Ноле и Енди пишу историју

Новак Ђоковић и Енди Мареј састају се у недељу у финалу Ролан Гароса (15), а победник ће освојити своју прву титулу у Паризу.

Најбољи тенисер света покушава да комплетира сва четири Грен слема и постане тек трећи чоек у историји тениса, а први од 1969. године који ће освојити четири највећа турнира у низу. Са друге стране, Мареј у свом десетом Грен слем финалу покушава да освоји трећи трофеј после славља на УС опену и Вимблдону.

Биће до 34. међусобни дуел двојице најбољих тенисера света, а Ђоковић води у победама са 23:10. Ове године одиграли су три меча, сва три у финалима великих турнира. У финалу Аустралијан опена Ђоковић је славио са 3:0, српски тенисер је био бољи и у финалу Мастерса у Мадриду са 2:1, а Мареј  је узрватио у финалу Рима када је био много одморнији и када је славио са 2:0.

Ђоковић и Мареј су до сада одиграли девет Грен слем мечева и Новак води са 7:2 у победама. Што се тиче Грен слем финала, ово ће бити седми пут да њих двојица одлучују о титули, а Новак је добио четири окршаја, сва четири на Аустралијан опену.

Што се тиче свих финала укупно, ово ће бити 17. финале Ђоковића и Мареја, а Новак и у том сегменту води – 9:7. Ово ће бити и њихов пети окршај на шљаци, а Ђоковић је добио три од претходна четири меча, укључујући и једини одигран на Ролан Гаросу прошле године.

У сваком случају, данас нас очекује још један велики дуел двојице тренутно далеко најбољих играча света.

- Све што сам до сада радио у каријери и те како добро функционише – био сам на сет или два сета до овог трофеја више пута. Понекад је мањак спортске среће, понекад је противник једноставно бољи, а када је реч о психичком приступу – не мањка ми ни самопоуздања ни мотивације, све што треба јесте да одржим ствари оваквим какве су - објашњава Новак, који је у разговору с медијима деловао сталожено и одлучно. Већ смо играли два финала на шљаци ове сезоне – у Мадриду и Риму смо освојили по титулу. Он је у прва два кола играо мечеве у пет сетова и велики је борац. Током година је његова игра на земљаној подлози много напредовала. Ова сезона је прави пример тога. Сигуран сам да ће бити изузетно емотивно финале, пуно дугих размена са основне линије јер имамо сличан стил игре. Знам његову игру, он зна моју и сигуран сам да ћемо обојица пружити све што можемо.

Српски играч води 23:10 у победама, па ће имати предност на психичком плану.

-  Гледајући историју нашег ривалства, још од првог тренутка када смо се срели са 11 година, знао сам да ћемо се борити за највеће трофеје у овом спорту. Лепо је што је наше ривалство еволуирало током година и не мислим да је нека посебна предност на мојој страни. Када изађемо на терен, ментално можда имам малу предност, али он игра у сјајној форми. На Ролан Гаросу нисмо играли много пута, прошле године у пет сетова и тог меча се веома добро сећам.

Енди Мареј рекао је да ће финале Ролан Гароса бити од велике важности и за њега и за Новака Ђоковића.

- Свакако ће ово бити велики меч за обојицу. Новак покушава да комплетира сва четири Грен слема и за њега је меч изузетно важан, а ја такође покушавам да први пут освојим Ролан Гарос. Не знамо ни он ни ја колико ћемо још прилика имати за славље овде. Роyеру је много требало да би освојио трофеј овде. Видите и са Новаком, веома је тешко овде победити. Надам се да ћемо обојица одиграти добар меч. Имали смо већ неке велике битке на Слемовима на другим подлогама. Сигуран сам да ће и данас бити исто - каже Мареј. - Новак игра сјајно на свим подлогама. Играли смо овде само једном. Било је неизвесно прошле године у полуфиналу. Очекујем као што сам рекао веома, веома тежак меч. Не знам да ли ће неко имати предност због услова или терена.

Шкот је победом над Вавринком успео да оствари пласман у финале сва четири Грен слема.

С. Р.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести