији.

Да ли сте успели да обезбедите спонзора СССС за предстојећу такмичарску сезону?
- Иако је у данашње време економске кризе на свим нивоима веома тешко наћи праве спонзоре и донаторе, успео сам, уз помоћ својих пријатеља, као и правих љубитеља шаха и спорта уопште, да изнађем не мала средства како бисмо унапредили не само рад Савеза и појединих шаховских клубова, већ и осигурали висок стандард одржавања наведених такмичења и добре услове за игру које Европа од нас очекује. Ове године велики пријатељ и спонзор Савеза је компанија Дунав осигурање, која је препознала вредност и квалитет нашег међународног плана активности и здушно га подржала, на чему смо им веома захвални.

Ово је олимпијска година за шах – да ли ћете се, уколико будете враћени на чело СССС, изборити да наша мушка и женска репрезентација наступе у септембру на Олимпијади у Бакуу у Азербејџану?
- Увек сам се трудио да наши репрезентативци имају одличне услове и да им се испуне све уговором предвиђене обавезе, као и да наступају на свим међународним такмичењима на која су се квалификовали и то у препознатљивим обележјима нашег Савеза и државе. Тако ће свакако бити и убудуће под мојим руководством. Олимпијада је најважнији догађај који нас очекује ове године, те ће мој први задатак по повратку на дужност бити да обезбедим финансијска средства и друге неопходне услове да наши најбољи шахисти представљају Србију, некада другу шаховску силу света, на овом престижном такмичењу.

Који су ваши најзначајнији циљеви у 2016. години као првог човека Шаховског савеза Војводине?
- Пре свега, морам напоменути да у Војводини имамо чак 168 шаховских клубова и поносан сам што уз помоћ истинских љубитеља шаха и ентузијаста широм Војводине, и поред свих економских потешкоћа, овај број из године у годину расте. Поред већ споменутих међународних такмичења које ћемо организовати ове године, план ми је да у што више основних школа шах заживи као изборни предмет, јер је доказано колико шах позитивно утиче на развој интелектуалних способности деце. Шахом са једнаким успехом могу да се баве и стари и млади, дечаци и девојчице, високи и ниски, мршави и буцмасти, деца са оштећеним видом, слухом и другим хендикепом. Наш је задатак и морална обавеза да ту дивну, хуману црту шаховске игре на прави начин искористимо - истако је др Мирослав Копања.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести