Несторовићева и Пап победници

Познати су најуспешнији учесници полуфиналних турнира првенства Србије у шаху за мушкарце и жене. У конкуренцији мушкараца, велемајстор Миша Пап победио је са 7 поена из 9 партија,

колико су имали и велемајстор Дејан Антић и најпријатније изненађење турнира ФИДЕ мајстор Радоје Ирижанин, али са нешто слабијим допунским критеријумима. Четвро место, које такође директно води на Првенство Србије, освојио је велемајстор Горан М. Тодоровић. Учествовало је такмичара, а статус прве резерве обезбедио је млади Михајло Радовановић. Да ли ће и колико резерви учестовати на Првенству Србије, зависи од одзива учесника који имају директно право учешћа.

Према календару, Првенство Србије треба да се одржи од 23. до 31. марта, а директно право наступа имају освајачи медаља са претходног шампионата ВМ Мирослав Марковић, ВМ Бранко Дамљановић и ВМ Данило Милановић, као и прва тројица према јануарској рејтинг листи: ВМ Роберт Маркуш, ВМ Иван Иванишевић и ВМ Милош Перуновић.

Такмичење дама прилично је изгубило на занимљивости одустајањем две такмичарке још у првој половини турнира. Ипак, то никако не умањује фантастичан резултат Катарине Несторовић, која је са 6 поена убедљиво подигла победнички пехар. Уз новчану награду, 14-годишњој Катарини стиже и зарађених невероватних 196 рејтинг поена! Овом победом Катарина је избила на високо 24. место националне рејтинг листе за жене. Место на Првенству Србије за жене за сада су директно избориле велемајстор Ирина Чољушкина, Адела Великић и ФИДЕ мајстор Радмила Ковачевић, а своје место са прве резервне позиције тражиће и млада Марина Гајчин. Најуспешнији су, поред пехара и медаља, поделили и наградни фонд у износу од 420.000 динара, 330.000  на мушком и 90.000 динара на женском турниру. Женски шампионат Србије треба да се одржи од 31. марта до 8. априла, а директан пласман избориле су медаљама са претходног Шампионата: ЖИМ Љиља Дрљевић, ЖИМ Јована Ерић и ЖИМ Сандра Ђукић, као и три активне шахисткиње са јануарске рејтинг листе: ЖВМ Наташа Бојковић, ЖВМ Анђелија Стојановић и ЖИМ Марија Ракић.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести