Наjуспешниjим спортистима и екипама уручен "Вихор"

У холу Покрајинске владе одржана је свечана додела признања из области спорта - Вихор. Најбољи спортисти су атлетичарка Ивана Шпановић,

освајачица бронзане медаље са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, сребра са дворанског Светског првенства у Портланду, злата са ЕП на отвореном у Амстердаму и победница Дијамантске лиге, и рвач Давор Штефанек, освајач златне олимпијске медаље из Рија. У конкуренцији најбољих мушких екипа признање је припало Спортском удружењу уличног баскета 3 на 3, носиоцима титуле светских шампиона, а у конкуренцији женских екипа награда је додељена Универзитетском yудо и самбо клубу Славија из Новог Сада, клупским вицешампионкама Европе.

Од ове године први пут признање Вихор за највише спортске домете, додељено је и у категоријама најбољи спортиста са инвалидитетом, које је припало Ласлу Шурањију из Новог Бечеја, освајачу златне и бронзане медаље на Параолимпијским играма у Рију у стрељаштву, и најбољој спортисткињи са инвалидитетом Борислави Перић Ранковић, параолимписијској шампионки у стоном тенису и сребрној екипно. У категорији најбољих екипа особа са инвалидитетом је изабран Стонотениски клуб особа са инвалидитетом Спин из Новог Сада, чији су чланови освојили четири одличја на Параолимпијским играма у Рију.

Најбољима у екипној конкуренцији припала је новчана награда од 435.430 динара, док су најуспешнији појединци добили 261.258 динара.

Повеље, статуе Вихор и новчане награде добитницима су уручили председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез. Игор Мировић је, уз честитке и најбоље жеље добитницима, истакао да су спортисти учинили победницима и све нас. Он је подсетио да се ради о вишеструким шампионима, који низ година проносе славу нашег спорта и наше земље и цитирао речи чувеног писца Милоша Црњанског, које на најбољи начин говоре о вредности људског бића да се радује успесима других.

- Ви спортисти и шампиони сте свима нама показали да само борба до последњег даха води до звезда. Побеђујући у име Србије и за Србију, у конкуренцији много већих и развијенијих држава, свом народу сте учврстили и самопоштовање и самопоуздање. Дужност нас осталих је да одамо признање онима који су то заслужили и да их даље безрезервно подржавамо на путу будућих успеха – рекао је, између осталог, Мировић. Владимир Батез се захвалио спортистима на постигнутим успесима и подсетио да је 2016. била можда једна од најуспешнијих година за српски и војвођански спорт у протеклим деценијама.

- Бити репрезентативац наше земље је част, али у исто време и велика обавеза, јер наши спортисти су навикли јавност на најбоље резултате. Пут ка врхунском резултату није једноставан процес - истакао је Батез овом приликом и најавио да ће већ следеће године проширити листу стипендиста и дати подршку перспективним спортистима и њиховим тренерима са циљем да у Токију на Олимпијади имамо још више освојених медаља из АП Војводине.

У име награђених захвалио Давор Штефанек.
- Честитам свим добитницима, свака награда за мене је посебно драга, а нарочито када је добијем у Покрајини из које сам потекао. Жеља ми је да у Новом Саду на Европском првенству обједним златне медаље и светској и олимпијској додам и европску. Иако сам размишљао да можда и напустим рвање, ипак сам одлучио да останем и да се борим, јер волим да добијам награде -  казао је Штефанек, уз громки аплауз присутних.

У име параолимпијаца захвалила се Борислава Перић Ранковић.
- Ово је велика часта за нас параолимпијце и први пут се и нама додељује Вихор. До сада смо се трудили да достојно представљамо Војводину у свету и надам се да ћемо то чинити и убудуће, на ваше и наше задовољство – рекла је Беба.

Г. Маленовић
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести