Није смак света, следе нови изазови

Са великим нестрпљењем ишчекиван је дерби 10. кола Суперлиге Србије у редовима фудбалера Војводине. Дуел са Црвеном звездом директно је одлучивао ко ће у наставку првенства предводити елитни караван,

па су Новосађани желели да покажу да су способни да остану на челу табеле и на најбољи начин докажу да су решени да нападну титулу првака. После дербија на Маракани, београдски црвено-бели имају разлога да буду много задовољнији. Победили су убедљиво са 4:1, обрадовали навијаче, али су пружили, посебно у другом полувремену, можда и најбољу партију у последњих неколико месеци. С друге стране, иако су до 58. минута играли сасвим солидно, после примљеног другог гола, играчи Војводине потпуно су изгубили конце игре. Од тог тренутка, како је нагласио и тренер Ненад Лалатовић, на терену је постојао само Звездин тим.

- Била је то лепа утакмица, пуна ритма и темпа - рекао је шеф стручног штаба Воше. - Нисам био задовољан како смо ушли у утакмицу, јер као да смо били уплашени. Знали смо одакле нам прети опасност и да Руиз често улази на контра ногу, а Црвена звезда је постигла гол из свог првог шута. Након тога смо почели да играмо, али уколико желите да победите Црвену звезду на њеном стадиону, њеним везним играчима не смете дати толико простора. Морали смо бити агресивни као током пола сата у првом полувремену, када смо личили на ону Војводину која је до сада заслужено била на првом месту. И у другом делу почели смо добро у првих 15 минута, а онда је, након грешке нашег везног играча, Звезда постигла други гол и од тада је само она постојала на терену. Ми смо стајали далеко од ривала и препустили му средину терена, па смо примили трећи и четврти погодак.

Новосађани се после поготка Мичела Доналда у 58. минуту нису опоравили. Убрзо је стигао нови гол, овог пута стрелац је био Срђан Плавшић и прича у дербију практично је била завршена, а запечатио је Срнић у 90. минуту. Истине ради, у 78. минуту могао је млади Лазар Зличић да “закува” утакмицу када је промашио сјајну прилику, али, генерално гледано, Звезда је победу заслужила. Гост јој је омогућио пуно простора кроз средину терена, а домаћин је то умео да искористи и готово сваку грешку казни.

- Штета је што је овако испало, јер играли смо добро до тог 58. минута, били у егалу са Звездом и држали утакмицу отвореном - рекао је Филип Малбашић, једини стрелац и најбољи појединац у редовима Воше. - Када смо примили други погодак, отворили смо се и покушали да још једном сустигнемо домаћина. Објективно, тешко је два пута стизати Звездину предност на њеном терену и, ето, још два пута смо вадили лопту из наше мреже. Била је то добра утакмица, прави дерби, а ми смо показали да нисмо незаслужено били лидери првенства. Код резултата 1:1 сусрет се ломио, нажалост отишао је правцем који је ривалу много више одговарао.

Дерби је прошлост, у петак Воша дочекује Металац из Горњег Милановца.

- Следи нам дуел са Металцем у којем смо домаћини и то је за нас најважнији испит. Морамо да покажемо какав карактер ова екипа има и да се брзо подигнемо после пораза. Изгубили јесмо, али није то смак света и зато је јако битно да устанемо, покажемо менталну снагу и покушамо да се вратимо на победнички колосек.

Малбашић се посебно осврнуо на подршку с трибина, јер одавно Војводина није имала такво навијање када гостује.

- Од када сам дошао у Нови Сад, никада нисмо имали овакво навијање на гостујућем терену. Чули смо их, осетили њихову подршку и жао ми је због наших присталица што нисмо остварили бољи резултат, јер је очигледно да су они препознали квалитет који имамо и да су свим срцем стали уз нас. И због тога, између осталог, јако је важно да победимо Металац у наредном колу и надам се да ће навијачи поново у великом броју бити уз нас - Казао је Филип Малбашић.

А. Предојевић

Судијина је последња

Доста полемике изазвао је детаљ из 36. минута, када је Палочевић сјајно проиграо Малбашића у шеснаестерцу Црвене звезде. Уследио је његов дуел с Петковићем, после чега је играч Војводине, уместо да шутира ка голу, завршио на земљи. Новосађани су тражили пенал, али је арбитар Сантрач из Павлиша дозволио да се игра настави.

- Мислим да је прекршај био и да је арбитар могао да покаже на белу тачку. Контакт је постојао, међутим, судија то није санкционисао и не желим даље да ширим причу о том тренутку – рекао је Малбашић.

Лалатовић: Гестикулирао сам према – врапцима
Занимљив је био одговор тренера Новосађана на питање новинара у чијем је правцу гестикулирао после одлуке арбитра Сантрача да не покаже на белу тачку након дуела Малбашића и Петковића. - Да се мало нашалим, гестикулирао сам врапцима што лете око стадиона - рекао је Лалатовић. - Не желим да кажем нешто лоше, па да ме склоне. Постоји “Црна тачка” па ћемо видети да ли је био једанаестерац како ми се учинило, или није.


Вратило се добро расположење

Фудбалери Црвене звезде вратили су се на жељену лидерску позицију. Убедљивом победом у дербију против Војводине, уз најбоље полувреме (друго) у сезони, црвено – бели су најавили повратак у препознатљву форму.

- После свих наших страдања, а није нам лако пао пораз од Партизана и елиминација из Европе, читава екипа је била у апатији. Ова победа нам је јако битна да се издигнемо из психолшке кризе и наставимо у истом ритму сезону која је јако дуга - био је задовољан након дербија тренер Миодраг Божовић.

Звезда је рано повела, потом препустила иницијативу госту, а право лице показала у наставку сусрета.

- Утакмица је оправдала очекивања, штета што није било више публике. Да је Вијеира искористио зицер за 2:0, меч би вероватно добио другачији ток. Војводина је показала квалитет, желела је да се надиграва. У полувремену сам рекао момцима да су добро играли у односу на претходне дуеле, тражио сам да  тако наставе, да ће доћи гол и победа ако буду упорни и боре се мало више. Не могу да кажем да су ме послушали, али тако је испало.

У центру пажње нашао се Џон Руиз који је задао много мука одбрани Војводине.

- Било је питање времена када ће да заигра како уме. Он је у Дњепру дао 12 голова, све на исти начин. Били смо без тренинга, само смо играли утакмице. Дошао је неспреман. Мислим да може још боље, ово није његов максимум - најавио је Божовић.

Костариканац је постигао први, а потом асистирао за други гол и био један од најбољих на терену.
- Драго ми је због гола, али најважнија је победа. Било је тешко и сматрам да смо постигли добар резултат. Знали смо да је Војводина јака екипа, покушавали су да нас нападну и да играју офанзивно, као и ми. На полувремену смо разговарали и рекли једни другима да морамо да победимо. И успели смо у томе - задовољан је Руиз.

Након критика стижу и похвале на адресу повременог репрезентативца Костарике.
- Мислим да ми је ово била једна од најбољих партија откад сам дошао у Звезду и драго ми је да форма иде узлазном путањом. Показао сам шта могу и навијачи не могу да очекују мање у  наредним утакмицама. Напротив, могу бити само бољи - самоуверен је Руиз.

Очигледно је да се вратило добро расположење на популарну Маракану.

З. Рангелов

Подршка Вијеири
Прописно се испромашивао Вијеира у дербију.
- Не знам шта да кажем после онолико прокоцканих прилика, можда треба да посети цркву. Шалим се, наравно, Уго се много добро кретао. Није га хтео гол и намерно сам га држао на терену јер сам мислио да ће имати среће кад се Војводина отворила, да ће погодити мрежу за повратак  самопоуздања. Заменио сам га на крају, да га публика поздрави, да схвати да има подршку - објаснио је Божовић.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести