Нова Воша угашена, живи стара!

“Обавештавамо Вас да Кошаркашки клуб Војводина Србијагас, услед тешке финансијске ситуације, није у могућности да се такмичи

у лигама КСС у сезони 2016/2017. Сви покушаји налажења нових спонзора остали су без успеха. Истовремено, лишени подршке локалне самоуправе, принуђени смо да повучемо овај непопуларан, али у овим условима,  једино могућ потез.”

Ово је допис који је недавно из КК Војводина Србијагас, потписан од стране директора Александра Грмуше, стигао у Кошаркашки савез Србије. За упућеније у спортске прилике у Новом Саду то није било никакво изненађење. Одавно се могло наслутити куда води вишегодишња агонија поменутог колектива. Ипак, због непознавања чињеница, у јавности се дигла тензија, отворене су полемике и препуцавања у стилу зашто су, наводно, држава и град дозволили да се угаси перјаница новосадске кошарке, клуб  дуге и светле традиције ... Одговор је једноставан: КК Војводина из Новог Сада, она основана пре скоро седам деценија, није угашена, нити је икада престала да постоји. Такмичи се у другој лиги скоро деценију, резултатски тавори, али нема дуговања и на стабилним је основама. Од такмичења је одустао КК Војводина Србијагас, клуб настао и до  опстајао правном комбинаториком, док је било политичке (самим тим и финансијске) подршке. Да, добро сте разумели, до скора су у Новом Саду постојала два кошаркашка клуба под именом Војводина (Војводина и Војводина Србијагас).

Како?

Оригинална, или стара Војводина, како су је неки називали, 1995. упала је у финсијске муке. Проблеми су покушани да се реше, испоставиће се, неуспешним фузијама са КК БФЦ из Беочина и КК НАП из Новог Сада. Авај, и поменути клубови су имали финансијских мука, па су дугови само концентрисани на једно место. Уследило је испадање у други (1998.), касније и трећи ранг такмичења. И то је , у најкраћем, суштина старе Војводине. Ове сезоне, као и ранијих девет година, такмичиће се у Другој лиги Србије са Пролетером из Зрењанина, Сремом из Сремске Митровице, ужичком Слободом, Пиротом... Долазимо и до КК Војводина Србијагас.

Наиме, 26. јуна 2000. године, овај клуб је основан тако што је Нафтна индустрија Србије од Банкарске групе “Беобанка” купила истоимени кошаркашки клуб. Промењено је седиште (из Београда у Нови Сад) и промењено је име клуба у КК НИС Војводина. Вероватно није било интереса да се у врх домаће кошарке лансира стара Воша, јер је била у дубиози, па је створена нова новосадска Војводина (на поменути начин). Руку на срце, у почетку то је био врло добро организован клуб, који је играо регионалну лигу и био у врху домаће кошарке. У њему су, тада или касније, играли Милан Гуровић, Ненад Чанак, Златко Болић, Никола Калинић... Али, 2005. године долази до трансформације НИС-а, од кога настају три предузећа: “НИС ад”, ЈП “Србијагас” и “ЈП “Транснафта”. Деобним билансом, кошаркашки клуб припао је ЈП “Србијагас”, са стопостотним власништвом. У том облику клуб је био до 2011. године, јер у међувремену, изменама закона, јавна предузећа нису могла да имају у власништву спортске клубове. Ипак, исте године креће нова правна комбинаторика: клуб као такво правно лице престаје да постоји, а место у првој лиги се поклања Смедереву! Но, уместо оснивача, власник клуба постаје КК Нови Сад, поново му се мења име, и тако васкрсава КК Војводина Србијагас, који са ЈП “Србијагас” потписује спонзорски уговор на четири године. У међувремену, апетити су били већи од реалних могућности, дугови су се гомилали, а колапс креће у јулу 2015. када је спонзорски уговор истекао, а нових спонзора није било. Велики дугови, дуго блокиран рачун и непостојање играчког кадра довели су до гашења.

Тако је избегнут куриозитет који је био на видику: након што је Војводина Србијагас испала из прве у другу лигу, да је неким случајем наставила такмичење, ове сезоне би се играо градски дерби између две новосадске Војводине! До тога неће доћи, на жалост или на срећу, просудите сами.

Душан Кнежић

 

Политика

Када је оснивана КК Војводина Србијагас, уговоре су свечано потписали сада почивши Живко Шокловачки, тада функционер НИС-а, члан ЈУЛ-а, и председница “Беобанке” Борка Вучић, чланица СПС. Како се мењала власт, тако су се мењали и функционери у поменутом клубу. Последњи директор је био Александар Грмуша (ДС).

 

Порасле амбиције

Као што смо навели, КК Војводина није престала да постоји, такмичиће се у Другој КЛС, а има и три млађе селекције.  - Девет година смо у Другој лиги, јер нисмо имали амбиције да уђемо у виши ранг, с обзиром да је у Новом Саду већ била КК Војводина Србијагас. Квалитет је био концентрисан у том клубу и било је нереално да се такмичимо у истој лиги са њима. Поносни смо на нашу традицију и надам се да ћемо у новонасталој ситуацији бити интересантнији потенцијалним спонзорима, уз чију помоћ, за годину –две, можемо да се надамо уласку у КЛС – рекао је председник КК Војводина Радомир Јованчевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести