На релацији ФСС–Воша као да се нешто дешава

Био је дерби у Нишу, било је на стадиону Чаир свега и свачега - један гол, доста прилика, прегршт жутих и два црвена картона - а највише онога што са спортом везе нема. Барем оним здравим, правим спортом.

На крају, Раднички је победио Војводину са 1:0, наневши јој трећи првенствени пораз. Чета тренера Милана Раставца наставила је са добрим партијама и још бољим резултатима, а тим који предводи тренер Ненад Лалатовић град на Нишави напустио је с укусом горчине и тешког незадовољства. Утисак је за све оне који на фудбал гледају искључиво са спортске стране, дерби је био занимљив и квалитетан, али је оставио иза себе репове због који ће се о тој утакмици причати још дуго.

Раднички је желео да победи, с истом мишљу у утакмицу је ушла и Војводина. Волели бисмо да се бавимо добрим фудбалом, елаборирамо одличне потезе домаћина у првом, а гостију у другом полувремену и да у томе пронађемо разлоге за победу једних, односно пораз других.  Нажалост, онај који је требао да на утакмици буде искључиво у служби фудбала, заштите игре и поштовања правила - арбитар Петар Пипер из Чачка - дозволио је себи луксуз да искочи у први план. Због његових одлука, Новосађани су били доведени у ситуацији да, уместо да буду фокусирани на игру, много више причају са њим и да се хватају за главе због његових (пр)оцена.

Таксативно набрајајући пропусте судије из Чачка, то би могло да изгледа овако: у 15. минуту, на очиглед комплетног аудиторијума на стадиону, али и крај ТВ екрана, Милан Павков је у једном дуелу с Ковачевићем руком себи пружио пас, истрчавши пред голмана Кордића сам-самцијат. Статива је спречила да домаћи тим већ тада поведе. У 22. минуту, високи Булатовић је дуго вукао лопту, упослио Смиљанића, а овај лопту упутио ка потоњем стрелцу Мркићу. Утисак је, посебно појачан након прегледаног снимка, да је најбољи стрелац Нишлија за корак био испред свих одбрамбених играча црвено-белих, али тако није мисила и судијска тројка. Гол, испоставиће се врадан сва три бода, био је признат.

Ако бисмо донекле и могли да се сложимо с Пипером да је код првог жутог картона који је показао Новици Максимовићу било елемената за јавну опомену, у 44. минуту то не бисмо могли да кажемо. У дуелу на половини домаће екипе били су Арсић и Максимовић, који је прескочио лопту и изборио се за бољу позицију. Арсић је наставио с кретањем, баш као и дефанзивни везиста Новосађана, а у следећем моменту домаћи играч је пао на земљу, ухвативши се за лице. Без секунда размишљања, Пипер је показао други жути, а онда и црвени картон Максимовићу. Анализа стручњака показаће колико је (не)оправдан био потез чачанског судије, а Воша је остала с играчем мање на терену.

Већ на почетку наставка, у 48. минуту, с клупе Војводине удаљен је иначе мирни помоћни тренер Драган Шарац. Шта је и на који начин приговорио четвртом судији Зорану Широком из Смедерева - не знамо, тек и он је искључен. Оставши доследан томе да буде у центру пажње, Пипер је почео да, штитећи искључиво себе, маше жутим картонима, у случају Новосађана углавном због приговора, па их је било тешко све евидентирати. Углавном, иако бројчано хендикепирана, Лалатовићева екипа улагала је максималне напоре не би ли стигла до изједначења, а исто је чинио и Раднички како би одбранио сва три бода. Било је и тада нелогичних судијских одука (или их уопште није било), попут оне када је један домаћи фудбалер пао после дуела и обема рукама ухватио лопту. Међутим, прекида игре није било, а исти фудбалер је, после секунда или два, ођедном устао и наставио с игром. Као да се ништа догодило није!  А, за идентичну ситуацију и потез, у утакмици квалификација за Лигу Европе, подсећања ради, Александар Палочевић био је кажњен жутим картоном.

Недавно је, да подсетимо, ФК Војводина, због лекарски констатованих повреда и болести играча, негативно одговорила на захтев селектора да петорица њених играча буду у саставу Б репрезентације Србије за гостовање у Катару и тамо је отпутовао само у том тренутку здрави Владимир Ковачевић. Од тада се, чини се, променио и однос фудбалских отаца наше земље према Воши. Учестале су високе новчане казне због коментарисања суђења тренера Лалатовића и понашања људи блиских клубу, а у три од последњих пет утакмица Душан Јованчић, Дарко Пушкарић и сада Новица Максимовић добили су по два жута, односно црвени картон. Посебна прича везана је за млађе репрезентативне селекције Србије, где се, после дуго, дуго година, ођедном није могло више наћи места за младе играче клуба из Новог Сада.

Нешто чудно је почело да се дешава на релацији ФСС - ФК Војводина, то је очигледно. Да ли је на делу врста одговора националног Савеза према “непослушнима” или нешто друго, показаће време, тек да је новосадска  Стара дама преко ноћи постала један од највећих проблема у српском фудбалу, закључак је који се просто намеће сам по себи. Очекује се најављена реакција Управног одбора новосадског суперлигаша, његовог председника  Војислава Гајића и председника Пословног тима Драгољуба Збиљића, на најновија, али и укупна збивања. Ако ни због чега другог, а оно због богате традиције и историје клуба дуге преко 102 године, као и због Вошиних навијача.

Александар Предојевић

Сарадња Ниша и Новог Сада

Дерби утакмици између фудбалера Радничког и Војводине претходио је срдачан пријем делегацији Новосађана, који су им приредили градоначелник Ниша Дарко Булатовић, члан Градског већа за омладину и спорт Бранислав Качар, председник ФК Раднички професор др Радан Илић, потпредседници клуба Бојан Маринковић и Драган Павловић и председник Клуба привредника Ниша Драган Милошевић.

У пријатељском разговору истакнута је важност сарадње два града и пријатељских клубова, а председник УО ФК Војводина Војислав Гајић је нагласио да Раднички и његово руководство последњих година чине огроман напор да подигну ниво фудбала и регуларност наше лиге. То, према Гајићевим речима, доприноси буђењу интересовања за спорт у традиционалним центрима фудбала какав је Ниш, као град с богатом фудбалском историјом, а на задовољство љубитеља овог спорта у Србији и читавом региону. Уз то, ФК Војводина је поносан на чињницу да је тренер Нишлија Новосађанин, врсни млади стручњак Милан Раставац.

А. П.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести